Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Marsala Semi Seco Curatolo Arini

  • na imprezę
  • na prezent
Promocja
-10%

Normalna cena: 59,00 zł

Promocja 53,10 zł

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Spełnienie marzeń winiarza

Winiarnia Curatolo Arini została założona w roku 1875 przez Vito Curatolo, który już od wielu lat zajmował się uprawą winnic. Winiarnia ta miała być spełnieniem marzeń plantatora o produkcji jego ulubionego trunku – Marsali. Dziś 150-letnia winiarnia prowadzona jest przez 3-cie i 4-te pokolenie rodziny Curatolo, które śmiało podąża drogą wyznaczoną przez założyciela. 

Sycylijski tradycyjny napitek

Marsala to tradycyjny alkohol wytwarzany na Sycylii, który powstaje z 4 podstawowych składników: białego wina bazowego jakości DOC, wyprodukowanego z lokalnych szczepów Grillo, Catarratto i Inzolia, spirytusu gronowego lub wódki gronowej, „mosto cotto”, czyli moszczu winnego jakości DOC, skoncentrowanego poprzez gotowanie na ogniu oraz „mistella” zwanym również „sifone”, czyli świeżego moszczu gronowego wymieszanego ze spirytusem gronowym. Proporcje tych składników różnią się w zależności od stylu i efektu, jaki dany winiarz pragnie osiągnąć. Po wymieszaniu składników w wybranych proporcjach Marsala dojrzewa w dużych beczkach z dębu słoweńskiego.

Na podstawie wysokości zawartości cukru Marsala może zostać sklasyfikowana jako wytrawna, półwytrawna lub słodka. Ze względu na barwę wyróżnia się: złotą, bursztynową lub rubinową, a ze względu na czas spędzony w beczkach: Marsalę Fine, Superior lub Superiore. 

Deserowe, półwytrawne, o aromacie suszonych owoców

Marsala to półwytrawne wino deserowe o podniesionej zawartości alkoholu do 17 %. Stworzone jest z białego wina powstałego ze szczepów Inzolia, Cataratto i Grillo. Przed butelkowaniem spędziło 2 lata na leżakowaniu w dębowych beczkach. Ma ciemno-bursztynową barwę z intrygującymi fioletowymi refleksami i uwodzący bukiet o aromatach suszonych owoców i migdałów z delikatną nutą lukrecji i dębu. Na podniebieniu jest dobrze zrównoważone, o gładkiej konsystencji i delikatnie słodkawym posmaku owocowego suszu. 

Jako aperitif i towarzysz starterów

Wspaniale sprawdzi się w roli aperitifu, który rozbudzi apetyt przed kolacją oraz w roli trunku serwowanego do przystawek, np. deski włoskich serów takich jak Pecorino. W połączeniu z daniem głównym najlepiej posmakuje z pieczenią wieprzową nadziewaną suszonymi śliwkami lub tradycyjnym sznyclem mediolańskim. 

Oryginalna etykieta 

Trunek zamknięto w butelce o ciekawym kształcie z długą i delikatnie pękatą szyjką, wykonanej z czarnego szkła. Na butelce umieszczono etykietę utrzymaną w biało-złotej kolorystyce oraz biało-złoty kaptur na szyjce z czerwonym logotypem marki. Etykieta została zaprojektowana w roku 1880 przez projektanta Ernesta Basile, który ówcześnie był najbardziej znanym przedstawicielem sycylijskiego stylu „Liberty”. 

Opis

Spełnienie marzeń winiarza

Winiarnia Curatolo Arini została założona w roku 1875 przez Vito Curatolo, który już od wielu lat zajmował się uprawą winnic. Winiarnia ta miała być spełnieniem marzeń plantatora o produkcji jego ulubionego trunku – Marsali. Dziś 150-letnia winiarnia prowadzona jest przez 3-cie i 4-te pokolenie rodziny Curatolo, które śmiało podąża drogą wyznaczoną przez założyciela. 

Sycylijski tradycyjny napitek

Marsala to tradycyjny alkohol wytwarzany na Sycylii, który powstaje z 4 podstawowych składników: białego wina bazowego jakości DOC, wyprodukowanego z lokalnych szczepów Grillo, Catarratto i Inzolia, spirytusu gronowego lub wódki gronowej, „mosto cotto”, czyli moszczu winnego jakości DOC, skoncentrowanego poprzez gotowanie na ogniu oraz „mistella” zwanym również „sifone”, czyli świeżego moszczu gronowego wymieszanego ze spirytusem gronowym. Proporcje tych składników różnią się w zależności od stylu i efektu, jaki dany winiarz pragnie osiągnąć. Po wymieszaniu składników w wybranych proporcjach Marsala dojrzewa w dużych beczkach z dębu słoweńskiego.

Na podstawie wysokości zawartości cukru Marsala może zostać sklasyfikowana jako wytrawna, półwytrawna lub słodka. Ze względu na barwę wyróżnia się: złotą, bursztynową lub rubinową, a ze względu na czas spędzony w beczkach: Marsalę Fine, Superior lub Superiore. 

Deserowe, półwytrawne, o aromacie suszonych owoców

Marsala to półwytrawne wino deserowe o podniesionej zawartości alkoholu do 17 %. Stworzone jest z białego wina powstałego ze szczepów Inzolia, Cataratto i Grillo. Przed butelkowaniem spędziło 2 lata na leżakowaniu w dębowych beczkach. Ma ciemno-bursztynową barwę z intrygującymi fioletowymi refleksami i uwodzący bukiet o aromatach suszonych owoców i migdałów z delikatną nutą lukrecji i dębu. Na podniebieniu jest dobrze zrównoważone, o gładkiej konsystencji i delikatnie słodkawym posmaku owocowego suszu. 

Jako aperitif i towarzysz starterów

Wspaniale sprawdzi się w roli aperitifu, który rozbudzi apetyt przed kolacją oraz w roli trunku serwowanego do przystawek, np. deski włoskich serów takich jak Pecorino. W połączeniu z daniem głównym najlepiej posmakuje z pieczenią wieprzową nadziewaną suszonymi śliwkami lub tradycyjnym sznyclem mediolańskim. 

Oryginalna etykieta 

Trunek zamknięto w butelce o ciekawym kształcie z długą i delikatnie pękatą szyjką, wykonanej z czarnego szkła. Na butelce umieszczono etykietę utrzymaną w biało-złotej kolorystyce oraz biało-złoty kaptur na szyjce z czerwonym logotypem marki. Etykieta została zaprojektowana w roku 1880 przez projektanta Ernesta Basile, który ówcześnie był najbardziej znanym przedstawicielem sycylijskiego stylu „Liberty”. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować