Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Laporte Le Rochoy Sancerre Blanc


Laporte
ekologiczne ekologiczne
149,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Szanowana marka winiarska z Doliny Loary

Domaine Laporte to wynik połączenia dwóch renomowanych rodzin winiarskich z Sancerre. Winiarnia została założona w roku 1850 w Saint-Satur i prowadzona przez rodzinę Laporte aż do roku 1986. Rene Laporte był ostatnim właścicielem należącym do rodziny, a także wizjonerem i przewodniczącym apelacji Sancerre AOC przez 20 lat. Jego winiarnia znana była jako pionier produkcji najwyższej jakości win niskowydajnych w czasach nadprodukcji. Markę odkupił od Laporte znany winiarz Henri Bourgeois i zachował jej tradycyjne metody oraz stare posiadłości – dom, winnicę i piwnicę. Dziś jego dwaj wnukowie tworzą dalszą historię jednej z najbardziej szanowanych marek winiarskich z Doliny Loary. 

Wspaniałe winnice

Górna Dolina Loary znana jest z dwóch kultowych wręcz podregionów uprawy winorośli, a jednym z nich jest właśnie Sancerre. Do marki należą ponad 74 akry upraw winorośli, a w tym flagowa winnica apelacji Sancerre, uznana za najlepszą z nich, Domaine du Rochoy. Winnica ta jest zupełnie unikalna, położona na zboczu, gdzie kąt padania słońca jest na tyle korzystny iż za dnia winorośle bardzo szybko znajdują się w pełnym słońcu, a kamieniste podłoże zapewnia spokojne schładzanie owoców w trakcie nocy. 

Białe, wytrawne, o posmaku cytrusów i minerałów

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców odmiany Sauvignon Blanc. Po fermentacji dojrzewa przez 5 miesięcy w zbiornikach ze stali szlachetnej, a następnie co najmniej miesiąc z butelkach. Ma jasno-złota barwę i intensywnie cytrusowy bukiet o aromatach cytryny i grejpfruta z mineralną nutą i niuansem świeżych ziół. W ustach wyjątkowo świeże i rześkie z wyraźną nutą cytryny i minerałów. Znamienity reprezentant Sauvignon Blanc, który pozostawia na podniebieniu delikatny i trwały posmak. 

Do owoców morza, ryb i serów

Najlepiej skomponuje się z daniami na bazie ryb, zarówno świeżych, jak i wędzonych czy smażonych. Doskonale posmakuje w towarzystwie sałatki z wędzonym łososiem i sosem holenderskim, sushi, krewetkami smażonymi w tempurze czy zupą rybną. Sprawdzi się także w połączeniu z miękkimi serami kozimi i delikatnym drobiowym mięsem, np. piersią kurczaka gotowaną metodą sous vide. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 9-12⁰C.

Elegancka butelka

Trunek wyróżnia się bardzo elegancką i gustowną prezencją. Smukła butelka ze szkła w kolorze zielonej oliwki ozdobiona jest złotym połyskującym kapturem na szyjce oraz niewielką prostokątną etykietą w dolnej części. Etykieta przedstawia złotą nazwę producenta i trunku w eleganckiej, finezyjnej czcionce na czarnym tle. 

Nagrody

Rocznik 2017 Laporte Le Rochoy Sancerre Blanc został oceniony przez prestiżowy magazyn Wine Spectator na 94 punkty na 100 możliwych. 

Opis

Szanowana marka winiarska z Doliny Loary

Domaine Laporte to wynik połączenia dwóch renomowanych rodzin winiarskich z Sancerre. Winiarnia została założona w roku 1850 w Saint-Satur i prowadzona przez rodzinę Laporte aż do roku 1986. Rene Laporte był ostatnim właścicielem należącym do rodziny, a także wizjonerem i przewodniczącym apelacji Sancerre AOC przez 20 lat. Jego winiarnia znana była jako pionier produkcji najwyższej jakości win niskowydajnych w czasach nadprodukcji. Markę odkupił od Laporte znany winiarz Henri Bourgeois i zachował jej tradycyjne metody oraz stare posiadłości – dom, winnicę i piwnicę. Dziś jego dwaj wnukowie tworzą dalszą historię jednej z najbardziej szanowanych marek winiarskich z Doliny Loary. 

Wspaniałe winnice

Górna Dolina Loary znana jest z dwóch kultowych wręcz podregionów uprawy winorośli, a jednym z nich jest właśnie Sancerre. Do marki należą ponad 74 akry upraw winorośli, a w tym flagowa winnica apelacji Sancerre, uznana za najlepszą z nich, Domaine du Rochoy. Winnica ta jest zupełnie unikalna, położona na zboczu, gdzie kąt padania słońca jest na tyle korzystny iż za dnia winorośle bardzo szybko znajdują się w pełnym słońcu, a kamieniste podłoże zapewnia spokojne schładzanie owoców w trakcie nocy. 

Białe, wytrawne, o posmaku cytrusów i minerałów

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców odmiany Sauvignon Blanc. Po fermentacji dojrzewa przez 5 miesięcy w zbiornikach ze stali szlachetnej, a następnie co najmniej miesiąc z butelkach. Ma jasno-złota barwę i intensywnie cytrusowy bukiet o aromatach cytryny i grejpfruta z mineralną nutą i niuansem świeżych ziół. W ustach wyjątkowo świeże i rześkie z wyraźną nutą cytryny i minerałów. Znamienity reprezentant Sauvignon Blanc, który pozostawia na podniebieniu delikatny i trwały posmak. 

Do owoców morza, ryb i serów

Najlepiej skomponuje się z daniami na bazie ryb, zarówno świeżych, jak i wędzonych czy smażonych. Doskonale posmakuje w towarzystwie sałatki z wędzonym łososiem i sosem holenderskim, sushi, krewetkami smażonymi w tempurze czy zupą rybną. Sprawdzi się także w połączeniu z miękkimi serami kozimi i delikatnym drobiowym mięsem, np. piersią kurczaka gotowaną metodą sous vide. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 9-12⁰C.

Elegancka butelka

Trunek wyróżnia się bardzo elegancką i gustowną prezencją. Smukła butelka ze szkła w kolorze zielonej oliwki ozdobiona jest złotym połyskującym kapturem na szyjce oraz niewielką prostokątną etykietą w dolnej części. Etykieta przedstawia złotą nazwę producenta i trunku w eleganckiej, finezyjnej czcionce na czarnym tle. 

Nagrody

Rocznik 2017 Laporte Le Rochoy Sancerre Blanc został oceniony przez prestiżowy magazyn Wine Spectator na 94 punkty na 100 możliwych. 

Opakowania

poprzednie
następne