Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

J.A. Baczewski Whisky


89,90 zł

 X 
Czas realizacji zamówienia: 3-6 dni

Opis

Ekskluzywny alkohol z Lwowa


Historia marki J. A. Baczewski rozpoczęła się w 1782 roku kiedy rodzina Baczewskich uruchomiła pod Lwowem swoją pierwszą destylarnię. Kilkadziesiąt lat później kolejne pokolenie przeniosło destylarnię do samego Lwowa i wyposażyło ją w najnowocześniejsze w tamtym okresie technologie, by w połączeniu z tradycyjną recepturą tworzyć doskonałe trunki. W 1810 roku marka zyskała prestiżowy tytuł Cesarskiego i Królewskiego Dostawcy, a wódka Baczewskich pojawiała się na królewskim stole władz austro-węgierskich. Niestety w czasie II wojny światowej filia Baczewskich we Lwowie została całkowicie zniszczona, a ówczesny właściciel marki Stefan Baczewski zginął, firma została więc zamknięta. Produkcję alkoholu Baczewskich wznowiono w 1956 w nowej filii w Wiedniu. To tam do dziś produkowane są wszystkie produkty marki.


Własna receptura


J. A. Baczewski Whisky produkowana jest według własnej receptury, która została zapisana i specjalnie zakodowana w taki sposób, by mogli ją rozczytać jedynie członkowie rodziny Baczewskich. Receptura polega na kupoważowaniu różnych rodzajów whisky z czego większość stanowi whisky ze słodu jęczmiennego. Destylaty leżakują w dębowych beczkach i butelkowane są z zawartością alkoholu sięgającą 43 %.


Whisky wyróżnia się głębokim, bursztynowym kolorem. Subtelny aromat łączy w sobie nuty orzechów, zboża, świeżych ziół i karmelu. Słodkawy, delikatny smak herbaty, cukru zbożowego i imbiru zamknięty jest w oleistej konsystencji. Na finiszu pojawia się pikantna pieprzna nuta, która przedłuża przyjemność z degustacji.


Do degustacji solo i w drinku


Baczewski Whisky posmakuje zarówno bez dodatków, serwowane w niskiej szklance o grubym dnie, jak i na kościach lodu. Sprawdzi się także jako baza do drinków i koktajli, na przykład Whisky Sour z sokiem z cytryny i syropem cukrowym lub w nieco słodszej wersji z czerwonym słodkim wermutem.


Inspiracja przeszłością


Butelka J. A. Baczewski whisky wyróżnia się kształtem karafki nawiązującej do jej przedwojennej wersji. Ma okrągły, beczułkowaty kształt i wykonana jest z jasnego szkła. Szyjkę otacza czarny kaptur z nazwą marki. W środkowej części butelki znajduje się prostokątna etykieta z dużą nazwą producenta oraz informacjami na temat firmy. Poniżej mieści się jeszcze jedna węższa etykieta z opisem whisky i podpisem jednego z właścicieli, od którego marka przejęła nazwę – Józefa Adama Baczewskiego.

Opis

Ekskluzywny alkohol z Lwowa


Historia marki J. A. Baczewski rozpoczęła się w 1782 roku kiedy rodzina Baczewskich uruchomiła pod Lwowem swoją pierwszą destylarnię. Kilkadziesiąt lat później kolejne pokolenie przeniosło destylarnię do samego Lwowa i wyposażyło ją w najnowocześniejsze w tamtym okresie technologie, by w połączeniu z tradycyjną recepturą tworzyć doskonałe trunki. W 1810 roku marka zyskała prestiżowy tytuł Cesarskiego i Królewskiego Dostawcy, a wódka Baczewskich pojawiała się na królewskim stole władz austro-węgierskich. Niestety w czasie II wojny światowej filia Baczewskich we Lwowie została całkowicie zniszczona, a ówczesny właściciel marki Stefan Baczewski zginął, firma została więc zamknięta. Produkcję alkoholu Baczewskich wznowiono w 1956 w nowej filii w Wiedniu. To tam do dziś produkowane są wszystkie produkty marki.


Własna receptura


J. A. Baczewski Whisky produkowana jest według własnej receptury, która została zapisana i specjalnie zakodowana w taki sposób, by mogli ją rozczytać jedynie członkowie rodziny Baczewskich. Receptura polega na kupoważowaniu różnych rodzajów whisky z czego większość stanowi whisky ze słodu jęczmiennego. Destylaty leżakują w dębowych beczkach i butelkowane są z zawartością alkoholu sięgającą 43 %.


Whisky wyróżnia się głębokim, bursztynowym kolorem. Subtelny aromat łączy w sobie nuty orzechów, zboża, świeżych ziół i karmelu. Słodkawy, delikatny smak herbaty, cukru zbożowego i imbiru zamknięty jest w oleistej konsystencji. Na finiszu pojawia się pikantna pieprzna nuta, która przedłuża przyjemność z degustacji.


Do degustacji solo i w drinku


Baczewski Whisky posmakuje zarówno bez dodatków, serwowane w niskiej szklance o grubym dnie, jak i na kościach lodu. Sprawdzi się także jako baza do drinków i koktajli, na przykład Whisky Sour z sokiem z cytryny i syropem cukrowym lub w nieco słodszej wersji z czerwonym słodkim wermutem.


Inspiracja przeszłością


Butelka J. A. Baczewski whisky wyróżnia się kształtem karafki nawiązującej do jej przedwojennej wersji. Ma okrągły, beczułkowaty kształt i wykonana jest z jasnego szkła. Szyjkę otacza czarny kaptur z nazwą marki. W środkowej części butelki znajduje się prostokątna etykieta z dużą nazwą producenta oraz informacjami na temat firmy. Poniżej mieści się jeszcze jedna węższa etykieta z opisem whisky i podpisem jednego z właścicieli, od którego marka przejęła nazwę – Józefa Adama Baczewskiego.

Opinie

dobra bo Polska
Opinia od justyna

polecam Baczewskiego, przyzwoita whisky (Dodano 05.06.2021)
super że z Polski
Opinia od justyna

godne wypicia (Dodano 24.02.2021)
dobre bo polskie
Opinia od justyna

moim zdaniem bardzo dobra whisky, niestety przy kupnie w sklepach często trafia się podrabiana (Dodano 13.02.2021)
bardzo ciekawa polska propozycja
Opinia od justyna

bardzo ciekawa polska propozycja (Dodano 11.01.2021)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować