Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Hacienda Zorita Abascal Crianza


Hacienda Zorita
na-prezent na prezent
polecane polecane
105,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Niezwykła historia winiarska

Historia winiarni Hacienda Zorita sięga 1366 roku, kiedy to zakon Dominikanów otrzymał posiadłość od szlachcianki imieniem Ines de Limoges, która miała nadzieję ocalić w ten sposób duszę swojego zmarłego męża. Ponad 100 lat później, w roku 1485 winnice odwiedził sam Krzysztof Kolumb, który zbierał w tym miejscu fundusze i siły na podróż, by odkryć nowy świat. Dziś jest to miejsce o ponad 700-letniej historii, które nie tylko tworzy wina, ale także służy jako 5* hotel i SPA, a także genialna restauracja odznaczona gwiazdką Michelin.

Jeden z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii

Hacienda Zorita posiada winnice niedaleko Salamanki, wzdłuż doliny rzeki Duero, w regionach Arribes del Duero, Rueda i Ribera del Duero. To jeden z najważniejszych i najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, z którego pochodzą doskonałe, najdroższe, kultowe wręcz wina. Tutejsze winogrona osiągają rzadko spotykaną równowagę między dojrzałością, a kwasowością. Gleba w tym regionie okazała się niezwykle sprzyjająca produkcji wysokiej jakości trunków. Ten niewielki, zwłaszcza w proporcjach hiszpańskich, region urósł do rozmiarów prawdziwego giganta, jednak za wielkością Ribera del Duero nie stoją liczby - jego potęgą jest jakość produkowanych win. Powstają one niemal wyłącznie ze szczepu Tempranillo, dzięki czemu są ciemne, z mocną strukturą i wysoką zawartością alkoholu.


Czerwone, wytrawne, o owocowym aromacie z nutą dębu

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Tempranillo. Ma głęboko-rubinową barwę i bukiet złożony z aromatów owocowych i nut beczki. Wyraźnie wyczuwalne są dojrzałe truskawki, wiśnie i śliwki węgierki z niuansem dębu i wanilii. Na podniebieniu jest intensywnie owocowe z wyraźną kwasowością, która orzeźwia lecz nie dominuje nad słodyczą truskawkowego posmaku. Wszystko to zamknięte w przyjemnej konsystencji z miękkimi taninami. 

Dania mięsne i hiszpańskie wędliny

Najlepiej skomponuje się z potrawami mięsnymi, w tym pieczoną polędwicą z nadzieniem z suszonych śliwek i grillowaną karkówką w marynacie miodowo-ziołowej w towarzystwie smażonych plastrów bakłażana. Wino jest także wspaniałym dodatkiem do hiszpańskich suszonych kiełbas – Chorizo Iberico czy Fuet. 

Design typowy dla marki

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła, którą wyróżnia duże tłoczenie na froncie w kształcie logotypu marki. Na szyjce obleczony został złoto-zielony kaptur z nazwą producenta, a pod tłoczeniem umieszczono wąską białą etykietą z nazwą wina i rysunkiem przedstawiającym pejzaż doliny Duero. U dołu butelki mieści się jeszcze niewielka etykieta w zielonym kolorze z nazwą producenta. Zarówno styl jak i kolorystyka są typowe i wyróżniające dla marki Hacienda Zorita. 

Prestiżowe nagrody

Wino było wielokrotnie nagradzane w międzynarodowych konkursach i rankingach. Zdobyło m.in. srebrny medal w rankingu prestiżowego magazynu winiarskiego Wine Spectator, również srebrny medal w międzynarodowym konkursie International Wine & Spirit Competition a także Mundus Vini oraz złoty medal w konkursie Concours Mondial de Bruxelles.

Opis

Niezwykła historia winiarska

Historia winiarni Hacienda Zorita sięga 1366 roku, kiedy to zakon Dominikanów otrzymał posiadłość od szlachcianki imieniem Ines de Limoges, która miała nadzieję ocalić w ten sposób duszę swojego zmarłego męża. Ponad 100 lat później, w roku 1485 winnice odwiedził sam Krzysztof Kolumb, który zbierał w tym miejscu fundusze i siły na podróż, by odkryć nowy świat. Dziś jest to miejsce o ponad 700-letniej historii, które nie tylko tworzy wina, ale także służy jako 5* hotel i SPA, a także genialna restauracja odznaczona gwiazdką Michelin.

Jeden z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii

Hacienda Zorita posiada winnice niedaleko Salamanki, wzdłuż doliny rzeki Duero, w regionach Arribes del Duero, Rueda i Ribera del Duero. To jeden z najważniejszych i najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii, z którego pochodzą doskonałe, najdroższe, kultowe wręcz wina. Tutejsze winogrona osiągają rzadko spotykaną równowagę między dojrzałością, a kwasowością. Gleba w tym regionie okazała się niezwykle sprzyjająca produkcji wysokiej jakości trunków. Ten niewielki, zwłaszcza w proporcjach hiszpańskich, region urósł do rozmiarów prawdziwego giganta, jednak za wielkością Ribera del Duero nie stoją liczby - jego potęgą jest jakość produkowanych win. Powstają one niemal wyłącznie ze szczepu Tempranillo, dzięki czemu są ciemne, z mocną strukturą i wysoką zawartością alkoholu.


Czerwone, wytrawne, o owocowym aromacie z nutą dębu

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Tempranillo. Ma głęboko-rubinową barwę i bukiet złożony z aromatów owocowych i nut beczki. Wyraźnie wyczuwalne są dojrzałe truskawki, wiśnie i śliwki węgierki z niuansem dębu i wanilii. Na podniebieniu jest intensywnie owocowe z wyraźną kwasowością, która orzeźwia lecz nie dominuje nad słodyczą truskawkowego posmaku. Wszystko to zamknięte w przyjemnej konsystencji z miękkimi taninami. 

Dania mięsne i hiszpańskie wędliny

Najlepiej skomponuje się z potrawami mięsnymi, w tym pieczoną polędwicą z nadzieniem z suszonych śliwek i grillowaną karkówką w marynacie miodowo-ziołowej w towarzystwie smażonych plastrów bakłażana. Wino jest także wspaniałym dodatkiem do hiszpańskich suszonych kiełbas – Chorizo Iberico czy Fuet. 

Design typowy dla marki

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, wykonanej z czarnego szkła, którą wyróżnia duże tłoczenie na froncie w kształcie logotypu marki. Na szyjce obleczony został złoto-zielony kaptur z nazwą producenta, a pod tłoczeniem umieszczono wąską białą etykietą z nazwą wina i rysunkiem przedstawiającym pejzaż doliny Duero. U dołu butelki mieści się jeszcze niewielka etykieta w zielonym kolorze z nazwą producenta. Zarówno styl jak i kolorystyka są typowe i wyróżniające dla marki Hacienda Zorita. 

Prestiżowe nagrody

Wino było wielokrotnie nagradzane w międzynarodowych konkursach i rankingach. Zdobyło m.in. srebrny medal w rankingu prestiżowego magazynu winiarskiego Wine Spectator, również srebrny medal w międzynarodowym konkursie International Wine & Spirit Competition a także Mundus Vini oraz złoty medal w konkursie Concours Mondial de Bruxelles.

Opakowania

poprzednie
następne