Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

La Stoppa Macchiona

  • dla koneserów
Outlet
-20%

La Stoppa

Normalna cena: 149,00 zł

Promocja 119,20 zł


 X 

w zestawie

Opis

Naturalne winiarstwo

Winiarnia La Stoppa to jeden z najciekawszych producentów włoskich win, która mieści się w regionie Emilia Romagna w północnych Włoszech. Winnice należące do winiarni rozmieszczone są wzdłuż doliny Trebbiola, nawodnionej dzięki przepływającej obok rzeki Trebbia. La Stoppa zajmuje się produkcją całkowicie naturalnych trunków, niefiltrowanych, siarkowanych w minimalnym stopniu i długo macerowanych. Styl winiarni i jej produktów jest unikalny i doceniany przez szerokie grono miłośników wina na całym świecie. 

Tradycyjna nazwa

W przeszłości firma La Stoppa podzielona była na dwie części, jedna nazywała się Stoppa, a druga Macchiona. Macchiona była również nazwą farmy, która leżała pośrodku winnic obsadzonych najbardziej tradycyjnymi czerwonymi odmianami winorośli Colli i Piacentini. Dziś to flagowe dla marki wino, z najbardziej reprezentatywnych dla regionu odmian przejęło nazwę Macchiona. 

Tylko naturalne metody upraw

Owoce wykorzystywane do produkcji tego wina pochodzą z winnic uprawianych jedynie za pomocą naturalnych metod, bez odchwaszczania, nawożenia i pestycydów. Fermentują przy użyciu lokalnych drożdży w beczkach z dębu slawońskiego i drewnianych kadziach. Maceracja ze skórkami trwa przez 40 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej i betonu. Wino butelkowane jest bez filtracji i bez dodatku siarki i leżakuje w nich przez 2 lata przed wypuszczeniem na rynek.

Czerwone, wytrawne, o aromatach wiśni i skóry

Wino jest kupażem szczepów Barbera (50%) i Bonarda (50%). Charakteryzuje się niezwykle ciemno-purpurową barwą wpadającą w czerń. Intensywny bukiet przejawia się aromatami czarnych wiśni, ziemi, skóry i smoły. Na podniebieniu kwasowość wiśni łączy się z wyraźnymi garbnikami i niuansem mineralności.

Wyraziste smaki

Najlepiej skomponuje się z pieczonym dzikiem w towarzystwie wiśniowej konfitury lub deską twardych, aromatycznych serów jak Parmezan i Pecorino. Posmakuje także z tłustymi, wyrazistymi w smaku wędlinami jak Panchetta, Salame czy hiszpańskie pikantne Chorizo Iberico. 

Charakterystyczna etykieta

Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła, którą zdobi charakterystyczna dla marki prostokątna etykieta. Na białym tle etykiety znajduje się rysunek przedstawiający winiarnię La Stoppa oraz otaczające ją winnice, a pod rysunkiem nazwa wina w kolorze soczyście czerwonym, rok produkcji i nazwa producenta. 

Opis

Naturalne winiarstwo

Winiarnia La Stoppa to jeden z najciekawszych producentów włoskich win, która mieści się w regionie Emilia Romagna w północnych Włoszech. Winnice należące do winiarni rozmieszczone są wzdłuż doliny Trebbiola, nawodnionej dzięki przepływającej obok rzeki Trebbia. La Stoppa zajmuje się produkcją całkowicie naturalnych trunków, niefiltrowanych, siarkowanych w minimalnym stopniu i długo macerowanych. Styl winiarni i jej produktów jest unikalny i doceniany przez szerokie grono miłośników wina na całym świecie. 

Tradycyjna nazwa

W przeszłości firma La Stoppa podzielona była na dwie części, jedna nazywała się Stoppa, a druga Macchiona. Macchiona była również nazwą farmy, która leżała pośrodku winnic obsadzonych najbardziej tradycyjnymi czerwonymi odmianami winorośli Colli i Piacentini. Dziś to flagowe dla marki wino, z najbardziej reprezentatywnych dla regionu odmian przejęło nazwę Macchiona. 

Tylko naturalne metody upraw

Owoce wykorzystywane do produkcji tego wina pochodzą z winnic uprawianych jedynie za pomocą naturalnych metod, bez odchwaszczania, nawożenia i pestycydów. Fermentują przy użyciu lokalnych drożdży w beczkach z dębu slawońskiego i drewnianych kadziach. Maceracja ze skórkami trwa przez 40 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej i betonu. Wino butelkowane jest bez filtracji i bez dodatku siarki i leżakuje w nich przez 2 lata przed wypuszczeniem na rynek.

Czerwone, wytrawne, o aromatach wiśni i skóry

Wino jest kupażem szczepów Barbera (50%) i Bonarda (50%). Charakteryzuje się niezwykle ciemno-purpurową barwą wpadającą w czerń. Intensywny bukiet przejawia się aromatami czarnych wiśni, ziemi, skóry i smoły. Na podniebieniu kwasowość wiśni łączy się z wyraźnymi garbnikami i niuansem mineralności.

Wyraziste smaki

Najlepiej skomponuje się z pieczonym dzikiem w towarzystwie wiśniowej konfitury lub deską twardych, aromatycznych serów jak Parmezan i Pecorino. Posmakuje także z tłustymi, wyrazistymi w smaku wędlinami jak Panchetta, Salame czy hiszpańskie pikantne Chorizo Iberico. 

Charakterystyczna etykieta

Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła, którą zdobi charakterystyczna dla marki prostokątna etykieta. Na białym tle etykiety znajduje się rysunek przedstawiający winiarnię La Stoppa oraz otaczające ją winnice, a pod rysunkiem nazwa wina w kolorze soczyście czerwonym, rok produkcji i nazwa producenta. 

Opinie

Nie wiem
Opinia od Ryszard

Kupiłem na prezent (Dodano 29.12.2018)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować