Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Mercouri Foloi White Dry


Mercouri Estate
na-lato na lato
na-plaze na plażę
polecane polecane
55,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Jedna z najstarszych winiarni w Grecji

Mercouri Estate to jedna z najstarszych, a być może nawet najstarsza, winiarni w Grecji. Jej winnica zaczęła powstawać już około 1864 roku, a od końca XIX wieku firma zajmowała się eksportem wina. Sprowadzona z zagranicy odmiana winorośli „Refosco” zadomowiła się w Grecji właśnie dzięki Mercouri Estate, dlatego dziś w kraju nazywana jest „Merkouri” lub „Merkoureiko”. Obecnie winiarnia zarządzana jest przez czwarte i piąte pokolenie rodziny Mercouri-Kanellakopoulos, które z powodzeniem podtrzymuje doskonałą reputację firmy, jako producenta najlepszych pod względem jakości win w Grecji. 

Winiarski Peloponez

Owoce, które tworzą to wino pochodzą z winnic leżących na wyżynach regionu Mount Foloi, gdzie wysokości wynoszą od 450 do 650 metrów n.p.m. oraz z winnic mieszczących się na wzgórzach Aigion na północy Peloponezu. Obszar ten znany jest z mitologii i literatury starogreckiej, jako miejsce powstawania wyjątkowo aromatycznych win. Winogrona przechodzą winifikację w niskich temperaturach i przy użyciu specjalnie wybranych drożdży. Fermentację kończy na naturalnym osadzie w nowych beczkach z dębu francuskiego. Leżakuje w nich przez 4 miesiące przed butelkowaniem.

Białe, wytrawne, lekkie, o aromacie cytrusów i ananasa

Wino jest kupażem szczepów Roditis (90%) oraz Viognier (10%). Wyróżnia się krystalicznie czystym, żółto-zielonym odcieniem. Delikatny bukiet zdominowany jest aromatem cytrusów, brzoskwini i owoców egzotycznych, takich jak ananas i melon. W ustach niezwykle świeże, pozostawiające trwały posmak słodkiego ananasa z wytrawnym dębem na podniebieniu. 

Ryby, drób i sery

Doskonale skomponuje się z rybami i owocami morza, jak pieczony dorsz w sosie śmietanowym z kolendrą, a także z delikatnym mięsem drobiowym, np. gotowaną na parze piersią kurczaka w ziołach i deską miękkich serów typu Brie lub Camembert. Najlepiej posmakuje dobrze schłodzone do temperatury około 10-12⁰C. 

Nowoczesny design

Butelka o klasycznym kształcie wykonana jest z zielonego szkła i ozdobiona czarnym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w środkowej części. Kaptur w prostym stylu prezentuje złotą nazwę producenta. Etykieta przykuwa uwagę nowoczesnym designem i przedstawieniem rysunku imitującego ulatujący dym w kolorze zielonym. Pod rysunkiem znajduje się nazwa trunku, informacje na jego temat oraz duży logotyp firmy.

Międzynarodowe wyróżnienia

Wino zdobyło srebrny medal w 2015 roku w konkursie The Balkans I.W.C. w Bułgarii oraz brązowy medal w konkursie Decanter World Wine Awards w roku 2017 w Wielkiej Brytanii. 

Opis

Jedna z najstarszych winiarni w Grecji

Mercouri Estate to jedna z najstarszych, a być może nawet najstarsza, winiarni w Grecji. Jej winnica zaczęła powstawać już około 1864 roku, a od końca XIX wieku firma zajmowała się eksportem wina. Sprowadzona z zagranicy odmiana winorośli „Refosco” zadomowiła się w Grecji właśnie dzięki Mercouri Estate, dlatego dziś w kraju nazywana jest „Merkouri” lub „Merkoureiko”. Obecnie winiarnia zarządzana jest przez czwarte i piąte pokolenie rodziny Mercouri-Kanellakopoulos, które z powodzeniem podtrzymuje doskonałą reputację firmy, jako producenta najlepszych pod względem jakości win w Grecji. 

Winiarski Peloponez

Owoce, które tworzą to wino pochodzą z winnic leżących na wyżynach regionu Mount Foloi, gdzie wysokości wynoszą od 450 do 650 metrów n.p.m. oraz z winnic mieszczących się na wzgórzach Aigion na północy Peloponezu. Obszar ten znany jest z mitologii i literatury starogreckiej, jako miejsce powstawania wyjątkowo aromatycznych win. Winogrona przechodzą winifikację w niskich temperaturach i przy użyciu specjalnie wybranych drożdży. Fermentację kończy na naturalnym osadzie w nowych beczkach z dębu francuskiego. Leżakuje w nich przez 4 miesiące przed butelkowaniem.

Białe, wytrawne, lekkie, o aromacie cytrusów i ananasa

Wino jest kupażem szczepów Roditis (90%) oraz Viognier (10%). Wyróżnia się krystalicznie czystym, żółto-zielonym odcieniem. Delikatny bukiet zdominowany jest aromatem cytrusów, brzoskwini i owoców egzotycznych, takich jak ananas i melon. W ustach niezwykle świeże, pozostawiające trwały posmak słodkiego ananasa z wytrawnym dębem na podniebieniu. 

Ryby, drób i sery

Doskonale skomponuje się z rybami i owocami morza, jak pieczony dorsz w sosie śmietanowym z kolendrą, a także z delikatnym mięsem drobiowym, np. gotowaną na parze piersią kurczaka w ziołach i deską miękkich serów typu Brie lub Camembert. Najlepiej posmakuje dobrze schłodzone do temperatury około 10-12⁰C. 

Nowoczesny design

Butelka o klasycznym kształcie wykonana jest z zielonego szkła i ozdobiona czarnym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą w środkowej części. Kaptur w prostym stylu prezentuje złotą nazwę producenta. Etykieta przykuwa uwagę nowoczesnym designem i przedstawieniem rysunku imitującego ulatujący dym w kolorze zielonym. Pod rysunkiem znajduje się nazwa trunku, informacje na jego temat oraz duży logotyp firmy.

Międzynarodowe wyróżnienia

Wino zdobyło srebrny medal w 2015 roku w konkursie The Balkans I.W.C. w Bułgarii oraz brązowy medal w konkursie Decanter World Wine Awards w roku 2017 w Wielkiej Brytanii. 

Opakowania

poprzednie
następne