Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Enate Crianza

Nowość

dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
polecane polecane
66,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Doświadczeni winiarze i kreatywni enolodzy


Winiarnia Enate powstała w 1991 roku w Somontano w regionie Aragonii (Hiszpania). Jej celem od samego początku było ukazanie wspaniałych cech win z obszaru Somontano oraz harmonijne połączenie tradycyjnych praktyk winiarskich z najnowocześniejszymi metodami produkcyjnymi. Udało im się to dzięki koncepcji łączącej niemal matematyczną wiedzę doświadczonych winiarzy z kreatywną pracą enologów, czerpiących inspirację z artystycznej improwizacji.


Apelacja Somontano DO


Obszar apelacji Somontano DO charakteryzuje się kontynentalnym klimatem śródziemnomorskim i niewielkimi opadami deszczu, które w połączeniu ze znaczną różnicą temperatur między dniem a nocą pozwalają na powolne, optymalne dojrzewanie winogron. Gleby są wapienne i skaliste, nawadniane czystą wodą roztopową z Pirenejów, a krajobraz pełen jest pagórków i wąwozów. To wszystko tworzy wyjątkowe środowisko do uprawy winorośli.


Starzenie w beczkach


Wino Enato Crianza jest kupażem dwóch szczepów: hiszpańskiego Tempranillo oraz międzynarodowego Cabernet Sauvignon. Dominacja odmiany Tempranillo sprawia, że trunek wyróżnia się prawdziwie hiszpańskim charakterem, a dodatek Cabernet Sauvignon wzmacnia jego strukturę. Przed zabutelkowaniem wino leżakowało w dębowych beczkach przez 9 miesięcy – odmiana Tempranillo w dębie amerykańskim, a Cabernet Sauvignon w dębie francuskim.


Czerwone, wytrawne, o aromacie czerwonych owoców, dymu i przypraw


Enato Crianza wyróżnia się głęboką rubinową barwą z granatowymi refleksami. Bukiet jest intensywny, zdominowany aromatami czerwonych owoców, takich jak dojrzałe porzeczki, wiśnie i maliny z dymnymi i korzennymi nutami w tle. W ustach ujawnia wyraźne taniny i owocowy posmak, a długie zakończenie wzbogacone jest nutami tostowymi. To wino jest doskonałym połączeniem mocy (15% zawartości alkoholu) oraz delikatności smaku.


Do grillowanego mięsa, serów i wędlin


Doskonale skomponuje się z prawdziwymi argentyńskimi stekami z wołowiny z rozmarynowym masłem, a także grillowanymi żebrami wieprzowymi w ziołowej marynacie. Równie dobrze posmakuje z deską hiszpańskich wędlin, jak Jamon Iberico i Chorizo oraz twardych serów typu Parmezan. Podawaj w temperaturze pokojowej około 18°C.


Specjalny projekt na etykiecie


Wino zamknięto w butelce wykonanej z czarnego szkła o klasycznym kształcie. Butelka wyróżnia się nowoczesnym designem etykiety, na której widnieje rysunek specjalnie zaprojektowany dla marki Enate. Twórcą jest artysta-samouk Victor Mira, który zdobył rozpoznawalność jako malarz, rzeźbiarz oraz pisarz.

Opis

Doświadczeni winiarze i kreatywni enolodzy


Winiarnia Enate powstała w 1991 roku w Somontano w regionie Aragonii (Hiszpania). Jej celem od samego początku było ukazanie wspaniałych cech win z obszaru Somontano oraz harmonijne połączenie tradycyjnych praktyk winiarskich z najnowocześniejszymi metodami produkcyjnymi. Udało im się to dzięki koncepcji łączącej niemal matematyczną wiedzę doświadczonych winiarzy z kreatywną pracą enologów, czerpiących inspirację z artystycznej improwizacji.


Apelacja Somontano DO


Obszar apelacji Somontano DO charakteryzuje się kontynentalnym klimatem śródziemnomorskim i niewielkimi opadami deszczu, które w połączeniu ze znaczną różnicą temperatur między dniem a nocą pozwalają na powolne, optymalne dojrzewanie winogron. Gleby są wapienne i skaliste, nawadniane czystą wodą roztopową z Pirenejów, a krajobraz pełen jest pagórków i wąwozów. To wszystko tworzy wyjątkowe środowisko do uprawy winorośli.


Starzenie w beczkach


Wino Enato Crianza jest kupażem dwóch szczepów: hiszpańskiego Tempranillo oraz międzynarodowego Cabernet Sauvignon. Dominacja odmiany Tempranillo sprawia, że trunek wyróżnia się prawdziwie hiszpańskim charakterem, a dodatek Cabernet Sauvignon wzmacnia jego strukturę. Przed zabutelkowaniem wino leżakowało w dębowych beczkach przez 9 miesięcy – odmiana Tempranillo w dębie amerykańskim, a Cabernet Sauvignon w dębie francuskim.


Czerwone, wytrawne, o aromacie czerwonych owoców, dymu i przypraw


Enato Crianza wyróżnia się głęboką rubinową barwą z granatowymi refleksami. Bukiet jest intensywny, zdominowany aromatami czerwonych owoców, takich jak dojrzałe porzeczki, wiśnie i maliny z dymnymi i korzennymi nutami w tle. W ustach ujawnia wyraźne taniny i owocowy posmak, a długie zakończenie wzbogacone jest nutami tostowymi. To wino jest doskonałym połączeniem mocy (15% zawartości alkoholu) oraz delikatności smaku.


Do grillowanego mięsa, serów i wędlin


Doskonale skomponuje się z prawdziwymi argentyńskimi stekami z wołowiny z rozmarynowym masłem, a także grillowanymi żebrami wieprzowymi w ziołowej marynacie. Równie dobrze posmakuje z deską hiszpańskich wędlin, jak Jamon Iberico i Chorizo oraz twardych serów typu Parmezan. Podawaj w temperaturze pokojowej około 18°C.


Specjalny projekt na etykiecie


Wino zamknięto w butelce wykonanej z czarnego szkła o klasycznym kształcie. Butelka wyróżnia się nowoczesnym designem etykiety, na której widnieje rysunek specjalnie zaprojektowany dla marki Enate. Twórcą jest artysta-samouk Victor Mira, który zdobył rozpoznawalność jako malarz, rzeźbiarz oraz pisarz.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować