Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Ebner-Ebenauer "Black Edition" Gruner Veltiner

Outlet
-6%

dla-koneserow dla koneserów
polecane polecane

Normalna cena: 249,00 zł

Promocja 235,00 zł


 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

Winiarskie małżeństwo

Marka winiarska Ebner-Ebenauer powstała dzięki małżeństwu – Marion Ebner oraz Manfreda Ebenauera. Marion rozpoczęła karierę winiarską już w wieku 16 lat i znana jest w Austrii jako jeden z najbardziej ekscytujących młodych winiarzy. Manfred natomiast pochodzi z rodziny winiarskiej, która zajmuje się uprawą winorośli i produkcją wina od 14 pokoleń. Razem stworzyli w 400-letniej piwnicy magiczne miejsce, z którego wychodzą wina o wspaniałym tradycyjnym charakterze z nowoczesnym twistem. 

Kolekcja „Black Edition”

„Black Edition” to prestiżowa linia winiarska, która dała winiarzom wolność w eksperymentowaniu i sięganiu winiarskich granic. W tym winie zamyka się ostatnie 15 lat prób i eksperymentów Marion i Manfreda. Zbiory, selekcja i odszypułkowanie odbywają się ręcznie, a powstały po zgnieceniu winogron moszcz winny i następnie wino przenoszone są tylko za pomocą grawitacji. Wino fermentuje spontanicznie w 500-litrowych dębowych beczkach bez kontroli temperatury i na naturalnym osadzie. 

Białe, wytrawne, o posmaku maślanej brioszki i świeżych ziół

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Gruner Veltiner. Ma słomkową barwę ze złocistymi refleksami. Intrygujący bukiet jest połączeniem aromatów owoców egzotycznych, mango, białego pieprzu, przypraw korzennych i mineralnej nuty. W ustach wyrafinowane o wyraźnych drzewnych i drożdżowych nutach przypomina smakiem maślaną brioszkę. Orzeźwiająca kwasowość pojawia się wraz ze smakiem mięty pieprzowej i minerałów. 

Kuchnia indyjska, tajska lub pieczony drób

Wspaniały trunek do łączenia z daniami kuchni indyjskiej – curry zarówno w wersji delikatnej, jak i pikantnej a także z potrawami kuchni tajskiej, np. zupą z kurczakiem i świeżymi ziołami. Jako towarzysz kuchni europejskiej najlepiej sprawdzi się w połączeniu z pieczoną perliczką z pomarańczami i tymiankiem lub indykiem nadziewanym cytryną w miodowej glazurze. Podawać schłodzone do temperatury około 12-14⁰C.

Ekstrawagancka butelka

Wino zamknięto w niezwykle eleganckiej, wręcz ekstrawaganckiej butelce. Smukły kształt z wąską szyjką i czarne, błyszczące szkło skomponowano z czarnym prostym kapturem na szyjce oraz wąską etykietą w dolnej części. Etykieta w kolorze ciemnego betonu ma delikatnie połyskującą fakturę, umieszczono na niej jedynie logotyp marki stworzony z dwóch liter „E” oraz jej nazwę. 

Opis

Winiarskie małżeństwo

Marka winiarska Ebner-Ebenauer powstała dzięki małżeństwu – Marion Ebner oraz Manfreda Ebenauera. Marion rozpoczęła karierę winiarską już w wieku 16 lat i znana jest w Austrii jako jeden z najbardziej ekscytujących młodych winiarzy. Manfred natomiast pochodzi z rodziny winiarskiej, która zajmuje się uprawą winorośli i produkcją wina od 14 pokoleń. Razem stworzyli w 400-letniej piwnicy magiczne miejsce, z którego wychodzą wina o wspaniałym tradycyjnym charakterze z nowoczesnym twistem. 

Kolekcja „Black Edition”

„Black Edition” to prestiżowa linia winiarska, która dała winiarzom wolność w eksperymentowaniu i sięganiu winiarskich granic. W tym winie zamyka się ostatnie 15 lat prób i eksperymentów Marion i Manfreda. Zbiory, selekcja i odszypułkowanie odbywają się ręcznie, a powstały po zgnieceniu winogron moszcz winny i następnie wino przenoszone są tylko za pomocą grawitacji. Wino fermentuje spontanicznie w 500-litrowych dębowych beczkach bez kontroli temperatury i na naturalnym osadzie. 

Białe, wytrawne, o posmaku maślanej brioszki i świeżych ziół

Wino wyprodukowano w 100 % z owoców szczepu Gruner Veltiner. Ma słomkową barwę ze złocistymi refleksami. Intrygujący bukiet jest połączeniem aromatów owoców egzotycznych, mango, białego pieprzu, przypraw korzennych i mineralnej nuty. W ustach wyrafinowane o wyraźnych drzewnych i drożdżowych nutach przypomina smakiem maślaną brioszkę. Orzeźwiająca kwasowość pojawia się wraz ze smakiem mięty pieprzowej i minerałów. 

Kuchnia indyjska, tajska lub pieczony drób

Wspaniały trunek do łączenia z daniami kuchni indyjskiej – curry zarówno w wersji delikatnej, jak i pikantnej a także z potrawami kuchni tajskiej, np. zupą z kurczakiem i świeżymi ziołami. Jako towarzysz kuchni europejskiej najlepiej sprawdzi się w połączeniu z pieczoną perliczką z pomarańczami i tymiankiem lub indykiem nadziewanym cytryną w miodowej glazurze. Podawać schłodzone do temperatury około 12-14⁰C.

Ekstrawagancka butelka

Wino zamknięto w niezwykle eleganckiej, wręcz ekstrawaganckiej butelce. Smukły kształt z wąską szyjką i czarne, błyszczące szkło skomponowano z czarnym prostym kapturem na szyjce oraz wąską etykietą w dolnej części. Etykieta w kolorze ciemnego betonu ma delikatnie połyskującą fakturę, umieszczono na niej jedynie logotyp marki stworzony z dwóch liter „E” oraz jej nazwę. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować