Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Hacienda Zorita Abascal Vineyard Reserva 2009

Outlet
-50%

Hacienda Zorita
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
polecane polecane

Normalna cena: 219,00 zł

Promocja 109,50 zł


 X 

Opis

700-letnia winiarnia w nowoczesnym stylu

Winiarnia historia Hacienda Zorita rozpoczęła się w 1366 roku, kiedy mnisi, a dokładniej Dominikanie rozpoczęli w podarowanej im posiadłości produkcję wina z lokalnych odmian winorośli. Dziś jest to wyjątkowe miejsce, w którym historia przeplata się z nowoczesnością. Hacienda, czyli gościnne budynki, była świadkiem 700-set letniej historii, a teraz odrestaurowana, świadczy niezapomniane doznania swoim gościom, jako 5-gwiazdkowy hotel i SPA, a także restauracja nagrodzona gwiazdką Michelin.

Winnice marki Hacienda Zorita

Winiarnia posiada winnice niedaleko miasta Salamanka, umiejscowione wzdłuż doliny rzeki Duero, w regionach Arribes del Duero, Rueda i Ribera del Duero. Region Ribera del Duero to jeden z najważniejszych i najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, z którego pochodzą doskonałe, najdroższe w kraju, kultowe wręcz wina. Region prawie w całości poświęcony jest uprawie odmiany Tempranillo, lecz poza nią znajdują tam miejsce również inne lokalne szczepy. Tamtejsze winogrona osiągają rzadko spotykaną równowagę między dojrzałością a kwasowością. Gleba w regionie okazała się niezwykle sprzyjająca produkcji wysokiej jakości trunków, które zachwycają krytyków winiarskich z całego świata. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie malin i pszennych tostów

Wino powstało w 100 % z najlepszych owoców szczepu Tempranillo. Ma głęboko-rubinową barwę. W bukiecie dominują aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie, truskawki i maliny z wyraźną nutą tostów w tle. W smaku wyraźnie owocowe nuty podkreślone są mocnymi taninami i zamknięte w aksamitnej konsystencji. Po degustacji pozostawia w ustach długi i przyjemny posmak. 

Sery, wędliny i dania mięsne

Najlepiej skomponuje się z deską tradycyjnych hiszpańskich tapas na bazie wędlin, jak Jamon Iberico i serów typu Queso Manchego. W roli trunku do dania głównego sprawdzi się jako towarzysz grillowanego steka wołowego z dodatkiem sosu BBQ lub pieczenią wieprzową w sosie własnym. 

Wyróżniająca się butelka

Klasyczna butelka z ciemnego szkła utrzymana jest w charakterystycznym dla marki stylu. Na froncie zdobi ją okrągłe tłoczenie w kształcie logotypu producenta. Szyjka obleczona jest kapturem w kolorach marki – ciemnej zieleni i złota. Środkową część butelki zajmuje wąska etykieta w kolorze kremowym z zielonym akcentem, na której widnieje nazwa producenta oraz duża skrócona nazwa wina „HZO9” oznaczająca Hacienda Zorita rok produkcji 2009. Pod nazwą umieszczono dodatkowo rysunek przedstawiający pejzaż doliny Douro. 

Opis

700-letnia winiarnia w nowoczesnym stylu

Winiarnia historia Hacienda Zorita rozpoczęła się w 1366 roku, kiedy mnisi, a dokładniej Dominikanie rozpoczęli w podarowanej im posiadłości produkcję wina z lokalnych odmian winorośli. Dziś jest to wyjątkowe miejsce, w którym historia przeplata się z nowoczesnością. Hacienda, czyli gościnne budynki, była świadkiem 700-set letniej historii, a teraz odrestaurowana, świadczy niezapomniane doznania swoim gościom, jako 5-gwiazdkowy hotel i SPA, a także restauracja nagrodzona gwiazdką Michelin.

Winnice marki Hacienda Zorita

Winiarnia posiada winnice niedaleko miasta Salamanka, umiejscowione wzdłuż doliny rzeki Duero, w regionach Arribes del Duero, Rueda i Ribera del Duero. Region Ribera del Duero to jeden z najważniejszych i najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, z którego pochodzą doskonałe, najdroższe w kraju, kultowe wręcz wina. Region prawie w całości poświęcony jest uprawie odmiany Tempranillo, lecz poza nią znajdują tam miejsce również inne lokalne szczepy. Tamtejsze winogrona osiągają rzadko spotykaną równowagę między dojrzałością a kwasowością. Gleba w regionie okazała się niezwykle sprzyjająca produkcji wysokiej jakości trunków, które zachwycają krytyków winiarskich z całego świata. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie malin i pszennych tostów

Wino powstało w 100 % z najlepszych owoców szczepu Tempranillo. Ma głęboko-rubinową barwę. W bukiecie dominują aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie, truskawki i maliny z wyraźną nutą tostów w tle. W smaku wyraźnie owocowe nuty podkreślone są mocnymi taninami i zamknięte w aksamitnej konsystencji. Po degustacji pozostawia w ustach długi i przyjemny posmak. 

Sery, wędliny i dania mięsne

Najlepiej skomponuje się z deską tradycyjnych hiszpańskich tapas na bazie wędlin, jak Jamon Iberico i serów typu Queso Manchego. W roli trunku do dania głównego sprawdzi się jako towarzysz grillowanego steka wołowego z dodatkiem sosu BBQ lub pieczenią wieprzową w sosie własnym. 

Wyróżniająca się butelka

Klasyczna butelka z ciemnego szkła utrzymana jest w charakterystycznym dla marki stylu. Na froncie zdobi ją okrągłe tłoczenie w kształcie logotypu producenta. Szyjka obleczona jest kapturem w kolorach marki – ciemnej zieleni i złota. Środkową część butelki zajmuje wąska etykieta w kolorze kremowym z zielonym akcentem, na której widnieje nazwa producenta oraz duża skrócona nazwa wina „HZO9” oznaczająca Hacienda Zorita rok produkcji 2009. Pod nazwą umieszczono dodatkowo rysunek przedstawiający pejzaż doliny Douro. 

Opakowania

poprzednie
następne