Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Enate Cabernet Sauvignon & Merlot

Nowość

dla-koneserow dla koneserów
na-piknik na piknik
na-prezent na prezent
polecane polecane
56,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Między sztuką a winem


Winiarnia Enate znajdująca się w malowniczym Somontano w regionie Aragonii to doskonałe połączenie sztuki i wina – Enate nie produkuje jedynie wina, ale jest także muzeum, w którym znajdują się dzieła hiszpańskich artystów i restauracją, w której podawane są wyśmienite dania komponujące się z produkowanymi na miejscu winami. Sztuka dla marki Enate jest równie naturalna, jak wino dla winnicy i na inspiracji nią opiera się cała działalność winiarni.


Oddzielna winifikacja


Owoce każdej z odmian, które wchodzą w skład wina były osobno wyciskane i oddzielnie poddane fermentacji. Fermentacja przebiegała w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 24°C. Po fermentacji alkoholowej wino przeszło dodatkową fermentację malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy naturalnie zawarty w winogronach zmienia się w łagodny w smaku kwas mlekowy. Po winifikacji trunek leżakował przez 6 miesięcy w 225-litrowych beczkach z dębu francuskiego oraz dębu amerykańskiego.


Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców, papryki i ziół


Wino jest kupażem odmian Cabernet Sauvignon oraz Merlot. W kieliszku prezentuje intensywnie rubinową barwę. Intrygujący bukiet złożony jest z aromatów czarnej porzeczki, jeżyny i fiołków z nutami czerwonej papryki, świeżych ziół oraz wanilii. W ustach jest doskonale zrównoważone, o delikatnej konsystencji, miękkich taninach i miodowo-prażonym posmaku.


Deska wędlin i serów


Enate Cabernet Sauvignon & Merlot to doskonałe wino do łączenia z deską hiszpańskich wędlin i serów, np. Chorizo Iberico, Fuet czy Morcilla oraz Queso Manchego. W roli towarzysza dań głównych najlepiej serwować je ze stekami wołowymi, grillowanymi żebrami i polędwicą w sosie z czerwonym pieprzem. Podawaj schłodzone do temperatury 14-16°C.


Wino ma długi potencjał starzenia liczony nawet do 5-ciu lat. Dlatego możesz cieszyć się nim krótko po zakupie lub zachować w domowej piwniczce na wyjątkową okazję.


Artystyczna etykieta


Butelka o klasycznym kształcie w kolorze czarnym wyróżnia się niepowtarzalnym designem etykiety. Na białym tle znajduje się intrygujący obraz stworzony specjalnie dla marki Enate przez nieżyjącego już hiszpańskiego artystę Carrera Blecua. Poza nim widnieje także nazwa producenta i wina oraz miejsce produkcji trunku.

Opis

Między sztuką a winem


Winiarnia Enate znajdująca się w malowniczym Somontano w regionie Aragonii to doskonałe połączenie sztuki i wina – Enate nie produkuje jedynie wina, ale jest także muzeum, w którym znajdują się dzieła hiszpańskich artystów i restauracją, w której podawane są wyśmienite dania komponujące się z produkowanymi na miejscu winami. Sztuka dla marki Enate jest równie naturalna, jak wino dla winnicy i na inspiracji nią opiera się cała działalność winiarni.


Oddzielna winifikacja


Owoce każdej z odmian, które wchodzą w skład wina były osobno wyciskane i oddzielnie poddane fermentacji. Fermentacja przebiegała w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 24°C. Po fermentacji alkoholowej wino przeszło dodatkową fermentację malolaktyczną, podczas której cierpki kwas jabłkowy naturalnie zawarty w winogronach zmienia się w łagodny w smaku kwas mlekowy. Po winifikacji trunek leżakował przez 6 miesięcy w 225-litrowych beczkach z dębu francuskiego oraz dębu amerykańskiego.


Czerwone, wytrawne, o aromacie owoców, papryki i ziół


Wino jest kupażem odmian Cabernet Sauvignon oraz Merlot. W kieliszku prezentuje intensywnie rubinową barwę. Intrygujący bukiet złożony jest z aromatów czarnej porzeczki, jeżyny i fiołków z nutami czerwonej papryki, świeżych ziół oraz wanilii. W ustach jest doskonale zrównoważone, o delikatnej konsystencji, miękkich taninach i miodowo-prażonym posmaku.


Deska wędlin i serów


Enate Cabernet Sauvignon & Merlot to doskonałe wino do łączenia z deską hiszpańskich wędlin i serów, np. Chorizo Iberico, Fuet czy Morcilla oraz Queso Manchego. W roli towarzysza dań głównych najlepiej serwować je ze stekami wołowymi, grillowanymi żebrami i polędwicą w sosie z czerwonym pieprzem. Podawaj schłodzone do temperatury 14-16°C.


Wino ma długi potencjał starzenia liczony nawet do 5-ciu lat. Dlatego możesz cieszyć się nim krótko po zakupie lub zachować w domowej piwniczce na wyjątkową okazję.


Artystyczna etykieta


Butelka o klasycznym kształcie w kolorze czarnym wyróżnia się niepowtarzalnym designem etykiety. Na białym tle znajduje się intrygujący obraz stworzony specjalnie dla marki Enate przez nieżyjącego już hiszpańskiego artystę Carrera Blecua. Poza nim widnieje także nazwa producenta i wina oraz miejsce produkcji trunku.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować