Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Mega Spileo Cuvee III White


Cavino
69,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Nagradzana grecka winiarnia

Winiarnia Cavino powstała w 1958 roku w przepięknym miejscu na zboczach Egialii na Peloponezie. Miejsce to charakteryzuje się wspaniałym i unikalnym mikroklimatem, który pozwala na uprawę soczystych lokalnych odmian winorośli. Od samego początku celem winiarni było tworzenie win o autentycznym greckim charakterze i propagowanie greckiego winiarstwa w innych krajach. Dlatego właśnie z 9 milionów butelek wina wyprodukowanych rocznie aż 75 % przekazanych jest na eksport. Produkty marki są dziś dostępne w ponad 40 krajach w całej Europie! 

Osobna winifikacja

Owoce każdej z odmian, które wchodzą w skład wina przechodzą oddzielne winifikacje. Fermentacja owoców Malagouzia i Assyrtiko przebiega w małych zbiornikach i niskich temperaturach, a następnie pozostają na drobnym naturalnym osadzie przez 3 miesiące. Jagody szczepu Chardonnay fermentują w 300-litrowych beczkach, a po fermentacji wino leżakowało przez 4 miesiące. Na koniec wina zostały zmieszane i umieszczone w zbiorniku ze stali nierdzewnej, gdzie trunek leżakował przez 3 tyodnie. 

Białe, wytrawne, o aromacie kwiatów, bazylii i kokosa

Wino jest kupażem trzech szczepów: Malagouzia (60%), Assyrtiko (20%) i Chardonnay (20%). Ma słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. Finezyjny bukiet łączy w sobie aromaty białych kwiatów, świeżej bazylii, nektarynki i masła kokosowego. W ustach wyraźne nuty dębowych beczek równoważy orzeźwiająca kwasowość. Posmak pozostaje na podniebieniu na długo po zakończeniu degustacji. 

Owoce morza, drób i sery

Doskonałe wino do łączenia z talerzem grillowanych owoców morza serwowanych z oliwą czosnkową z natką pietruszki lub grillowaną piersią kurczaka i serem halloumi w chlebku pita z kwaśną śmietaną i warzywami. Sprawdzi się także jako trunek do deski miękkich serów typu Brie. Serwuj schłodzone do temperatury około 12-14⁰C. 

Charakterystyczny styl marki

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie wykonanej z ciemno-zielonego szkła. Szyjkę obleczono białym kapturem z jasno-niebieskim zakończeniem i srebrnym logotypem marki. Środkową część butelki zajmują dwie etykiety, jedna kwadratowa z nazwą wina oraz druga prostokątna z nazwą kolekcji winiarskiej i logotypem, którym jest wizerunek posiadłości firmy. Styl jest spójny i elegancki, lecz nienarzucający się. 

Opis

Nagradzana grecka winiarnia

Winiarnia Cavino powstała w 1958 roku w przepięknym miejscu na zboczach Egialii na Peloponezie. Miejsce to charakteryzuje się wspaniałym i unikalnym mikroklimatem, który pozwala na uprawę soczystych lokalnych odmian winorośli. Od samego początku celem winiarni było tworzenie win o autentycznym greckim charakterze i propagowanie greckiego winiarstwa w innych krajach. Dlatego właśnie z 9 milionów butelek wina wyprodukowanych rocznie aż 75 % przekazanych jest na eksport. Produkty marki są dziś dostępne w ponad 40 krajach w całej Europie! 

Osobna winifikacja

Owoce każdej z odmian, które wchodzą w skład wina przechodzą oddzielne winifikacje. Fermentacja owoców Malagouzia i Assyrtiko przebiega w małych zbiornikach i niskich temperaturach, a następnie pozostają na drobnym naturalnym osadzie przez 3 miesiące. Jagody szczepu Chardonnay fermentują w 300-litrowych beczkach, a po fermentacji wino leżakowało przez 4 miesiące. Na koniec wina zostały zmieszane i umieszczone w zbiorniku ze stali nierdzewnej, gdzie trunek leżakował przez 3 tyodnie. 

Białe, wytrawne, o aromacie kwiatów, bazylii i kokosa

Wino jest kupażem trzech szczepów: Malagouzia (60%), Assyrtiko (20%) i Chardonnay (20%). Ma słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. Finezyjny bukiet łączy w sobie aromaty białych kwiatów, świeżej bazylii, nektarynki i masła kokosowego. W ustach wyraźne nuty dębowych beczek równoważy orzeźwiająca kwasowość. Posmak pozostaje na podniebieniu na długo po zakończeniu degustacji. 

Owoce morza, drób i sery

Doskonałe wino do łączenia z talerzem grillowanych owoców morza serwowanych z oliwą czosnkową z natką pietruszki lub grillowaną piersią kurczaka i serem halloumi w chlebku pita z kwaśną śmietaną i warzywami. Sprawdzi się także jako trunek do deski miękkich serów typu Brie. Serwuj schłodzone do temperatury około 12-14⁰C. 

Charakterystyczny styl marki

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie wykonanej z ciemno-zielonego szkła. Szyjkę obleczono białym kapturem z jasno-niebieskim zakończeniem i srebrnym logotypem marki. Środkową część butelki zajmują dwie etykiety, jedna kwadratowa z nazwą wina oraz druga prostokątna z nazwą kolekcji winiarskiej i logotypem, którym jest wizerunek posiadłości firmy. Styl jest spójny i elegancki, lecz nienarzucający się. 

Opakowania

poprzednie
następne