Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Kurtatsch Alto Adige Pinot Grigio DOC Penoner


Kellerei Kurtatsch
polecane polecane
135,00 zł

 X 

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Winnica skoncentrowana na ziemi

Kellerei Kurtatsch to ponad 100-letnia winiarnia z Górnej Adygi, która koncentruje swoje działania wokół gleby i klimatu, w jakim uprawiane są winorośle wykorzystywane w późniejszym etapie do produkcji wina. Dzięki bliskiej współpracy z winiarskimi rodzinami regionu, opiekunami i właścicielami winnic, którzy doskonale znają warunki i cechy swoich podopiecznych, Kurtatsch posiada dokładną wiedzę na temat owoców, z których korzysta i tym samym możliwość tworzenia z nich win odzwierciedlających unikalny klimat Górnej Adygi. 

W pełni wykorzystany potencjał

Winiarze Kurtatsch wiedzą, że by w pełni wykorzystać potencjał owoców szczepu Pinot Grigio, krzewy muszą być uprawiane w dobrej lokalizacji, niezwykle starannie i przy zmniejszonej plenności. Winnica, w której uprawiane są owoce tworzące to wino, leży na wysokości 600 metrów n.p.m. Duże wzniesienie i porowata, dolomitowa gleba sprawiają, że wydajność jest naturalnie niższa. 

Dzielona fermentacja 

80% moszczu winnego fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, a pozostałe 20% w starych francuskich beczkach. Jedynie 80% wina przechodzi fermentację malolaktyczną, dzięki której cierpki kwas jabłkowy zawarty w winogronach przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Po fermentacji wino dojrzewa na drobnym osadzie w dużych beczkach dębowych przez 12 miesięcy. 

Białe, wytrawne, o aromacie melona kantalupa

Wino stworzono w 100% z owoców szczepu Pinot Grigio. Ma przyjemną, jasno-słomkową barwę z zielonkawymi refleksami. Intrygujący bukiet jest mieszanką aromatów soczystych mandarynek, miodowego melona Kantalupa, żółtych brzoskwiń i gruszek. Na podniebieniu orzeźwiająca kwasowość i konsystencja wydająca się wręcz gęstą harmonijnie przechodzi w mineralność. To wino pokazuje jak wspaniałe mogą być, choć często niestety nie są, wina szczepu Pinot Grigio. 

Sery, makarony, warzywa

Wspaniale skomponuje się ze szpinakową lasange z dodatkiem sera riccotta lub zapiekanym kozim serem ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek. Doskonale posmakuje także z risotto ze szparagami i groszkiem cukrowym. 

Włoskie cyprysy

Smukła butelka z zielonkawego szkła przykuwa uwagę tłoczeniem na froncie w kształcie trzech drzewek cyprysowych. Te same drzewka powtarzają się na kapturze, który obleka szyjkę – są one prawdziwym symbolem włoskich pagórków oraz logotypem marki Krutatsch. Etykieta utrzymana jest w minimalistycznym stylu, na białym tle widnieje nazwa wina w prostej, graficznej czcionce oraz nieregularne linie, które symbolizują wzgórza regionu Alto Adige. 

Nagradzane 

Wino zostało nagrodzone 92 punktami na 100 możliwych w najbardziej prestiżowym rankingu Rober Parker Advocate. Otrzymało także 92 punkty od winiarskiego krytyka Jamesa Suclinga oraz 91 punktów od międzynarodowego magazynu winiarskiego Wine Ethusiast. 

Opis

Winnica skoncentrowana na ziemi

Kellerei Kurtatsch to ponad 100-letnia winiarnia z Górnej Adygi, która koncentruje swoje działania wokół gleby i klimatu, w jakim uprawiane są winorośle wykorzystywane w późniejszym etapie do produkcji wina. Dzięki bliskiej współpracy z winiarskimi rodzinami regionu, opiekunami i właścicielami winnic, którzy doskonale znają warunki i cechy swoich podopiecznych, Kurtatsch posiada dokładną wiedzę na temat owoców, z których korzysta i tym samym możliwość tworzenia z nich win odzwierciedlających unikalny klimat Górnej Adygi. 

W pełni wykorzystany potencjał

Winiarze Kurtatsch wiedzą, że by w pełni wykorzystać potencjał owoców szczepu Pinot Grigio, krzewy muszą być uprawiane w dobrej lokalizacji, niezwykle starannie i przy zmniejszonej plenności. Winnica, w której uprawiane są owoce tworzące to wino, leży na wysokości 600 metrów n.p.m. Duże wzniesienie i porowata, dolomitowa gleba sprawiają, że wydajność jest naturalnie niższa. 

Dzielona fermentacja 

80% moszczu winnego fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, a pozostałe 20% w starych francuskich beczkach. Jedynie 80% wina przechodzi fermentację malolaktyczną, dzięki której cierpki kwas jabłkowy zawarty w winogronach przechodzi w delikatny kwas mlekowy. Po fermentacji wino dojrzewa na drobnym osadzie w dużych beczkach dębowych przez 12 miesięcy. 

Białe, wytrawne, o aromacie melona kantalupa

Wino stworzono w 100% z owoców szczepu Pinot Grigio. Ma przyjemną, jasno-słomkową barwę z zielonkawymi refleksami. Intrygujący bukiet jest mieszanką aromatów soczystych mandarynek, miodowego melona Kantalupa, żółtych brzoskwiń i gruszek. Na podniebieniu orzeźwiająca kwasowość i konsystencja wydająca się wręcz gęstą harmonijnie przechodzi w mineralność. To wino pokazuje jak wspaniałe mogą być, choć często niestety nie są, wina szczepu Pinot Grigio. 

Sery, makarony, warzywa

Wspaniale skomponuje się ze szpinakową lasange z dodatkiem sera riccotta lub zapiekanym kozim serem ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek. Doskonale posmakuje także z risotto ze szparagami i groszkiem cukrowym. 

Włoskie cyprysy

Smukła butelka z zielonkawego szkła przykuwa uwagę tłoczeniem na froncie w kształcie trzech drzewek cyprysowych. Te same drzewka powtarzają się na kapturze, który obleka szyjkę – są one prawdziwym symbolem włoskich pagórków oraz logotypem marki Krutatsch. Etykieta utrzymana jest w minimalistycznym stylu, na białym tle widnieje nazwa wina w prostej, graficznej czcionce oraz nieregularne linie, które symbolizują wzgórza regionu Alto Adige. 

Nagradzane 

Wino zostało nagrodzone 92 punktami na 100 możliwych w najbardziej prestiżowym rankingu Rober Parker Advocate. Otrzymało także 92 punkty od winiarskiego krytyka Jamesa Suclinga oraz 91 punktów od międzynarodowego magazynu winiarskiego Wine Ethusiast. 

Opakowania

poprzednie
następne