100-letnia winiarnia z miłością do natury
La Stoppa to winiarnia o długiej tradycji winiarskiej, założona ponad sto lat temu. Mieści się we włoskim regionie Emilia – Romagna, leżącym w północnych Włoszech, a należące do niej winnice rozciągają się wzdłuż doliny Trebbiola, niedaleko rzeki Trebbia. Winnice obsadzone są głównie czerwonymi odmianami winorośli Barbera i Bonarda. Obecnie winiarnia produkuje jedne z najciekawszych win naturalnych na terenie Włoch – minimalnie siarkowane, niefiltrowane i po długiej maceracji ze skórkami. Ich styl jest niepowtarzalny, unikalny i dla wyjątkowo wybrednych smakoszy naturalnych win.
Trunek z certyfikatem
La Stoppa Trebbiolo Roso posiada certyfikat „Triple A”, którego nazwa powstała od trzech liter „a” słów agricoltori, artigiani i artisi. Jest to globalna organizacja skupiająca producentów z całego świata (rolników, rzemieślników i artystów), którzy tworzą swoje produkty w zgodzie z naturą oraz według ściśle określonych przepisów dziedziczonych z pokolenia na pokolenie.
Ekologiczne owoce
Winogrona użyte do produkcji wina pochodzą z selekcjonowanych zbiorów młodych winorośli uprawianych w winnicach położonych w najgłębszych częściach doliny. Winnica uprawiana jest bez w całkowicie ekologiczny sposób bez odchwaszczania, nawożenia i pestycydów. Gleba w tym miejscu bogata jest w glinę.
Fermentacja przechodzi z użyciem naturalnych, lokalnych drożdży w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Maceracja ze skórkami winogron trwa przez 20 dni w zbiornikach stalowych i betonowych.
Czerwone, wytrawne, intensywnie owocowe
Wino jest kupażem szczepów Bonarda (40%) i Barbera (60%). Ma czerwono-rubinową barwę i intensywnie owocowy bukiet. Łączą się w nim aromaty dzikich wiśni, malin, poziomek i świeżych truskawek. W smaku przeważają nuty malin, czerwonych porzeczek i wiśni z niuansem przypraw korzennych. Zachwyca soczystością i intensywnością i długo nie pozwala o sobie zapomnieć.
Wino do przekąsek i starterów
Doskonałe wino do serwowania wraz z deską włoskich serów: Pecorino, Grana Padano czy Caciocavallo Silano i przystawkami na bazie włoskich kiełbas i wędlin, takich jak Prosciutto, Bresaola i Salame na świeżej pszennej bagietce.
Z rysunkiem posiadłości
Wino zamknięto w smukłej butelce z czarnego szkła, którą ozdobiono czerwonym kapturem na szyjce oraz prostokątną etykietą na froncie. Na białym tle etykiety umieszczono w górnej części rysunek przedstawiający posiadłość La Stoppa wraz z najbliżej położonymi winnicami i nazwą wina w kolorze czerwonym, a w dolnej części nazwę producenta także w kolorze czerwonym i niewielki opis winiarni.