Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Mazzei Zisola


Mazzei
dla-koneserow dla koneserów
94,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Jedna z najdłuższych winiarskich historii

Mazzei to rodzina o jednej z najdłuższych, udokumentowanych historii winiarskich na świecie. Jej winiarska przygoda rozpoczęła się w XIV wieku w Toskanii, a dziś kultywowana jest przez 24-te pokolenie. Najnowszą posiadłością nabytą przez markę Mazzei jest Zisola, położona w południowo-wschodniej części Sycylii, niedaleko miasta Noto, którego części zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Niewielki obszar pól uprawnych, bo zaledwie 50 hektarów zajmują winnice, gaje oliwne i sady cytrusowe. 

Winorośle uprawiane tradycyjną metodą

Wino tworzone jest wyłącznie z owoców winorośli uprawianych tradycyjną metodą Alberello w winnicy o glebie bogatej w wapień i minerały, położonej blisko morza. Klimat uprawy, który tworzy bliskość morza pozwala równoważyć naturalnie intensywny charakter szczepu Nero d’Avola świeżością i elegancją. 

Winogrona zbierane są ręcznie na początku września. Fermentacja przebiega w kontrolowanej temperaturze 26-28⁰C. Maceracja trwa 14-16 dni. Po winifikacji trunek leżakuje przez 10 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie skórki pomarańczy

Wino wyprodukowane jest w 100 % z owoców lokalnego szczepu D’Avola. Ma ciemno-rubinową barwę i uwodzicielski bukiet o przeplatających się aromatach czarnej wiśni, gorzkiej czekolady i świeżych ziół. Na podniebieniu wyczuwalne są owoce leśne: jeżyny, czarne porzeczki i dojrzałe maliny z dodatkiem skórki pomarańczy. Smak jest intensywny, doskonale zrównoważony między słodyczą, a naturalną kwasowością, która dodaje orzeźwienia. 

Dla miłośników pikantnych przypraw

Doskonale łączy się z wszelkimi daniami o wyrazistym i pikantnym smaku. Posmakuje z pikantną zupą rybną, tagliatelle ze smażoną polędwicą i świeżym chilli skropionym oliwą z oliwek i grillowaną karkówką w marynacie z whisky i zielonym pieprzem. 

Wyróżniająca się etykieta

Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie z czarnego szkła, którą zdobi przyciągająca uwagę etykieta. Prostokątna biała naklejka przedstawia u szczytu logotyp marki, którym jest imitacja stempla odbitego w czerwonym wosku. Pod logotypem widnieje duża nazwa marki i winiarni, a w środkowej części umieszczono ślad odbitego palca. 


Mazzei Zisola


Opis

Jedna z najdłuższych winiarskich historii

Mazzei to rodzina o jednej z najdłuższych, udokumentowanych historii winiarskich na świecie. Jej winiarska przygoda rozpoczęła się w XIV wieku w Toskanii, a dziś kultywowana jest przez 24-te pokolenie. Najnowszą posiadłością nabytą przez markę Mazzei jest Zisola, położona w południowo-wschodniej części Sycylii, niedaleko miasta Noto, którego części zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Niewielki obszar pól uprawnych, bo zaledwie 50 hektarów zajmują winnice, gaje oliwne i sady cytrusowe. 

Winorośle uprawiane tradycyjną metodą

Wino tworzone jest wyłącznie z owoców winorośli uprawianych tradycyjną metodą Alberello w winnicy o glebie bogatej w wapień i minerały, położonej blisko morza. Klimat uprawy, który tworzy bliskość morza pozwala równoważyć naturalnie intensywny charakter szczepu Nero d’Avola świeżością i elegancją. 

Winogrona zbierane są ręcznie na początku września. Fermentacja przebiega w kontrolowanej temperaturze 26-28⁰C. Maceracja trwa 14-16 dni. Po winifikacji trunek leżakuje przez 10 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie skórki pomarańczy

Wino wyprodukowane jest w 100 % z owoców lokalnego szczepu D’Avola. Ma ciemno-rubinową barwę i uwodzicielski bukiet o przeplatających się aromatach czarnej wiśni, gorzkiej czekolady i świeżych ziół. Na podniebieniu wyczuwalne są owoce leśne: jeżyny, czarne porzeczki i dojrzałe maliny z dodatkiem skórki pomarańczy. Smak jest intensywny, doskonale zrównoważony między słodyczą, a naturalną kwasowością, która dodaje orzeźwienia. 

Dla miłośników pikantnych przypraw

Doskonale łączy się z wszelkimi daniami o wyrazistym i pikantnym smaku. Posmakuje z pikantną zupą rybną, tagliatelle ze smażoną polędwicą i świeżym chilli skropionym oliwą z oliwek i grillowaną karkówką w marynacie z whisky i zielonym pieprzem. 

Wyróżniająca się etykieta

Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie z czarnego szkła, którą zdobi przyciągająca uwagę etykieta. Prostokątna biała naklejka przedstawia u szczytu logotyp marki, którym jest imitacja stempla odbitego w czerwonym wosku. Pod logotypem widnieje duża nazwa marki i winiarni, a w środkowej części umieszczono ślad odbitego palca. 


Mazzei Zisola


Opakowania

poprzednie
następne