Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

El Coto 875 M. Chardonnay


Bodegas El Coto de Rioja
dla-koneserow dla koneserów
na-impreze na imprezę
na-lato na lato
na-piknik na piknik
na-plaze na plażę
na-prezent na prezent
nagrodzone nagrodzone
polecane polecane
70,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Winnica z pasją


Bodegas El Coto de Rioja została założona w roku 1970 przez czterech, młodych pasjonatów wina. Dzięki zaangażowaniu, ciężkiej pracy i niezwykłym owocom regionu La Rioja mała winnica przerodziła się w jedną z największych i najbardziej prestiżowych winiarni w Hiszpanii. Jej produkty dostępne są w 50 krajach na całym świecie, a grono miłośników Bodegas El Coto de Rioja powiększa się z roku na rok. 


Finca Carbonera


Owoce wykorzystane do produkcji wina zostały wyselekcjonowane z najwyżej położonej w regionie uprawy winorośli (875 metrów n.p.m.) - Finca Carbonera. Śródziemnomorski klimat i niższe temperatury na wzgórzach zapewniają owocom soczystość i świeży aromat, pożądany w winach szczepu Chardonnay.


Precyzyjna produkcja


Ręcznie zbierane owoce poddawane są zimnej maceracji, a następnie delikatnie ugniatane. Wstępna fermentacja odbywa się w temperaturze 16⁰C, by wino zachowało owocowe aromaty szczepu. Moszcz winny kończy fermentację w niepalonych beczkach z dębu francuskiego, co nadaje winu beczkowych nut wanilii, miodu i dębu. Po fermentacji trunek pozostaje jeszcze przez jakiś czas w kontakcie z osadem, by nabrał gęstszej konsystencji i złożoności. Na koniec dojrzewa przez 14 miesięcy w dębowych beczkach. 


Białe, wytrawne, o aromacie gruszki 


Wino zostało stworzone w 100 % ze szczepu Chardonnay. Ma przyjemną, złotą barwę i intensywny aromat. Bukiet zdominowany jest nutami gruszki i jabłka z niuansami melona, cytrusów i wanilii. Wino ma doskonale zbalansowaną kwasowość, dzięki czemu działa orzeźwiająco nawet w najbardziej upalne dni. W smaku wyraźnie wyczuwalne są nuty dojrzałej cytryny i grejpfruta z ananasem w tle. 


Do cielęciny i sushi


El Coto 875 M. Chardonnay sprawdzi się w połączeniu z potrawami z dużą ilością masła, kremowymi sosami i delikatnym, miękkim mięsem. Najlepiej smakuje w towarzystwie kotlecików cielęcych w śmietanie lub gotowanym metodą sous vide kurczakiem z maślanym risotto. 


Eleganckie i stylowe


Wino zamknięte zostało w smukłej butelce ze szkła o oliwkowej barwie. Na kremowej, prostokątnej etykiecie wyróżnia się złota nazwa wina, inspirowana wysokością upraw winorośli, z której pochodzą owoce do produkcji wina. W połączeniu ze złotym obleczeniem szyjki i logotypem marki tworzy spójną, stylową całość. 

Opis

Winnica z pasją


Bodegas El Coto de Rioja została założona w roku 1970 przez czterech, młodych pasjonatów wina. Dzięki zaangażowaniu, ciężkiej pracy i niezwykłym owocom regionu La Rioja mała winnica przerodziła się w jedną z największych i najbardziej prestiżowych winiarni w Hiszpanii. Jej produkty dostępne są w 50 krajach na całym świecie, a grono miłośników Bodegas El Coto de Rioja powiększa się z roku na rok. 


Finca Carbonera


Owoce wykorzystane do produkcji wina zostały wyselekcjonowane z najwyżej położonej w regionie uprawy winorośli (875 metrów n.p.m.) - Finca Carbonera. Śródziemnomorski klimat i niższe temperatury na wzgórzach zapewniają owocom soczystość i świeży aromat, pożądany w winach szczepu Chardonnay.


Precyzyjna produkcja


Ręcznie zbierane owoce poddawane są zimnej maceracji, a następnie delikatnie ugniatane. Wstępna fermentacja odbywa się w temperaturze 16⁰C, by wino zachowało owocowe aromaty szczepu. Moszcz winny kończy fermentację w niepalonych beczkach z dębu francuskiego, co nadaje winu beczkowych nut wanilii, miodu i dębu. Po fermentacji trunek pozostaje jeszcze przez jakiś czas w kontakcie z osadem, by nabrał gęstszej konsystencji i złożoności. Na koniec dojrzewa przez 14 miesięcy w dębowych beczkach. 


Białe, wytrawne, o aromacie gruszki 


Wino zostało stworzone w 100 % ze szczepu Chardonnay. Ma przyjemną, złotą barwę i intensywny aromat. Bukiet zdominowany jest nutami gruszki i jabłka z niuansami melona, cytrusów i wanilii. Wino ma doskonale zbalansowaną kwasowość, dzięki czemu działa orzeźwiająco nawet w najbardziej upalne dni. W smaku wyraźnie wyczuwalne są nuty dojrzałej cytryny i grejpfruta z ananasem w tle. 


Do cielęciny i sushi


El Coto 875 M. Chardonnay sprawdzi się w połączeniu z potrawami z dużą ilością masła, kremowymi sosami i delikatnym, miękkim mięsem. Najlepiej smakuje w towarzystwie kotlecików cielęcych w śmietanie lub gotowanym metodą sous vide kurczakiem z maślanym risotto. 


Eleganckie i stylowe


Wino zamknięte zostało w smukłej butelce ze szkła o oliwkowej barwie. Na kremowej, prostokątnej etykiecie wyróżnia się złota nazwa wina, inspirowana wysokością upraw winorośli, z której pochodzą owoce do produkcji wina. W połączeniu ze złotym obleczeniem szyjki i logotypem marki tworzy spójną, stylową całość. 

Opakowania

poprzednie
następne