Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Museum Reserva


Bodegas El Coto de Rioja
bestsellery bestsellery
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
nagrodzone nagrodzone
polecane polecane
99,00 zł

 X 

w zestawie

Opinia eksperta

Wino z butikowej winnicy położonej w mało znanym jeszcze regionie – Cigales. Wino urzeka świetnym balansem pomiędzy nutami wanilii, która jest wynikiem długiego procesu leżakowania w dębowych beczkach a intensywną owocowością ciemnych leśnych owoców. Aromaty dojrzałych wiśni, ciemnych leśnych jeżyn mieszają się z nutami balsamicznymi. W ustach ciągle młoda tanina choć wino jest już ułożone. Wyczuwalne nuty gorzkiej czekolady oraz ziaren mocnej kawy. Wino zgodne z wizerunkiem ławeczki na etykiecie – zasługuje na zatrzymanie się i refleksję. 

Dariusz Jażdżyk Wicemistrz Mistrzostw Polski Sommelierów. Wieloletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów.

Opis

Lider hiszpańskiego winiarstwa

Bodega El Coto de Rioja to winiarnia powstała w roku 1970 w najpopularniejszym regionie winiarskim Hiszpanii – La Rioja. Od tamtej pory marka doskonale radzi sobie z nowymi trendami winiarskimi, ewoluując i dostosowując się do nowych konsumentów, lecz bez utraty swojej tożsamości. Od 2000 roku winiarnia zajmuje zaszczytną pozycję wiodącej marki winiarskiej na hiszpańskim rynku oraz jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie. 

Z regionu Castilla y Leon

Owoce, które tworzą to wino pochodzą z winnic uprawianych wokół miasteczka Cigales, w regionie Kastylii. Apelacja Cigales DO została stworzona w 1991 roku, lecz historia upraw winnej latorośli sięga na tym obszarze aż XI wieku. Wina tej apelacji w szybki i zaskakujący sposób podbiły winiarski rynek Hiszpanii, a aktualnie traktowane są na równi z najlepszymi trunkami produkowanymi w słynnym regionie Riojy. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców i azjatyckich przypraw

Wino wyprodukowano z ręcznie zbieranych owoców lokalnego szczepu Tempranillo. Zanim trunek trafił na rynek leżakował przez 2 lata w beczkach z dębu francuskiego oraz kolejne 18 miesięcy w butelkach. Wyróżnia się głęboką rubinową barwą. Intrygujący bukiet zdominowany jest aromatami wiśni i truskawek w połączeniu z azjatyckimi przyprawami i nutami lukrecji i delikatnych miodowych niuansów. Na podniebieniu rozlewa się miękką i przyjemną konsystencją o wyraźnie owocowym posmaku, podkreślonym znacznymi taninami. Delikatne i subtelne wino, doskonałe dla miłośników łagodnych smaków. 

Dla miłośników potraw mięsnych

Najlepiej łączy się z daniami mięsnymi – pieczonymi i grillowanymi. Warto zestawić je z grillowanym stekiem z wołowiny argentyńskiej z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego lub pieczoną jagnięciną w ziołach: mięcie, oregano i tymianku z dodatkiem czosnku. Skomponuje się równie dobrze z deską hiszpańskich wędlin, takich jak Chorizo, Salcicion czy Lomo. 

Wizyta w muzeum

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła. Szyjkę zdobi długi srebrny kaptur, środkową część butelki niewielka etykieta przypominająca metalową tabliczkę. Umieszczono na niej nazwę wina oraz apelacji. Pod tabliczką widnieje rysunek ławki muzealnej, który sprawia wrażenie iż tabliczka z nazwą trunku jest wystawą muzealną. 

Wielokrotnie nagradzane

Museum Reserva to wielokrotnie nagrodzony trunek, który zdobył m.in. 91 punktów na 100 możliwych przyznanych przez prestiżowe winiarskie magazyny – Wine Enthusiast oraz Wine & Spirits Magazine. 

Opis

Lider hiszpańskiego winiarstwa

Bodega El Coto de Rioja to winiarnia powstała w roku 1970 w najpopularniejszym regionie winiarskim Hiszpanii – La Rioja. Od tamtej pory marka doskonale radzi sobie z nowymi trendami winiarskimi, ewoluując i dostosowując się do nowych konsumentów, lecz bez utraty swojej tożsamości. Od 2000 roku winiarnia zajmuje zaszczytną pozycję wiodącej marki winiarskiej na hiszpańskim rynku oraz jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie. 

Z regionu Castilla y Leon

Owoce, które tworzą to wino pochodzą z winnic uprawianych wokół miasteczka Cigales, w regionie Kastylii. Apelacja Cigales DO została stworzona w 1991 roku, lecz historia upraw winnej latorośli sięga na tym obszarze aż XI wieku. Wina tej apelacji w szybki i zaskakujący sposób podbiły winiarski rynek Hiszpanii, a aktualnie traktowane są na równi z najlepszymi trunkami produkowanymi w słynnym regionie Riojy. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców i azjatyckich przypraw

Wino wyprodukowano z ręcznie zbieranych owoców lokalnego szczepu Tempranillo. Zanim trunek trafił na rynek leżakował przez 2 lata w beczkach z dębu francuskiego oraz kolejne 18 miesięcy w butelkach. Wyróżnia się głęboką rubinową barwą. Intrygujący bukiet zdominowany jest aromatami wiśni i truskawek w połączeniu z azjatyckimi przyprawami i nutami lukrecji i delikatnych miodowych niuansów. Na podniebieniu rozlewa się miękką i przyjemną konsystencją o wyraźnie owocowym posmaku, podkreślonym znacznymi taninami. Delikatne i subtelne wino, doskonałe dla miłośników łagodnych smaków. 

Dla miłośników potraw mięsnych

Najlepiej łączy się z daniami mięsnymi – pieczonymi i grillowanymi. Warto zestawić je z grillowanym stekiem z wołowiny argentyńskiej z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego lub pieczoną jagnięciną w ziołach: mięcie, oregano i tymianku z dodatkiem czosnku. Skomponuje się równie dobrze z deską hiszpańskich wędlin, takich jak Chorizo, Salcicion czy Lomo. 

Wizyta w muzeum

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła. Szyjkę zdobi długi srebrny kaptur, środkową część butelki niewielka etykieta przypominająca metalową tabliczkę. Umieszczono na niej nazwę wina oraz apelacji. Pod tabliczką widnieje rysunek ławki muzealnej, który sprawia wrażenie iż tabliczka z nazwą trunku jest wystawą muzealną. 

Wielokrotnie nagradzane

Museum Reserva to wielokrotnie nagrodzony trunek, który zdobył m.in. 91 punktów na 100 możliwych przyznanych przez prestiżowe winiarskie magazyny – Wine Enthusiast oraz Wine & Spirits Magazine. 

Opakowania

poprzednie
następne