Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

La Stoppa Stoppa


La Stoppa
149,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Unikalne naturalne wina

Winiarnia La Stoppa, zarządzana przez Elenę Pantaleonii, leży w zacisznym regionie Włoch, Emilii-Romagnii. Marka liczy sobie już ponad 120 lat, a sławę zyskała jako jeden z najlepszych producentów win naturalnych w kraju. Tworzy trunki jedynie minimalnie siarkowane, niefiltrowane i długo macerowane na skórkach. Jest to unikalny i nie zawsze lekki w odbiorze styl, który zaskarbił sobie sympatię wielu miłośników naturalnych trunków.

Ostatnia szansa na trunek

Pierwsza butelka tego wina została wyprodukowana w 1973 roku, a 2005 to ostatni rocznik tego blendu. Właścicielka winnicy Elena zastąpiła szczepy z Bordeaux odmianami Barbera i Bonarda, bardziej tradycyjnymi odmianami regionu. Ekologicznie uprawiane winogrona zbierane są ręcznie a następnie poddane 30-dniowej maceracji na skórkach i fermentacji z lokalnymi drożdżami bez siarczynów. Po fermentacji wino starzone jest przez 14 miesięcy w beczkach, a następnie kolejne 2 lata w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie skóry i jagód

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (40 %) oraz innych odmian z Bordeaux (20 %). Ma ciemno-rubinową barwę. W bukiecie dominują aromaty skóry i drewna z nutą jagód i borówek w tle. Na podniebieniu intensywne, z owocowym posmakiem i wyraźnymi taninami. Pozostawia w ustach długi przyjemny posmak po degustacji.

Do mięsa i serów

Doskonale komponuje się z dziczyzną i grillowanym mięsem. Warto więc je sparować z pieczonym dzikiem w sosie z suszoną śliwką lub krwistym stekiem z argentyńskiej wołowiny. Równie dobrze posmakuje z deską twardych, aromatycznych serów jak Parmezan i Pecorino i twardych długo dojrzewających kiełbas, jak hiszpański Fuet lub francuska kiełbasa z orzechami laskowymi. 

Butelka typowa dla marki

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła, którą zdobi prosty ciemny kaptur na szyjce i prostokątna biała etykieta w środkowej części. W górnej części etykiety widnieje rysunek posiadłości La Stoppa oraz nazwa wina będąca zarówno nazwą wina. W dolnej części etykiety umieszczono datę produkcji trunku oraz informacje o przynależności do apelacji. Design butelki i etykiety utrzymany jest w minimalistycznym, charakterystycznym dla marki stylu. 

Opis

Unikalne naturalne wina

Winiarnia La Stoppa, zarządzana przez Elenę Pantaleonii, leży w zacisznym regionie Włoch, Emilii-Romagnii. Marka liczy sobie już ponad 120 lat, a sławę zyskała jako jeden z najlepszych producentów win naturalnych w kraju. Tworzy trunki jedynie minimalnie siarkowane, niefiltrowane i długo macerowane na skórkach. Jest to unikalny i nie zawsze lekki w odbiorze styl, który zaskarbił sobie sympatię wielu miłośników naturalnych trunków.

Ostatnia szansa na trunek

Pierwsza butelka tego wina została wyprodukowana w 1973 roku, a 2005 to ostatni rocznik tego blendu. Właścicielka winnicy Elena zastąpiła szczepy z Bordeaux odmianami Barbera i Bonarda, bardziej tradycyjnymi odmianami regionu. Ekologicznie uprawiane winogrona zbierane są ręcznie a następnie poddane 30-dniowej maceracji na skórkach i fermentacji z lokalnymi drożdżami bez siarczynów. Po fermentacji wino starzone jest przez 14 miesięcy w beczkach, a następnie kolejne 2 lata w butelkach. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie skóry i jagód

Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (40 %) oraz innych odmian z Bordeaux (20 %). Ma ciemno-rubinową barwę. W bukiecie dominują aromaty skóry i drewna z nutą jagód i borówek w tle. Na podniebieniu intensywne, z owocowym posmakiem i wyraźnymi taninami. Pozostawia w ustach długi przyjemny posmak po degustacji.

Do mięsa i serów

Doskonale komponuje się z dziczyzną i grillowanym mięsem. Warto więc je sparować z pieczonym dzikiem w sosie z suszoną śliwką lub krwistym stekiem z argentyńskiej wołowiny. Równie dobrze posmakuje z deską twardych, aromatycznych serów jak Parmezan i Pecorino i twardych długo dojrzewających kiełbas, jak hiszpański Fuet lub francuska kiełbasa z orzechami laskowymi. 

Butelka typowa dla marki

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła, którą zdobi prosty ciemny kaptur na szyjce i prostokątna biała etykieta w środkowej części. W górnej części etykiety widnieje rysunek posiadłości La Stoppa oraz nazwa wina będąca zarówno nazwą wina. W dolnej części etykiety umieszczono datę produkcji trunku oraz informacje o przynależności do apelacji. Design butelki i etykiety utrzymany jest w minimalistycznym, charakterystycznym dla marki stylu. 

Opakowania

poprzednie
następne