Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Enate Gewurztraminer

Nowość

dla-koneserow dla koneserów
na-lato na lato
na-piknik na piknik
polecane polecane
89,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Wyjątkowy klimat Aragonii


Enate jest dość młodą, ponieważ założoną w 1991 roku hiszpańską winiarnią, której celem jest rozpowszechnienie na świecie doskonałych win tworzonych w wyjątkowym klimacie regionu Aragonii, a dokładniej obszaru apelacji Somontano DO. Somontano może się pochwalić niezwykłym terroir, które tworzy połączenie gleb bogatych w mikroskładniki, śródziemnomorski klimat, niskie opady deszczu, duże dobowe różnice temperatur i woda roztopowa z Pirenejów nawadniająca winnice. To wszystko sprawia, że wina tworzone na tym obszarze są soczyste, aromatyczne i po prostu wyśmienite.


Optymalny czas zbiorów


Owoce, które tworzą to wino zostały zebrane w optymalnym okresie dojrzałości. Po selekcji i odszypułkowaniu zostały delikatnie zgniecione i wprowadzone na 5 godzin do prasy pneumatycznej, by zoptymalizować proces maceracji z kontakcie ze skórką winogron. Następnie moszcz winny przeszedł naturalną dekantację pozbywając się części stałych i został poddany fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperatury 15°C oraz z użyciem starannie wyselekcjonowanych drożdży. Przed zabutelkowaniem wino ustabilizowano w niskiej temperaturze -5°C, co pozwoliło zachować jego naturalne aromaty.


Białe, wytrawne, wyjątkowo aromatyczne


Wino zostało stworzone w 100 % z owoców odmiany Gewurztraminer. Nos jest wyjątkowo intensywny i aromatyczny z przyjemnymi nutami miodu i białych kwiatów. Na podniebieniu ujawnia się oleista i aksamitna konsystencja z posmakiem białej róży i przypraw. Soczysty smak trunku na długo utrzymuje się w ustach.


Do kuchni orientalnej i wegetariańskiej


Doskonały trunek do łączenia z daniami kuchni orientalnej, jak sushi czy ostrygi z sokiem z limonki. Sprawdzi się także jako towarzysz delikatnego mięsa drobiowego, np. piersi kurczaka w sosie cytrynowym i dań wegetariańskich – pieczonych szparagów, smażonych przegrzebków czy makaronu penne z brokułem, fetą i pestkami słonecznika. Z powodzeniem może być podawane także jako aperitif, który rozbudzi apetyt. Podawaj schłodzone do temperatury 8-10°C.


Wyjątkowa etykieta


Wino zamknięto w butelce wykonanej z zielonkawego szkła o smukłym kształcie. Szyjkę obleczono komponującym się kolorystycznie kapturem w prostym stylu, a dolną część butelki udekorowano wyjątkową etykietą. Na białym tle etykiecie widnieje bowiem obraz hiszpańskiego artysty, Vicente Bedenesa, który stworzył go specjalnie dla marki Enate.

Opis

Wyjątkowy klimat Aragonii


Enate jest dość młodą, ponieważ założoną w 1991 roku hiszpańską winiarnią, której celem jest rozpowszechnienie na świecie doskonałych win tworzonych w wyjątkowym klimacie regionu Aragonii, a dokładniej obszaru apelacji Somontano DO. Somontano może się pochwalić niezwykłym terroir, które tworzy połączenie gleb bogatych w mikroskładniki, śródziemnomorski klimat, niskie opady deszczu, duże dobowe różnice temperatur i woda roztopowa z Pirenejów nawadniająca winnice. To wszystko sprawia, że wina tworzone na tym obszarze są soczyste, aromatyczne i po prostu wyśmienite.


Optymalny czas zbiorów


Owoce, które tworzą to wino zostały zebrane w optymalnym okresie dojrzałości. Po selekcji i odszypułkowaniu zostały delikatnie zgniecione i wprowadzone na 5 godzin do prasy pneumatycznej, by zoptymalizować proces maceracji z kontakcie ze skórką winogron. Następnie moszcz winny przeszedł naturalną dekantację pozbywając się części stałych i został poddany fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperatury 15°C oraz z użyciem starannie wyselekcjonowanych drożdży. Przed zabutelkowaniem wino ustabilizowano w niskiej temperaturze -5°C, co pozwoliło zachować jego naturalne aromaty.


Białe, wytrawne, wyjątkowo aromatyczne


Wino zostało stworzone w 100 % z owoców odmiany Gewurztraminer. Nos jest wyjątkowo intensywny i aromatyczny z przyjemnymi nutami miodu i białych kwiatów. Na podniebieniu ujawnia się oleista i aksamitna konsystencja z posmakiem białej róży i przypraw. Soczysty smak trunku na długo utrzymuje się w ustach.


Do kuchni orientalnej i wegetariańskiej


Doskonały trunek do łączenia z daniami kuchni orientalnej, jak sushi czy ostrygi z sokiem z limonki. Sprawdzi się także jako towarzysz delikatnego mięsa drobiowego, np. piersi kurczaka w sosie cytrynowym i dań wegetariańskich – pieczonych szparagów, smażonych przegrzebków czy makaronu penne z brokułem, fetą i pestkami słonecznika. Z powodzeniem może być podawane także jako aperitif, który rozbudzi apetyt. Podawaj schłodzone do temperatury 8-10°C.


Wyjątkowa etykieta


Wino zamknięto w butelce wykonanej z zielonkawego szkła o smukłym kształcie. Szyjkę obleczono komponującym się kolorystycznie kapturem w prostym stylu, a dolną część butelki udekorowano wyjątkową etykietą. Na białym tle etykiecie widnieje bowiem obraz hiszpańskiego artysty, Vicente Bedenesa, który stworzył go specjalnie dla marki Enate.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować