Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Museum Numerus Clausus

Darmowa dostawa

Bodegas El Coto de Rioja
bestsellery bestsellery
dla-koneserow dla koneserów
349,00 zł

 X 

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Jedna z najlepszych winiarni w Hiszpanii

El Coto de Rioja to jedna z najbardziej prestiżowych hiszpańskich winiarni, która powstała dzięki czterem młodym pasjonatom wina w roku 1970. Dziś firma jest właścicielem 8 winnic o łącznej wielkości 730 hektarów, eksporterem, którego produkty trafiają do 70 krajów na całym świecie i od 2000 roku wiodącą marką na hiszpańskim rynku. W roku 2016 winiarnia została odznaczona prestiżową nagrodą i tytułem Najlepszej Hiszpańskiej Winiarni na Międzynarodowym Konkursie Wina (IWSC). 

Prawdziwie ekskluzywny trunek

Nazwa wina „Numerus Clausus” w języku łacińskim oznacza „ograniczone numery”. Wino to jest kulminacją idealnego trunku z apelacji Cigales, mieszczącej się w regionie Kastylii. Winiarnia produkuje je w małej, wręcz ekskluzywnej, ilości, ponieważ powstaje ono tylko z owoców pochodzących z najlepszych i najstarszych winorośli uprawianych w Cigales. W ten sposób udaje się stworzyć wino w pełni oddające terroir oraz osobliwy charakter regionu, dostarczający zarówno równowagi, bogatej struktury, jak i wyszukanej złożoności. Z owoców jednego krzewu powstaje tylko jedna butelka trunku! 

Precyzyjna produkcja

Owoce, z którego tworzone jest to wino, zbierane są w optymalnym momencie dojrzewania i poddawane ręcznej selekcji przed fermentacją. Moszcz winny fermentuje w małych kadziach w kontrolowanej temperaturze 28⁰C przez 10 dni. Następnie wino leżakuje przez 30 miesięcy w nowych beczkach z dęby francuskiego. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców i kawy 

Wino powstało w 100 % z owoców najpopularniejszego lokalnego szczepu Tempranillo. Wyróżnia się intrygującą ciemną barwą o barwie kawy mocchi z odblaskami ciemno-czerwonymi. Bukiet jest wyjątkowo bogaty w przyjemne aromaty dojrzałych malin, jeżyn i dzikich truskawek z nutami świeżo mielonej kawy, ziarenek wanilii i toffi. W ustach trunek jest wyrazisty i intensywnie owocowy, o aksamitnej konsystencji z delikatnymi taninami i słodkim posmakiem. Idealnie zrównoważony, przynosi ogrom przyjemności z degustacji. 

Do tradycyjnej kuchni hiszpańskiej

Najlepiej skomponuje się z daniami tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, takimi jak smażone żebro w sosie z liściem laurowym i zielem angielskim, gulaszem cielęcym duszonym w czerwonym winie lub tapas na bazie hiszpańskich wędlin, Jamon Iberico lub Chorizo Iberico. 

Minimalizm i elegancja

Butelka Museum Numerus Clausus utrzymana jest w minimalistycznym i eleganckim stylu. Klasyczny kształt i czarne szkło doskonale komponuje się z czarnym prostym kapturem na szyjce i zdobieniem na szkle. Na kapturze widnieje nazwa marki, natomiast w środkowej części butelki umieszczono nazwę wina, a w dolnej części powtórzono nazwę producenta i logotyp firmy. Wszystkie napisy są w kolorze jasnego srebra. 

Opis

Jedna z najlepszych winiarni w Hiszpanii

El Coto de Rioja to jedna z najbardziej prestiżowych hiszpańskich winiarni, która powstała dzięki czterem młodym pasjonatom wina w roku 1970. Dziś firma jest właścicielem 8 winnic o łącznej wielkości 730 hektarów, eksporterem, którego produkty trafiają do 70 krajów na całym świecie i od 2000 roku wiodącą marką na hiszpańskim rynku. W roku 2016 winiarnia została odznaczona prestiżową nagrodą i tytułem Najlepszej Hiszpańskiej Winiarni na Międzynarodowym Konkursie Wina (IWSC). 

Prawdziwie ekskluzywny trunek

Nazwa wina „Numerus Clausus” w języku łacińskim oznacza „ograniczone numery”. Wino to jest kulminacją idealnego trunku z apelacji Cigales, mieszczącej się w regionie Kastylii. Winiarnia produkuje je w małej, wręcz ekskluzywnej, ilości, ponieważ powstaje ono tylko z owoców pochodzących z najlepszych i najstarszych winorośli uprawianych w Cigales. W ten sposób udaje się stworzyć wino w pełni oddające terroir oraz osobliwy charakter regionu, dostarczający zarówno równowagi, bogatej struktury, jak i wyszukanej złożoności. Z owoców jednego krzewu powstaje tylko jedna butelka trunku! 

Precyzyjna produkcja

Owoce, z którego tworzone jest to wino, zbierane są w optymalnym momencie dojrzewania i poddawane ręcznej selekcji przed fermentacją. Moszcz winny fermentuje w małych kadziach w kontrolowanej temperaturze 28⁰C przez 10 dni. Następnie wino leżakuje przez 30 miesięcy w nowych beczkach z dęby francuskiego. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców i kawy 

Wino powstało w 100 % z owoców najpopularniejszego lokalnego szczepu Tempranillo. Wyróżnia się intrygującą ciemną barwą o barwie kawy mocchi z odblaskami ciemno-czerwonymi. Bukiet jest wyjątkowo bogaty w przyjemne aromaty dojrzałych malin, jeżyn i dzikich truskawek z nutami świeżo mielonej kawy, ziarenek wanilii i toffi. W ustach trunek jest wyrazisty i intensywnie owocowy, o aksamitnej konsystencji z delikatnymi taninami i słodkim posmakiem. Idealnie zrównoważony, przynosi ogrom przyjemności z degustacji. 

Do tradycyjnej kuchni hiszpańskiej

Najlepiej skomponuje się z daniami tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, takimi jak smażone żebro w sosie z liściem laurowym i zielem angielskim, gulaszem cielęcym duszonym w czerwonym winie lub tapas na bazie hiszpańskich wędlin, Jamon Iberico lub Chorizo Iberico. 

Minimalizm i elegancja

Butelka Museum Numerus Clausus utrzymana jest w minimalistycznym i eleganckim stylu. Klasyczny kształt i czarne szkło doskonale komponuje się z czarnym prostym kapturem na szyjce i zdobieniem na szkle. Na kapturze widnieje nazwa marki, natomiast w środkowej części butelki umieszczono nazwę wina, a w dolnej części powtórzono nazwę producenta i logotyp firmy. Wszystkie napisy są w kolorze jasnego srebra. 

Opakowania

poprzednie
następne