Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

La Stoppa Trebbiolo Rosso


La Stoppa
89,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

100-letnia winiarnia z miłością do natury

La Stoppa to winiarnia o długiej tradycji winiarskiej, założona ponad sto lat temu. Mieści się we włoskim regionie Emilia – Romagna, leżącym w północnych Włoszech, a należące do niej winnice rozciągają się wzdłuż doliny Trebbiola, niedaleko rzeki Trebbia. Winnice obsadzone są głównie czerwonymi odmianami winorośli Barbera i Bonarda. Obecnie winiarnia produkuje jedne z najciekawszych win naturalnych na terenie Włoch – minimalnie siarkowane, niefiltrowane i po długiej maceracji ze skórkami. Ich styl jest niepowtarzalny, unikalny i dla wyjątkowo wybrednych smakoszy naturalnych win. 

Trunek z certyfikatem

La Stoppa Trebbiolo Roso posiada certyfikat „Triple A”, którego nazwa powstała od trzech liter „a” słów agricoltori, artigiani i artisi. Jest to globalna organizacja skupiająca producentów z całego świata (rolników, rzemieślników i artystów), którzy tworzą swoje produkty w zgodzie z naturą oraz według ściśle określonych przepisów dziedziczonych z pokolenia na pokolenie. 

Ekologiczne owoce

Winogrona użyte do produkcji wina pochodzą z selekcjonowanych zbiorów młodych winorośli uprawianych w winnicach położonych w najgłębszych częściach doliny. Winnica uprawiana jest bez w całkowicie ekologiczny sposób bez odchwaszczania, nawożenia i pestycydów. Gleba w tym miejscu bogata jest w glinę. 

Fermentacja przechodzi z użyciem naturalnych, lokalnych drożdży w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Maceracja ze skórkami winogron trwa przez 20 dni w zbiornikach stalowych i betonowych. 

Czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe

Wino jest kupażem szczepów Bonarda (40%) i Barbera (60%). Ma czerwono-rubinową barwę i intensywnie owocowy bukiet. Łączą się w nim aromaty dzikich wiśni, malin, poziomek i świeżych truskawek. W smaku przeważają nuty malin, czerwonych porzeczek i wiśni z niuansem przypraw korzennych. Zachwyca soczystością i intensywnością i długo nie pozwala o sobie zapomnieć. 

Wino do przekąsek i starterów

Doskonałe wino do serwowania wraz z deską włoskich serów: Pecorino, Grana Padano czy Caciocavallo Silano i przystawkami na bazie włoskich kiełbas i wędlin, takich jak Prosciutto, Bresaola i Salame na świeżej pszennej bagietce. 

Z rysunkiem posiadłości 

Wino zamknięto w smukłej butelce z czarnego szkła, którą ozdobiono czerwonym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą na froncie. Na białym tle etykiety umieszczono w górnej części rysunek przedstawiający posiadłość La Stoppa wraz z najbliżej położonymi winnicami i nazwą wina w kolorze czerwonym, a w dolnej części nazwę producenta także w kolorze czerwonym i niewielki opis winiarni. 

Opis

100-letnia winiarnia z miłością do natury

La Stoppa to winiarnia o długiej tradycji winiarskiej, założona ponad sto lat temu. Mieści się we włoskim regionie Emilia – Romagna, leżącym w północnych Włoszech, a należące do niej winnice rozciągają się wzdłuż doliny Trebbiola, niedaleko rzeki Trebbia. Winnice obsadzone są głównie czerwonymi odmianami winorośli Barbera i Bonarda. Obecnie winiarnia produkuje jedne z najciekawszych win naturalnych na terenie Włoch – minimalnie siarkowane, niefiltrowane i po długiej maceracji ze skórkami. Ich styl jest niepowtarzalny, unikalny i dla wyjątkowo wybrednych smakoszy naturalnych win. 

Trunek z certyfikatem

La Stoppa Trebbiolo Roso posiada certyfikat „Triple A”, którego nazwa powstała od trzech liter „a” słów agricoltori, artigiani i artisi. Jest to globalna organizacja skupiająca producentów z całego świata (rolników, rzemieślników i artystów), którzy tworzą swoje produkty w zgodzie z naturą oraz według ściśle określonych przepisów dziedziczonych z pokolenia na pokolenie. 

Ekologiczne owoce

Winogrona użyte do produkcji wina pochodzą z selekcjonowanych zbiorów młodych winorośli uprawianych w winnicach położonych w najgłębszych częściach doliny. Winnica uprawiana jest bez w całkowicie ekologiczny sposób bez odchwaszczania, nawożenia i pestycydów. Gleba w tym miejscu bogata jest w glinę. 

Fermentacja przechodzi z użyciem naturalnych, lokalnych drożdży w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Maceracja ze skórkami winogron trwa przez 20 dni w zbiornikach stalowych i betonowych. 

Czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe

Wino jest kupażem szczepów Bonarda (40%) i Barbera (60%). Ma czerwono-rubinową barwę i intensywnie owocowy bukiet. Łączą się w nim aromaty dzikich wiśni, malin, poziomek i świeżych truskawek. W smaku przeważają nuty malin, czerwonych porzeczek i wiśni z niuansem przypraw korzennych. Zachwyca soczystością i intensywnością i długo nie pozwala o sobie zapomnieć. 

Wino do przekąsek i starterów

Doskonałe wino do serwowania wraz z deską włoskich serów: Pecorino, Grana Padano czy Caciocavallo Silano i przystawkami na bazie włoskich kiełbas i wędlin, takich jak Prosciutto, Bresaola i Salame na świeżej pszennej bagietce. 

Z rysunkiem posiadłości 

Wino zamknięto w smukłej butelce z czarnego szkła, którą ozdobiono czerwonym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą na froncie. Na białym tle etykiety umieszczono w górnej części rysunek przedstawiający posiadłość La Stoppa wraz z najbliżej położonymi winnicami i nazwą wina w kolorze czerwonym, a w dolnej części nazwę producenta także w kolorze czerwonym i niewielki opis winiarni. 

Opinie

Znakomite
Opinia od Tomasz

Wino cudownie się otwiera, trwa i kończy. Jest jak świeży owoc. (Dodano 23.03.2020)
Strzał w 10
Opinia od Ryszard

Pierwszy raz jestem zadowolony z zakupionego w internecie wina.
(Dodano 29.12.2018)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować