Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Enate "234" Chardonnay

Nowość

dla-koneserow dla koneserów
na-lato na lato
na-piknik na piknik
na-prezent na prezent
polecane polecane
69,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Sztuka i wino – doskonałe połączenie


Winiarnia Enate to nie tylko miejsce produkcji doskonałych win z hiszpańskiego regionu Aragonii, ale także muzeum, w którym można podziwiać sztukę hiszpańskich artystów oraz obiekt enoturystyczny oferujący wycieczki po winnicy i restauracja ze specjalnie skomponowanym menu, tak by każde z dań tworzyło wspaniałą parę z winem produkowanym na miejscu. Połączenie sztuki i wina dla Enate było zupełnie naturalne – założycieli przyjęli bowiem, że tak, jak dla winnicy naturalne jest wino, tak sztuka jest esencją tożsamości marki Enate.


Winnice Aragonii


Enate znajduje się w wyjątkowym miejscu, obszarze objętym apelacjom Somontano w regionie Aragonii (Hiszpania). Miejsce to charakteryzuje się niezwykłym terroir stworzonym przez wapienne i skaliste gleby, niskie opady deszczu, duże różnice temperatur między dniem a nocą oraz nawodnieniem wodą roztopową spływającą z Pirenejów. Winnice Enato położone są na różnych wysokościach od 400 do 700 metrów n.p.m., dzięki czemu winorośle uprawiane są w odmiennych mikroklimatach, a owoce wykazują różne cechy.


Zimna maceracja


Winogrona zbierane są w nocy w niskich temperaturach, by zachować ich naturalną soczystość. Następnie przenoszone są do prasy pneumatycznej, gdzie owoce są prasowane i macerowane w kontakcie ze skórkami przez 5 dni w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 10°C. Kolejno moszcz winny poddano fermentacji ze specjalnie wyselekcjonowanymi drożdżami, a przed butelkowaniem wino jest stabilizowane w temperaturze -5°C. Proces produkcji w niskich temperaturach pozwala zachować naturalne aromaty winogron.


Białe, wytrawne, o aromacie jabłek, brzoskwini i owoców egzotycznych


Wino zostało wyprodukowane w 100 % z owoców szlachetnej odmiany Chardonnay. Wyróżnia się jasno-żółtą barwą ze srebrzysto-zielonym połyskiem. W nosie ujawnia intensywne aromaty typowe dla odmiany winorośli – zielone jabłko, dojrzała brzoskwinia, owoce egzotyczne w tym guawa i marakuja, koper włoski a w tle subtelna mineralna nuta. Na podniebieniu jest świeże dzięki wyraźnie zaznaczonej kwasowości i z mineralnym akcentem. Oleista konsystencja pozostawia w ustach przyjemny miodowy smak.


Do owoców morza, skorupiaków i białego mięsa


Sprawdzi się jako towarzysz ryb i owoców morza, na przykład grillowanych szaszłyków z krewetek z sosem bazyliowym, ceviche z ostrygami i kolendrą, małżami z dodatkiem pietruszki lub makaronem farfalle z bazyliowym pesto. Najlepiej posmakuje dobrze schłodzone do temperatury 10-12°C.


Etykieta od artysty


Smukła butelka wykonana ze szkła w kolorze zielonkawym ozdobiona jest komponującym się kolorystycznie prostym kapturem na szyjce oraz białą etykietą w środkowej części. Na etykiecie znajduje się nowoczesny rysunek stworzony specjalnie dla marki Enate przez cenionego hiszpańskiego malarza Pepe Cerda.

Opis

Sztuka i wino – doskonałe połączenie


Winiarnia Enate to nie tylko miejsce produkcji doskonałych win z hiszpańskiego regionu Aragonii, ale także muzeum, w którym można podziwiać sztukę hiszpańskich artystów oraz obiekt enoturystyczny oferujący wycieczki po winnicy i restauracja ze specjalnie skomponowanym menu, tak by każde z dań tworzyło wspaniałą parę z winem produkowanym na miejscu. Połączenie sztuki i wina dla Enate było zupełnie naturalne – założycieli przyjęli bowiem, że tak, jak dla winnicy naturalne jest wino, tak sztuka jest esencją tożsamości marki Enate.


Winnice Aragonii


Enate znajduje się w wyjątkowym miejscu, obszarze objętym apelacjom Somontano w regionie Aragonii (Hiszpania). Miejsce to charakteryzuje się niezwykłym terroir stworzonym przez wapienne i skaliste gleby, niskie opady deszczu, duże różnice temperatur między dniem a nocą oraz nawodnieniem wodą roztopową spływającą z Pirenejów. Winnice Enato położone są na różnych wysokościach od 400 do 700 metrów n.p.m., dzięki czemu winorośle uprawiane są w odmiennych mikroklimatach, a owoce wykazują różne cechy.


Zimna maceracja


Winogrona zbierane są w nocy w niskich temperaturach, by zachować ich naturalną soczystość. Następnie przenoszone są do prasy pneumatycznej, gdzie owoce są prasowane i macerowane w kontakcie ze skórkami przez 5 dni w kontrolowanej temperaturze nieprzekraczającej 10°C. Kolejno moszcz winny poddano fermentacji ze specjalnie wyselekcjonowanymi drożdżami, a przed butelkowaniem wino jest stabilizowane w temperaturze -5°C. Proces produkcji w niskich temperaturach pozwala zachować naturalne aromaty winogron.


Białe, wytrawne, o aromacie jabłek, brzoskwini i owoców egzotycznych


Wino zostało wyprodukowane w 100 % z owoców szlachetnej odmiany Chardonnay. Wyróżnia się jasno-żółtą barwą ze srebrzysto-zielonym połyskiem. W nosie ujawnia intensywne aromaty typowe dla odmiany winorośli – zielone jabłko, dojrzała brzoskwinia, owoce egzotyczne w tym guawa i marakuja, koper włoski a w tle subtelna mineralna nuta. Na podniebieniu jest świeże dzięki wyraźnie zaznaczonej kwasowości i z mineralnym akcentem. Oleista konsystencja pozostawia w ustach przyjemny miodowy smak.


Do owoców morza, skorupiaków i białego mięsa


Sprawdzi się jako towarzysz ryb i owoców morza, na przykład grillowanych szaszłyków z krewetek z sosem bazyliowym, ceviche z ostrygami i kolendrą, małżami z dodatkiem pietruszki lub makaronem farfalle z bazyliowym pesto. Najlepiej posmakuje dobrze schłodzone do temperatury 10-12°C.


Etykieta od artysty


Smukła butelka wykonana ze szkła w kolorze zielonkawym ozdobiona jest komponującym się kolorystycznie prostym kapturem na szyjce oraz białą etykietą w środkowej części. Na etykiecie znajduje się nowoczesny rysunek stworzony specjalnie dla marki Enate przez cenionego hiszpańskiego malarza Pepe Cerda.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować