Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Kurtatsch Alto Adige Gewürztraminer DOC

  • na lato

Kellerei Kurtatsch
99,00 zł

 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opinia eksperta

Gewurztraminer z Alto Adige, kolebki białych win alpejskich od małego producenta Kurtatsch. Jasno-słomkowy, transparentny kolor z zielonymi refleksami. W aromatach klasyczna nuta liczi i płatków róż, zatopiona w górskiej mineralności. Krzemowość miesza się z korzennością przypraw, wyraźnie podkreśla terroir z którego pochodzi. Cukier resztkowy dobrze zbalansowany z kwasowością co powoduje, że wino jest ciągle świeże i rześkie w odbiorze. Doskonale pasuje do azjatyckiej kuchni. 

Dariusz Jażdżyk Wicemistrz Mistrzostw Polski Sommelierów. Wieloletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów.

Opis

Siła 190-ciu rodzin

Kellerei Kurtatsch to spółdzielnia winiarska założona w roku 1900, którą tworzy dziś 190-ąt rodzin winiarskich z regionu Górnej Adygi. Podstawą działalności winiarni jest szacunek do wyjątkowego klimatu i wspaniałych gleb tego obszaru Włoch oraz do nieocenionej wiedzy, jaką posiadają współpracujący w Kurtatsch winiarze. Każde wino pod etykietą winiarni jest wynikiem koncentracji na glebie i winorośli, z których winiarze starają się wydobyć najlepsze cechy i oddać konsumentom w postaci trunku. 

Idealne terroir dla szczepu Gewurztraminer

Winorośle, których owoce tworzą wino, uprawiane są w winnicy ustyuowanej na wschodnich, odsłoniętych zboczach na wysokości 300-500 metrów n.p.m., na glebie gliniasto-wapiennej. Jest to jedna z najbardziej wysuniętych na południe części Górnej Adygi, która uważana jest za najlepsze miejsce pod uprawę wymagającej odmiany Gewurztraminer. Jest to bowiem szczep, który w zbyt zimnym klimacie nie rozwija wszystkich swoich aromatów, w zbyt ciepłym natomiast traci naturalną kwasowość. 

Maceracja na zimno

Owoce sprasowano i poddano zimnej maceracji, a następnie umieszczono w kadziach ze stali nierdzewnej na czas fermentacji. Po fermentacji wino dojrzewało na lekkim osadzie. 

Białe, wytrawne, o aromacie róż i owocu liczi

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców odmiany Gewurztraminer. Ma jasno-słomkową barwę i owocowo-kwiatowy bukiet. Harmonijnie łączą się w nim aromaty płatków białych róż, białej brzoskwini, owocu liczi i egzotycznych przypraw. Na podniebieniu intensywne, lecz nieprzytłaczające z wyraźną mineralnością, która dodaje orzeźwienia. Posmak liczi przeplata się z aromatem kwiatu magnolii. 

Ryby, owoce morza i skorupiaki

To doskonały trunek dla wszystkich wielbicieli „morskich” smaków. Skomponuje się zarówno z grillowanymi krewetkami z salsą mango, jak i smażoną rybą w tempurze. Doskonale posmakuje także  z mulami w białym winie i świeżym sushi oraz słodko-kwaśnymi potrawami kuchni azjatyckiej. 

Nowoczesne wino

Smukła butelka z zielonkawego szkła ozdobiona została niewielką białą etykietą w minimalistycznym stylu. Umieszczono na niej nazwę szczepu, nazwę apelacji, do której trunek należy oraz rysunek trzech wysokich cyprysów, które są jednocześnie logotypem marki. Całości dopełnia czarny kaptur na szyjce oraz czarna etykieta u dołu butelki o nieregularnym kształcie, na której widnieje nazwa winiarni. 


Opis

Siła 190-ciu rodzin

Kellerei Kurtatsch to spółdzielnia winiarska założona w roku 1900, którą tworzy dziś 190-ąt rodzin winiarskich z regionu Górnej Adygi. Podstawą działalności winiarni jest szacunek do wyjątkowego klimatu i wspaniałych gleb tego obszaru Włoch oraz do nieocenionej wiedzy, jaką posiadają współpracujący w Kurtatsch winiarze. Każde wino pod etykietą winiarni jest wynikiem koncentracji na glebie i winorośli, z których winiarze starają się wydobyć najlepsze cechy i oddać konsumentom w postaci trunku. 

Idealne terroir dla szczepu Gewurztraminer

Winorośle, których owoce tworzą wino, uprawiane są w winnicy ustyuowanej na wschodnich, odsłoniętych zboczach na wysokości 300-500 metrów n.p.m., na glebie gliniasto-wapiennej. Jest to jedna z najbardziej wysuniętych na południe części Górnej Adygi, która uważana jest za najlepsze miejsce pod uprawę wymagającej odmiany Gewurztraminer. Jest to bowiem szczep, który w zbyt zimnym klimacie nie rozwija wszystkich swoich aromatów, w zbyt ciepłym natomiast traci naturalną kwasowość. 

Maceracja na zimno

Owoce sprasowano i poddano zimnej maceracji, a następnie umieszczono w kadziach ze stali nierdzewnej na czas fermentacji. Po fermentacji wino dojrzewało na lekkim osadzie. 

Białe, wytrawne, o aromacie róż i owocu liczi

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców odmiany Gewurztraminer. Ma jasno-słomkową barwę i owocowo-kwiatowy bukiet. Harmonijnie łączą się w nim aromaty płatków białych róż, białej brzoskwini, owocu liczi i egzotycznych przypraw. Na podniebieniu intensywne, lecz nieprzytłaczające z wyraźną mineralnością, która dodaje orzeźwienia. Posmak liczi przeplata się z aromatem kwiatu magnolii. 

Ryby, owoce morza i skorupiaki

To doskonały trunek dla wszystkich wielbicieli „morskich” smaków. Skomponuje się zarówno z grillowanymi krewetkami z salsą mango, jak i smażoną rybą w tempurze. Doskonale posmakuje także  z mulami w białym winie i świeżym sushi oraz słodko-kwaśnymi potrawami kuchni azjatyckiej. 

Nowoczesne wino

Smukła butelka z zielonkawego szkła ozdobiona została niewielką białą etykietą w minimalistycznym stylu. Umieszczono na niej nazwę szczepu, nazwę apelacji, do której trunek należy oraz rysunek trzech wysokich cyprysów, które są jednocześnie logotypem marki. Całości dopełnia czarny kaptur na szyjce oraz czarna etykieta u dołu butelki o nieregularnym kształcie, na której widnieje nazwa winiarni. 


Opinie

Polecam
Opinia od Artur

Polecam (Dodano 02.01.2020)
Wytrawna słodycz
Opinia od Mieczysław

Nie wiedziałem dopóki nie spróbowałem. Gewurztraminer z Włoch nie ustępuje tym z Alzacji. polecam (Dodano 05.05.2019)
Świetne Włochy!!!
Opinia od Ewa

Wspaniałe wino, przeważa zapach kwiatu magnolii, owoców liczi. Dobra kwasowość i mineralność. (Dodano 14.11.2016)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować