Prawdziwy prekursor
Giovanni Gaja, ojciec obecnie zarządzającego winiarnią Angelo i imiennik założyciela winiarni z roku 1859, to jeden z najbardziej postępowych winiarzy, który nie tylko nie bał się zmian, lecz wręcz ich pragnął. Giovanni podczas samodzielnego prowadzenia winiarni postawił na nowoczesność zarówno w temacie uprawy winorośli jak i winiarskiego marketingu. Po zakupie jednej z najpiękniejszych winnic w rejonie – Secondine, jako pierwszy w regionie zaczął butelkować wina tworzone z owoców z jednej parceli. Jako pierwszy zaczął również podkreślać własne nazwisko na etykietach własnych produktów. Dotychczas każde wino opisywane było przede wszystkim ze względu na szczep, z jakiego zostało wyprodukowane, a nazwisko było sprawą drugorzędną. Był to odważny krok ze strony Giovanniego, który postanowił reklamować własną markę i nazwisko, lecz opłacalny. Dziś śmiało można stwierdzić, że Barbaresco to Gaja, a nie odwrotnie.
Jedno z najsławniejszych win Piemontu
Gaja Barbaresco to jedno z tych win, którego pragną najwięksi kolekcjonerzy i smakosze winiarscy na całym świecie. Jego wyjątkowość i złożoność to wynik połączenia owoców szczepu Nebbiolo, pochodzących z 14 różnych parceli winnic położonych wokół miasteczka Barbaresco. Dodatkowych cech winu nadało dojrzewanie – pierw 12 miesięcy w małych beczkach i kolejne 12 miesięcy w dużych dębowych kadziach.
Czerwone, wytrawne, owocowe z nutą lukrecji i fiołków
Wino wyprodukowane jest w 100 % z owoców szczepu Nebbiolo. Ma purpurową barwę z fioletowymi refleksami. W bukiecie przeplatają się ze sobą aromaty leśnych owoców: poziomek, jeżyn i jagód z aromatem dojrzałych śliwek i nutami lukrecji, prażonej beczki i delikatnych fiołków. Na podniebieniu intensywnie owocowe z wyraźnymi lecz nieprzytłaczającymi taninami i dobrze zaznaczoną kwasowością. Pozostawia w ustach przyjemny jedwabisty posmak.
Wyjątkowe wino do wyjątkowych potraw
Tak wspaniały trunek należy odpowiednio łączyć z eleganckimi i wyszukanymi potrawami. Skomponuje się z risotto z truflami lub confit z kaczki gotowanej na gęsim tłuszczu. Posmakuje także w połączeniu z deską dojrzałych serów jak Parmezan lub Fontina i grillowaną jagnięciną przyprawioną miętą i oregano.
Wina nie powinno się pić zbyt szybko, ponieważ wraz z czasem zyskuje coraz odważniejszych aromatów. Jego potencjał starzenia określa się na nawet 30 lat.
Wytworny minimalizm
Butelka, w której zamknięto wino, oddaje swoim stylem poczucie, że to, co powinno zostać powiedziane o trunku może zostać opowiedziane jedynie przez degustację. Smukły kształt i czarne szkło ozdobione na froncie tłoczeniem z nazwą marki komponuje się z czarnym kapturem na szyjce oraz prostą czarno-białą etykietą. Na etykiecie widnieje jedynie dobrze widoczna nazwa producenta oraz nazwa wina i informacja o apelacji. Minimalistyczne, eleganckie i gustowne.