Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Mud House Pinot Noir


Mud House
dla-koneserow dla koneserów
na-piknik na piknik
na-prezent na prezent
polecane polecane
95,00 zł

 X 

w zestawie

Opinia eksperta

Nowa Zelandia to również znakomite wina pinot noir mogące konkurować z tymi z Burgundii czy też ze stanu Oregon w USA. Mniej mineralne, bardziej owocowe. A owocowością żyje świat. Dlatego lubimy tego wiśniowego Mud House’a. A teraz uwaga :
Mud House Pinot Noir + bagietka + brie + powidła wiśniowe = przyjęcie z głowy.


Opis

Zakochani w Nowej Zelandii

Historia winiarni rozpoczęła się, gdy para podróżników podczas swojej kolejnej wycieczki trafiła do Nowej Zelandii i zakochała się w jej cudownym klimacie. Był wtedy rok 1996, a założyciele Mud House osiedlili się w kraju na stałe i posadzili swoją pierwszą winnicę. Wkrótce potem wybudowali dom, do którego konstrukcji użyli nowozelandzkiej ziemi. Dom ten jest sercem winiarni i stał się wielką inspiracją dla tworzenia marki i jej nazwy – „mud house” oznacza „błotnisty dom”. 

Kontynentalny klimat

Owoce Pinot Noir wykorzystane do produkcji tego wina pochodzą z winnicy o nazwie 431 Vineyard z regionu Central Otago. Nazwa winnicy inspirowana jest faktem, iż dawniej z miejsca gdzie dziś rosną winorośle, pozyskiwano złoto. Winnica ta w całości obsadzona jest odmianą Pinot Noir, dla której kontynentalny klimat regionu jest idealny, by w pełni rozwinąć swoje unikalne aromaty. 

Staranne wykonanie

Winogrona użyte do produkcji wina były zbierane z niezwykłą starannością, tak by nie uszkodzić żadnej jagody. Po tygodniu moczenia w zimnej wodzie każda partia zerwanych winogron została poddana fermentacji z użyciem mieszanki dzikich i hodowanych drożdży. Każda część zbioru była gnieciona osobno i oddzielnie umieszczana w beczkach z francuskiego dębu lub pozostawiana w zbiorniku. Następnie każda partia była jeszcze poddawana fermentacji jabłkowo-mlekowej, by cierpki kwas jabłkowy przetworzyć w niej na delikatny kwas mlekowy, a dopiero na koniec wszystkie części wina zmieszano razem. 

Czerwone, wytrawne, owocowe z nutą pikantnego dębu

Trunek stworzony jest w 100 % ze szczepu Pinot Noir. Ma głęboką rubinową barwę. W bukiecie przeważają aromaty czarnych wiśni i soczystych, dojrzałych jeżyn, które podkreślają nuty pikantnego dębu. Podniebienie pieści smak śliwek, czarnych porzeczek i jagód w postaci gładkiej konsystencji, delikatnych tanin i orzeźwiającą kwaskowatością. Po degustacji smak wina długo utrzymuje się w ustach. 

Do dzikiego drobiu lub deski wędlin i serów

Tak wspaniałe i unikalne wino doskonale skomponuje się z pieczoną perliczką z borówkowym sosem lub kaczą wątróbką z suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Doskonale łączy się także z długo dojrzewającymi wędlinami jak Jamon Iberico i aromatycznymi serami. 

W nowoczesnym stylu

Butelka z ciemnego szkła ozdobiona została kontrastującą białą zakrętką oraz białymi etykietami. Srebrny odcień pojawiający się na kapturze oraz na zdobieniach etykiety utrzymuje spójność kolorystyczną. Uwagę przyciąga nietypowy logotyp marki, przedstawiający rysunek inspirowany „domem z błota”, który otoczony jest polami winorośli. 

Opis

Zakochani w Nowej Zelandii

Historia winiarni rozpoczęła się, gdy para podróżników podczas swojej kolejnej wycieczki trafiła do Nowej Zelandii i zakochała się w jej cudownym klimacie. Był wtedy rok 1996, a założyciele Mud House osiedlili się w kraju na stałe i posadzili swoją pierwszą winnicę. Wkrótce potem wybudowali dom, do którego konstrukcji użyli nowozelandzkiej ziemi. Dom ten jest sercem winiarni i stał się wielką inspiracją dla tworzenia marki i jej nazwy – „mud house” oznacza „błotnisty dom”. 

Kontynentalny klimat

Owoce Pinot Noir wykorzystane do produkcji tego wina pochodzą z winnicy o nazwie 431 Vineyard z regionu Central Otago. Nazwa winnicy inspirowana jest faktem, iż dawniej z miejsca gdzie dziś rosną winorośle, pozyskiwano złoto. Winnica ta w całości obsadzona jest odmianą Pinot Noir, dla której kontynentalny klimat regionu jest idealny, by w pełni rozwinąć swoje unikalne aromaty. 

Staranne wykonanie

Winogrona użyte do produkcji wina były zbierane z niezwykłą starannością, tak by nie uszkodzić żadnej jagody. Po tygodniu moczenia w zimnej wodzie każda partia zerwanych winogron została poddana fermentacji z użyciem mieszanki dzikich i hodowanych drożdży. Każda część zbioru była gnieciona osobno i oddzielnie umieszczana w beczkach z francuskiego dębu lub pozostawiana w zbiorniku. Następnie każda partia była jeszcze poddawana fermentacji jabłkowo-mlekowej, by cierpki kwas jabłkowy przetworzyć w niej na delikatny kwas mlekowy, a dopiero na koniec wszystkie części wina zmieszano razem. 

Czerwone, wytrawne, owocowe z nutą pikantnego dębu

Trunek stworzony jest w 100 % ze szczepu Pinot Noir. Ma głęboką rubinową barwę. W bukiecie przeważają aromaty czarnych wiśni i soczystych, dojrzałych jeżyn, które podkreślają nuty pikantnego dębu. Podniebienie pieści smak śliwek, czarnych porzeczek i jagód w postaci gładkiej konsystencji, delikatnych tanin i orzeźwiającą kwaskowatością. Po degustacji smak wina długo utrzymuje się w ustach. 

Do dzikiego drobiu lub deski wędlin i serów

Tak wspaniałe i unikalne wino doskonale skomponuje się z pieczoną perliczką z borówkowym sosem lub kaczą wątróbką z suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Doskonale łączy się także z długo dojrzewającymi wędlinami jak Jamon Iberico i aromatycznymi serami. 

W nowoczesnym stylu

Butelka z ciemnego szkła ozdobiona została kontrastującą białą zakrętką oraz białymi etykietami. Srebrny odcień pojawiający się na kapturze oraz na zdobieniach etykiety utrzymuje spójność kolorystyczną. Uwagę przyciąga nietypowy logotyp marki, przedstawiający rysunek inspirowany „domem z błota”, który otoczony jest polami winorośli. 

Opinie

Delikatne
Opinia od Marzena

Aromat z nutami owoców leśnych, w smaku delikatne z niewielką ilością tanin. (Dodano 16.06.2021)
Poznaję
Opinia od Krzysztof

No cóż. Bardzo lekkie.
Jakoś nie mój typ
Raczej pass (Dodano 27.05.2019)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować