Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Federico Paternina Banda Azul Cava Brut


Marqués de la Concordia
na-impreze na imprezę
na-lato na lato
na-sylwestra na sylwestra
na-slub-i-wesele na ślub i wesele
34,90 zł

 X 

w zestawie

Opis

Symbol hiszpańskiego wina

Federico Paternina to winiarnia założona w roku 1896 w najlepszym winiarskim regionie Hiszpanii, La Rioja. Przez ponad 100 lat działalności dzięki znakomitej jakości trunkom wypracowała sobie pozycję lidera hiszpańskiego winiarstwa. Dziś butelki wina z charakterystyczną kolorową szarfą znaleźć można dosłownie w każdym zakątku świata. Pomimo iż właściciele marki zmieniali się kilkukrotnie, jej tradycyjny charakter pozostał niezmieniony, tak samo jak zaangażowanie w tworzenie unikalnych i wysokiej jakości win.

Musujące wino z Hiszpanii

Cava to tradycyjne wino musujące produkowane w Hiszpanii, głównie w regionie Katalonii. Tworzone jest prawie wyłącznie z lokalnych szczepów winorośli, takich jak Parellada, Xarello i Macabeo. Receptura dopuszcza także udział odmian międzynarodowych, np. Chardonnay. Powstaje za pomocą metody tradycyjnej, zwanej również metodą szampańską, która polega na drugim fermentowaniu wina w szczelnie zamkniętych butelkach. W ten sposób powstają tak bardzo pożądane bąbelki.

Musujące, białe, wytrawne, o aromacie cytrusów i kwiatów

Wino jest kupażem trzech lokalnych szczepów: Macabeo (30%), Parellada (30%) oraz Xarello (40%). Ma jasno-słomkową barwę i świeży bukiet wypełniony wyraźnymi aromatami cytrusów i białych kwiatów. W ustach doskonale zrównoważone między słodyczą, a orzeźwiającą kwasowością z przyjemnym smakiem cytrusów, który rozchodzi się po podniebieniu dzięki drobnym, delikatnym bąbelkom. Po degustacji pozostawia w ustach przyjemny posmak.

Aperitif i owoce morza

Klasyczny trunek serwowany jako aperitif, ponieważ potrafi pobudzić apetyt i oczyścić kubki smakowe. Jako wino łączone z daniami, najlepiej paruje się z sushi, sashimi, grillowanymi owocami morza w limonkowo-słodkich marynatach lub skorupiakami.

Marka o unikalnym stylu

Wino zamknięto w smukłej butelce z zielonego szkła, dedykowanej winom musującym. Długa szyjka została obleczona eleganckim złotym kapturem zakończonym czarną wstawką z informacją o tradycyjnej metodzie produkcji trunku. Dolna część butelki ozdobiona została charakterystyczną i unikalną dla marki etykietą, którą w poprzek przecina niebieska szarfa na białym tle. Nad szarfą widnieje nazwa marki, a na jej środku został umieszczony logotyp. W dolnej części etykiety znajduje się jeszcze nazwa obecnego właściciela marki – Marques da la Concordia.

Opis

Symbol hiszpańskiego wina

Federico Paternina to winiarnia założona w roku 1896 w najlepszym winiarskim regionie Hiszpanii, La Rioja. Przez ponad 100 lat działalności dzięki znakomitej jakości trunkom wypracowała sobie pozycję lidera hiszpańskiego winiarstwa. Dziś butelki wina z charakterystyczną kolorową szarfą znaleźć można dosłownie w każdym zakątku świata. Pomimo iż właściciele marki zmieniali się kilkukrotnie, jej tradycyjny charakter pozostał niezmieniony, tak samo jak zaangażowanie w tworzenie unikalnych i wysokiej jakości win.

Musujące wino z Hiszpanii

Cava to tradycyjne wino musujące produkowane w Hiszpanii, głównie w regionie Katalonii. Tworzone jest prawie wyłącznie z lokalnych szczepów winorośli, takich jak Parellada, Xarello i Macabeo. Receptura dopuszcza także udział odmian międzynarodowych, np. Chardonnay. Powstaje za pomocą metody tradycyjnej, zwanej również metodą szampańską, która polega na drugim fermentowaniu wina w szczelnie zamkniętych butelkach. W ten sposób powstają tak bardzo pożądane bąbelki.

Musujące, białe, wytrawne, o aromacie cytrusów i kwiatów

Wino jest kupażem trzech lokalnych szczepów: Macabeo (30%), Parellada (30%) oraz Xarello (40%). Ma jasno-słomkową barwę i świeży bukiet wypełniony wyraźnymi aromatami cytrusów i białych kwiatów. W ustach doskonale zrównoważone między słodyczą, a orzeźwiającą kwasowością z przyjemnym smakiem cytrusów, który rozchodzi się po podniebieniu dzięki drobnym, delikatnym bąbelkom. Po degustacji pozostawia w ustach przyjemny posmak.

Aperitif i owoce morza

Klasyczny trunek serwowany jako aperitif, ponieważ potrafi pobudzić apetyt i oczyścić kubki smakowe. Jako wino łączone z daniami, najlepiej paruje się z sushi, sashimi, grillowanymi owocami morza w limonkowo-słodkich marynatach lub skorupiakami.

Marka o unikalnym stylu

Wino zamknięto w smukłej butelce z zielonego szkła, dedykowanej winom musującym. Długa szyjka została obleczona eleganckim złotym kapturem zakończonym czarną wstawką z informacją o tradycyjnej metodzie produkcji trunku. Dolna część butelki ozdobiona została charakterystyczną i unikalną dla marki etykietą, którą w poprzek przecina niebieska szarfa na białym tle. Nad szarfą widnieje nazwa marki, a na jej środku został umieszczony logotyp. W dolnej części etykiety znajduje się jeszcze nazwa obecnego właściciela marki – Marques da la Concordia.

Opakowania

poprzednie
następne