Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Maycas Del Limari Sumaq Chardonnay Reserva

  • na co dzień
  • na piknik
  • na ślub i wesele
  • polecane

Maycas Del Limari
59,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Wysokiej klasy winnica

Winiarnia Maycas Del Limiari to producent klasy premium, który często nazywany jest „butikowym twórcą wina”. Odpowiada za to niewielka ilość upraw oraz dokładność i zaangażowanie w tworzenie każdej, pojedynczej butelki. Produkty winiarni inspirowane są unikalnymi cechami doliny, w której uprawiane są winorośle. Dzięki temu znane na całym świecie, międzynarodowe szczepy zyskują nowego, niespodziewanego stylu.

Linia „Sumaq”

W Quechua słowo „sumaq” oznacza „pyszny” lub „smaczny”. I taka właśnie z założenia jest ta linia win, do których należą wina tworzone z najbardziej cenionych, międzynarodowych szczepów: Chardonnay, Pinot Noir czy Syrah. Trunki linii Sumaq odznaczają się wyjątkową świeżością i mineralnością, odzwierciedlając tym samym klimat i styl regiony Limari Valley.

Białe, wytrawne, z mineralną nutą

Wino stworzone jest w 100 % ze szlachetnego szczepu Chardonnay. Ma jasno zielonkawą barwę i świeży bukiet. Dominują w nim aromaty gruszek, melona i brzoskwini na tle z nut mineralnych przeplatanych z nutami orzechów laskowych. Na podniebieniu wino jest niezwykle świeże, kwaskowate, ale odpowiednio zrównoważone. Tę równowagę osiąga podczas długiego dojrzewania, pierw przez 6 miesięcy w kadzi ze stali nierdzewnej, a następnie 7 miesięcy w drewnianych, francuskich beczkach.

Do pieczonego drobiu, ryb i makaronów

Maycas Del Limari Sumaq Chardonnay Reserva doskonale łączy się z pieczonym drobiem, indykiem nadziewanym cytrynami, czy kurczakiem ze złocistą skórką w pomarańczach. Równie dobrze komponuje się ze smażonymi rybami i pszennym makaronem, na przykład fussili z boczkiem, grzybami i ziołami. 

Intrygująca etykieta

Smukła butelka z przejrzystego szkła, w której zamknięto wino, została ozdobiona białą etykietą z przyciągającymi uwagę turkusowymi elementami i białym kapturem na szyjce. Na etykiecie uwieczniono tarasy upraw winorośli, które niegdyś znajdowały się w Limari Valley, upamiętniając tym samym dawną cywilizację zamieszkująca ten teren i uprawiającą w ten sposób swoje winogrona. 

Nagrody

Rocznik 2016 uzyskał złoty medal przyznany przez prestiżowy, winiarski magazyn Decanter. Natomiast najbardziej ceniony krytyk winiarski James Sucling.com przyznał rocznikowi 2015 aż 94 punkty na 100 możliwych. 

Opis

Wysokiej klasy winnica

Winiarnia Maycas Del Limiari to producent klasy premium, który często nazywany jest „butikowym twórcą wina”. Odpowiada za to niewielka ilość upraw oraz dokładność i zaangażowanie w tworzenie każdej, pojedynczej butelki. Produkty winiarni inspirowane są unikalnymi cechami doliny, w której uprawiane są winorośle. Dzięki temu znane na całym świecie, międzynarodowe szczepy zyskują nowego, niespodziewanego stylu.

Linia „Sumaq”

W Quechua słowo „sumaq” oznacza „pyszny” lub „smaczny”. I taka właśnie z założenia jest ta linia win, do których należą wina tworzone z najbardziej cenionych, międzynarodowych szczepów: Chardonnay, Pinot Noir czy Syrah. Trunki linii Sumaq odznaczają się wyjątkową świeżością i mineralnością, odzwierciedlając tym samym klimat i styl regiony Limari Valley.

Białe, wytrawne, z mineralną nutą

Wino stworzone jest w 100 % ze szlachetnego szczepu Chardonnay. Ma jasno zielonkawą barwę i świeży bukiet. Dominują w nim aromaty gruszek, melona i brzoskwini na tle z nut mineralnych przeplatanych z nutami orzechów laskowych. Na podniebieniu wino jest niezwykle świeże, kwaskowate, ale odpowiednio zrównoważone. Tę równowagę osiąga podczas długiego dojrzewania, pierw przez 6 miesięcy w kadzi ze stali nierdzewnej, a następnie 7 miesięcy w drewnianych, francuskich beczkach.

Do pieczonego drobiu, ryb i makaronów

Maycas Del Limari Sumaq Chardonnay Reserva doskonale łączy się z pieczonym drobiem, indykiem nadziewanym cytrynami, czy kurczakiem ze złocistą skórką w pomarańczach. Równie dobrze komponuje się ze smażonymi rybami i pszennym makaronem, na przykład fussili z boczkiem, grzybami i ziołami. 

Intrygująca etykieta

Smukła butelka z przejrzystego szkła, w której zamknięto wino, została ozdobiona białą etykietą z przyciągającymi uwagę turkusowymi elementami i białym kapturem na szyjce. Na etykiecie uwieczniono tarasy upraw winorośli, które niegdyś znajdowały się w Limari Valley, upamiętniając tym samym dawną cywilizację zamieszkująca ten teren i uprawiającą w ten sposób swoje winogrona. 

Nagrody

Rocznik 2016 uzyskał złoty medal przyznany przez prestiżowy, winiarski magazyn Decanter. Natomiast najbardziej ceniony krytyk winiarski James Sucling.com przyznał rocznikowi 2015 aż 94 punkty na 100 możliwych. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować