Naturalne winiarstwo
Winiarnia La Stoppa to jeden z najciekawszych producentów włoskich win, która mieści się w regionie Emilia Romagna w północnych Włoszech. Winnice należące do winiarni rozmieszczone są wzdłuż doliny Trebbiola, nawodnionej dzięki przepływającej obok rzeki Trebbia. La Stoppa zajmuje się produkcją całkowicie naturalnych trunków, niefiltrowanych, siarkowanych w minimalnym stopniu i długo macerowanych. Styl winiarni i jej produktów jest unikalny i doceniany przez szerokie grono miłośników wina na całym świecie.
Tradycyjna nazwa
W przeszłości firma La Stoppa podzielona była na dwie części, jedna nazywała się Stoppa, a druga Macchiona. Macchiona była również nazwą farmy, która leżała pośrodku winnic obsadzonych najbardziej tradycyjnymi czerwonymi odmianami winorośli Colli i Piacentini. Dziś to flagowe dla marki wino, z najbardziej reprezentatywnych dla regionu odmian przejęło nazwę Macchiona.
Tylko naturalne metody upraw
Owoce wykorzystywane do produkcji tego wina pochodzą z winnic uprawianych jedynie za pomocą naturalnych metod, bez odchwaszczania, nawożenia i pestycydów. Fermentują przy użyciu lokalnych drożdży w beczkach z dębu slawońskiego i drewnianych kadziach. Maceracja ze skórkami trwa przez 40 dni w zbiornikach ze stali nierdzewnej i betonu. Wino butelkowane jest bez filtracji i bez dodatku siarki i leżakuje w nich przez 2 lata przed wypuszczeniem na rynek.
Czerwone, wytrawne, o aromatach wiśni i skóry
Wino jest kupażem szczepów Barbera (50%) i Bonarda (50%). Charakteryzuje się niezwykle ciemno-purpurową barwą wpadającą w czerń. Intensywny bukiet przejawia się aromatami czarnych wiśni, ziemi, skóry i smoły. Na podniebieniu kwasowość wiśni łączy się z wyraźnymi garbnikami i niuansem mineralności.
Wyraziste smaki
Najlepiej skomponuje się z pieczonym dzikiem w towarzystwie wiśniowej konfitury lub deską twardych, aromatycznych serów jak Parmezan i Pecorino. Posmakuje także z tłustymi, wyrazistymi w smaku wędlinami jak Panchetta, Salame czy hiszpańskie pikantne Chorizo Iberico.
Charakterystyczna etykieta
Wino zamknięto w klasycznej butelce z ciemnego szkła, którą zdobi charakterystyczna dla marki prostokątna etykieta. Na białym tle etykiety znajduje się rysunek przedstawiający winiarnię La Stoppa oraz otaczające ją winnice, a pod rysunkiem nazwa wina w kolorze soczyście czerwonym, rok produkcji i nazwa producenta.