Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

El Miracle Mariscal


Vicente Gandia
bestsellery bestsellery
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
nagrodzone nagrodzone
polecane polecane
56,00 zł

 X 

w zestawie

video thumbnail

Opinia eksperta

Kolejne ciekawe hiszpańskie wino z Valencji. Zgodnie nowymi tendencjami projektowymi etykiet winiarskich mamy tutaj kolejny przykład dobrego projektu Javier’a Mariscal’a. 35 – letnie krzewy Vincente Gandia Winery zobowiązują do wytworzenia znakomitych win. A to udało się producentowi. Bardzo czerwone, soczyste. Ma zapach intensywny,zdominowany przez nuty czerwonych owoców śliwek, czereśni otoczonych dymem i mineralnym charakterem. Morze Śródziemne. Eleganckie wino do picia. Cena? Pokonuje wielu swoich konkurentów. Kilkanaście nagród. Tak przy okazji … Vicente Gandia to ponad stuletnia wytwórnia win założona w Walencji w 1885 roku i obecnie zarządzana przez 4-tą generację rodziny Gandía. El Miracle, czyli cud powstał właśnie z okazji 120 rocznicy powstania winnicy.


Opis

Uznany producent win hiszpańskich


Vicente Gandia to ponad stuletnia wytwórnia win założona w 1885 roku, aktualnie prowadzona przez 4 generację rodziny Gandia. Uważana jest za jedną z 15 najlepszych winiarni w Hiszpanii, i jedną ze 100 najlepszych w całej Europie. Wiekowe doświadczenie oraz zaangażowanie i dbałość o produkcję sprawiło, że z roku na rok Vincente Gandia produkuje coraz lepsze wina.


Cudowny produkt


Nazwa wina „el miracle” po hiszpańsku oznacza „cud”. I jest to zdecydowanie cudowne wino, które zostało stworzone z okazji 120-lecia działalności winiarni. El Miracle jest uhonorowaniem pracy i podkreśleniem wartości, jakimi rodzina Gandia kieruje się podczas tworzenia wina: łączenie hiszpańskich tradycji z międzynarodową techniką, wspieranie innowacyjności i nowości oraz szerzenie kultury picia wina.

Z tej okazji winu nadano także niepowtarzalny wygląd. Etykieta na butelce została zaprojektowana przez jednego z najbardziej uznanych hiszpańskich artystów, urodzonego w Walencji, Javiera Marsicala.


35-letnie winorośle szczepu Garnacha


Owoce 35-letnich winorośli, uprawianych na obszarze niedaleko Walencji zwanym „Valentino”, zbierane są ręcznie i specjalnie selekcjonowane. Wino wytwarza się poprzez bardzo powolną macerację i fermentację alkoholową, która trwa aż do końca fermentacji malolaktyczne. Podczas tej fermentacji cierpki w smaku kwas jabłkowy zastępowany jest delikatnym kwasem mlekowym. Następnie wino przelewane jest do francuskich beczek dębowych wtórnego użytku, gdzie spędza 10 miesięcy. 


Czerwone, wyraźnie owocowe, wytrawne


Wino produkowane jest w 100 % ze szczepu Garnacha, drugiej najczęściej uprawianej odmiany winorośli na świecie. Ma intensywny wiśniowy kolor z fioletowymi refleksami. Bukiet jest bardzo intensywny, zdominowany aromatami śliwek i czereśni, owinięty nutami dymu i mineralnym charakterem. W smaku czuć czerwone owoce wiśni i truskawek z jagodowym finiszem. Owoce wykorzystywane do produkcji późno dojrzewają, dzięki czemu mają wysoką zawartość cukru, a wino z nich wytwarzane jest wysoko procentowe (13%). Jest to wino o wyraźnych taninach, orzeźwiającej kwasowości i śródziemnomorskim charakterze.


Dla miłośników mięsa


Najlepiej smakuje przegryzane cienkimi plastrami szynki Jamon Serrano, ale równie dobrze komponuje się z daniami obiadowymi: pieczenią wieprzową, mięsną lasagną oraz spaghetti bolognese. Serwować w temperaturze ok. 16⁰C.


Wielokrotnie nagradzane


El Miracle Mariscal zdobyło kilkanaście złotych i srebrnych medali w konkursach na całym świecie, w tym w Chinach, Francji, Czechach, Korei Południowej, Niemczech, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.


W roku 2013 światowy dwumiesięcznik o tematyce winiarskiej Robert Parker Wine Advocate, w którym tzw. „Dream Team”, czyli krytycy winiarscy z całego świata przyznają wyróżnienia, nagrodził wino El Miracle 90 punktami na 100 możliwych.

Opis

Uznany producent win hiszpańskich


Vicente Gandia to ponad stuletnia wytwórnia win założona w 1885 roku, aktualnie prowadzona przez 4 generację rodziny Gandia. Uważana jest za jedną z 15 najlepszych winiarni w Hiszpanii, i jedną ze 100 najlepszych w całej Europie. Wiekowe doświadczenie oraz zaangażowanie i dbałość o produkcję sprawiło, że z roku na rok Vincente Gandia produkuje coraz lepsze wina.


Cudowny produkt


Nazwa wina „el miracle” po hiszpańsku oznacza „cud”. I jest to zdecydowanie cudowne wino, które zostało stworzone z okazji 120-lecia działalności winiarni. El Miracle jest uhonorowaniem pracy i podkreśleniem wartości, jakimi rodzina Gandia kieruje się podczas tworzenia wina: łączenie hiszpańskich tradycji z międzynarodową techniką, wspieranie innowacyjności i nowości oraz szerzenie kultury picia wina.

Z tej okazji winu nadano także niepowtarzalny wygląd. Etykieta na butelce została zaprojektowana przez jednego z najbardziej uznanych hiszpańskich artystów, urodzonego w Walencji, Javiera Marsicala.


35-letnie winorośle szczepu Garnacha


Owoce 35-letnich winorośli, uprawianych na obszarze niedaleko Walencji zwanym „Valentino”, zbierane są ręcznie i specjalnie selekcjonowane. Wino wytwarza się poprzez bardzo powolną macerację i fermentację alkoholową, która trwa aż do końca fermentacji malolaktyczne. Podczas tej fermentacji cierpki w smaku kwas jabłkowy zastępowany jest delikatnym kwasem mlekowym. Następnie wino przelewane jest do francuskich beczek dębowych wtórnego użytku, gdzie spędza 10 miesięcy. 


Czerwone, wyraźnie owocowe, wytrawne


Wino produkowane jest w 100 % ze szczepu Garnacha, drugiej najczęściej uprawianej odmiany winorośli na świecie. Ma intensywny wiśniowy kolor z fioletowymi refleksami. Bukiet jest bardzo intensywny, zdominowany aromatami śliwek i czereśni, owinięty nutami dymu i mineralnym charakterem. W smaku czuć czerwone owoce wiśni i truskawek z jagodowym finiszem. Owoce wykorzystywane do produkcji późno dojrzewają, dzięki czemu mają wysoką zawartość cukru, a wino z nich wytwarzane jest wysoko procentowe (13%). Jest to wino o wyraźnych taninach, orzeźwiającej kwasowości i śródziemnomorskim charakterze.


Dla miłośników mięsa


Najlepiej smakuje przegryzane cienkimi plastrami szynki Jamon Serrano, ale równie dobrze komponuje się z daniami obiadowymi: pieczenią wieprzową, mięsną lasagną oraz spaghetti bolognese. Serwować w temperaturze ok. 16⁰C.


Wielokrotnie nagradzane


El Miracle Mariscal zdobyło kilkanaście złotych i srebrnych medali w konkursach na całym świecie, w tym w Chinach, Francji, Czechach, Korei Południowej, Niemczech, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.


W roku 2013 światowy dwumiesięcznik o tematyce winiarskiej Robert Parker Wine Advocate, w którym tzw. „Dream Team”, czyli krytycy winiarscy z całego świata przyznają wyróżnienia, nagrodził wino El Miracle 90 punktami na 100 możliwych.

Opinie

Cudowne
Opinia od Anna

Świetne wino. Na stół, na wieczór przy filmie. Owocowe z lekka nutą beczki. Esencjonalne. (Dodano 25.03.2021)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować