Prestiżowa niemiecka winiarnia
Kendermanns została założona w roku 1920 przez Carla Reha, jako firma pośrednicząca w handlu winogronami. Wciąż rosnący w Niemczech popyt na wino pozwolił mu 7 lat później wybudować swoją pierwszą, prawdziwą winiarnię. W roku 1949 producent został nagrodzony specjalną nagrodą ministra rolnictwa za niezwykłe zasługi na niemieckiego winiarstwa i od tamtej pory marka cieszy się nieprzerwaną doskonałą reputacją. Dziś na czele firmy stoi 3-cie pokolenie rodziny Reh, dwoje wnucząt założyciela. Firma jest jedną z największych producentów wina w Niemczech, lecz posiada winnice także w Rumunii, Chile i RPA. W 2004 roku magazyn „Winwelt” przyznał marce Kendermanns tytuł najlepszej niemieckiej winiarni produkującej wino odmiany Riesling.
Palatynat – miejsce doskonałe dla Rieslinga
Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnic uprawianych w jednym z najpopularniejszych regionów winiarskich Niemiec, Palatynacie. Winnice Mittelhardt-Deutsche Weinstrasse mieszczą się dokładnie w północnym Palatynacie. Gleby na obszarze tego regionu bogate są w wapień, co pozwala winoroślom na głębokie zakorzenianie i pobieranie minerałów, które później uwidaczniają się w rześkości wina.
Białe, wytrawne, o aromacie brzoskwini, jabłka i moreli
Wino stworzono w 100 % z owoców szczepu Riesling. Wyróżnia się jasno-zielonym odcieniem. Intensywnie owocowy bukiet składa się z aromatów brzoskwini, jabłka i moreli z delikatną nutą mineralności i cytrusów. W ustach wyraźnie kwaskowate o przyjemnym posmaku cytrusów, głównie grejpfrutów z delikatną dozą słodyczy ujawniającą się pod koniec degustacji. Rześkie i przyjemne, niezwykle przystępne.
Do ryb i owoców morza
Doskonałe wino do serwowania wraz z rybami i owocami morza. Sprawdzi się zarówno z rybami smażonymi, jak i grillowanymi, np. doradą skropioną sokiem z limonki lub kalmarami serwowanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. Najlepiej posmakuje schłodzone do temperatury 10⁰C.
„Butelka z muszelką”
Wino zamknięto w smukłej butelce wykonanej z zielonego szkła. Uwagę przyciąga wizerunek białej muszelki umieszczony w środkowej części etykiety. Nawiązuje ona do najlepszych kulinarnych kompozycji, jakie można przygotować z tym trunkiem. Pod muszelką znajduje się data produkcji wina, nazwa szczepu i nazwa winnicy w kolorze złotym. Na samym dole mieści się jeszcze nazwa producenta na brązowym tle oraz rysunku przedstawiającym korzenie winorośli rozchodzące się pod ziemią. Całości dopełnia prosty, ciemny kaptur obleczony na szyjce.