Mała winnica, wyjątkowe wina
Winiarnia Maycas Del Limari odznacza się na winiarskim rynku stosunkowo niewielkimi uprawami winorośli i przykładaniem uwagi do każdej butelki wina sygnowanej nazwą marki. Ich celem jest tworzenie win „butikowych”, które zaskoczą konsumenta połączeniem znanych, międzynarodowych szczepów i nieoczekiwanego, świeżego chilijskiego charakteru.
Linia Especial
Wino to należy do linii „Especial”, która ma na celu wyrazić świeżość, rześkość i mineralność Limari Valley, gdzie uprawiane są winorośle wykorzystywane do produkcji. Do linii tej należą wina tworzone z najszlachetniejszych, międzynarodowych odmian jak Chardonnay, Pinot Noir czy Syrah.
Czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe
Wyprodukowane w 100 % z ręcznie zbieranych winogron szczepu Pinot Noir. Charakteryzuje się rubinową barwą i wyraźnie owocowym aromatem. W bukiecie dominują soczyste maliny i wiśnie, w smaku natomiast na pierwszy plan wysuwa się słodka żurawina z umykającymi w tle wiśniami i odrobiną lukrecji. Wino ma drobne garbniki, powodujące jedynie nieznaczne uczucie ściągnięcia. Ma dość wysoką zawartość alkoholu – 13,5 %.
Do drobiu, pieczonej wieprzowiny i serów
Maycas Del Limari Reserva Especial Pinot noir to wino doskonałe do łączenia z drobiem zarówno gotowanym metodą sous vide kurczakiem jak i pieczoną kaczką. Komponuje się także z pieczoną na krucho łopatką wieprzową w sosie BBQ i miękkimi serami typu brie. Z pewnością sprawdzi się w charakterze wina na przyjęcie w ogrodzie podczas grillowania a także na piknik.
Nowoczesne, stylowe
Smukła butelka z ciemnego szkła została ozdobiona białą, kontrastującą etykietą ze złotymi i turkusowymi zdobieniami w nowoczesnym stylu. Etykieta inspirowana jest kalendarzem inków i wskazuje czas, który upłynął od zbiorów kiści do momentu zabutelkowania gotowego wina. Butelka wyróżnia się kapturem obleczonym na szyjce, którego błękitny kolor przypomina barwę bezchmurnego nieba. Zdecydowanie jest to wino, które cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy.
Nagrody
Trunek otrzymał 92 punkty na 100 możliwych w ocenie jednego z najbardziej wpływowych i cenionych na świecie winiarskich krytyków, Jamesa Suclinga.