Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

DOR Rara Neagra, Cabernet Sauvignon


Bostavan Vinaria
na-co-dzien na co dzień
24,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Mołdawska marka winiarska o międzynarodowym zasięgu

Winiarnia Bostavan powstała w 2002 roku i w krótkim czasie stała się jednym z największych eksporterów wina w Mołdawii. Rodzina produktów Bostavan to około trzydziestu marek o ugruntowanej pozycji, dostępnych na rynkach Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Belgii, Rumunii, Polski, Czech, Rosji, Ukrainy, Białorusii, Korei i Chin. Firma dysponuje dwoma zakładami produkcyjnymi w Etulii i Onesti, o łącznej zdolności produkcyjnej sięgającej ponad 20 milionów butelek rocznie. 

Zaskakująca Mołdawia

Mołdawia to dość mały i niepozorny kraj, który skrywa w swoim wnętrzu doskonałe warunki klimatyczne pod uprawę winorośli. Łączy się na jej obszarze klimat kontynentalny i śródziemnomorski, a większość jej gleb to bogate i żyzne czarnoziemy. Dodatkowo, część regionów winiarskich Mołdawii leży na tej samej wysokości geograficznej co francuski region Bordeaux. W tak znakomitych okolicznościach można tworzyć jedynie znakomite wina. 

Nowa seria winiarska

Kolekcja win DOR od Bostavan po raz pierwszy weszła na rynek w roku 2015. Owoce, które tworzą to wino pochodzą z jednej z najsłynniejszych winnic należących do Bostavan, z regionu Valul lui Traian. Fermentacja moszczu winnego zachodzi w zbiornikach dębowych w kontrolowanej temperaturze. Przed butelkowaniem wino spędza od 6 do 12 miesięcy w dębowych beczkach.

Czerwone, wytrawne, o aromacie czarnej porzeczki i fiołków

Wino jest kupażem dwóch szczepów, lokalnego Rara Neagra oraz międzynarodowego Cabernet Sauvignon. Ma rubinową barwę i urzekający bukiet. Łączą się w nim aromaty ciemnych owoców: czarnej porzeczki, jeżyny i jagód z nutami fiołków i delikatnym niuansem cygara. Na podniebieniu intensywne, ale nieprzytłaczające o przyjemnym posmaku jeżyn, harmonijne, doskonale wyważone – ani niezbyt cierpkie, ani słodkie. 

Do mięs, serów i pizzy

Doskonale łączy się ze smakami kuchni mołdawskiej – grillowanym mięsem wieprzowym w bałkańskich przyprawach w towarzystwie sałatki szopskiej, ale także z daniami kuchni europejskiej jak włoska pizza na pulchnym cieście z sosem pomidorowym, salami i karczochami lub deską twardych serów typu Pecorino lub Parmezan. 

Z mołdawskim akcentem

Wino zamknięto w nieco pękatej butelce z ciemnego szkła, którą ozdobiono kapturem na szyjce o złotym zakończeniu oraz trzema różnej wielkości etykietami. Górna etykieta, największa o białym tle, przedstawia nazwę marki i wina z prawej strony i złoto-czerwoną ozdobną mozaikę zainspirowaną ludowymi dekoracjami Mołdawii. Środkowa etykieta w kolorze czerwonym podaje datę powstania wina oraz szczepy, z jakich jest zrobione, a dolna, najmniejsza etykieta o czarnym tle przedstawia nazwę producenta. 

Opis

Mołdawska marka winiarska o międzynarodowym zasięgu

Winiarnia Bostavan powstała w 2002 roku i w krótkim czasie stała się jednym z największych eksporterów wina w Mołdawii. Rodzina produktów Bostavan to około trzydziestu marek o ugruntowanej pozycji, dostępnych na rynkach Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Belgii, Rumunii, Polski, Czech, Rosji, Ukrainy, Białorusii, Korei i Chin. Firma dysponuje dwoma zakładami produkcyjnymi w Etulii i Onesti, o łącznej zdolności produkcyjnej sięgającej ponad 20 milionów butelek rocznie. 

Zaskakująca Mołdawia

Mołdawia to dość mały i niepozorny kraj, który skrywa w swoim wnętrzu doskonałe warunki klimatyczne pod uprawę winorośli. Łączy się na jej obszarze klimat kontynentalny i śródziemnomorski, a większość jej gleb to bogate i żyzne czarnoziemy. Dodatkowo, część regionów winiarskich Mołdawii leży na tej samej wysokości geograficznej co francuski region Bordeaux. W tak znakomitych okolicznościach można tworzyć jedynie znakomite wina. 

Nowa seria winiarska

Kolekcja win DOR od Bostavan po raz pierwszy weszła na rynek w roku 2015. Owoce, które tworzą to wino pochodzą z jednej z najsłynniejszych winnic należących do Bostavan, z regionu Valul lui Traian. Fermentacja moszczu winnego zachodzi w zbiornikach dębowych w kontrolowanej temperaturze. Przed butelkowaniem wino spędza od 6 do 12 miesięcy w dębowych beczkach.

Czerwone, wytrawne, o aromacie czarnej porzeczki i fiołków

Wino jest kupażem dwóch szczepów, lokalnego Rara Neagra oraz międzynarodowego Cabernet Sauvignon. Ma rubinową barwę i urzekający bukiet. Łączą się w nim aromaty ciemnych owoców: czarnej porzeczki, jeżyny i jagód z nutami fiołków i delikatnym niuansem cygara. Na podniebieniu intensywne, ale nieprzytłaczające o przyjemnym posmaku jeżyn, harmonijne, doskonale wyważone – ani niezbyt cierpkie, ani słodkie. 

Do mięs, serów i pizzy

Doskonale łączy się ze smakami kuchni mołdawskiej – grillowanym mięsem wieprzowym w bałkańskich przyprawach w towarzystwie sałatki szopskiej, ale także z daniami kuchni europejskiej jak włoska pizza na pulchnym cieście z sosem pomidorowym, salami i karczochami lub deską twardych serów typu Pecorino lub Parmezan. 

Z mołdawskim akcentem

Wino zamknięto w nieco pękatej butelce z ciemnego szkła, którą ozdobiono kapturem na szyjce o złotym zakończeniu oraz trzema różnej wielkości etykietami. Górna etykieta, największa o białym tle, przedstawia nazwę marki i wina z prawej strony i złoto-czerwoną ozdobną mozaikę zainspirowaną ludowymi dekoracjami Mołdawii. Środkowa etykieta w kolorze czerwonym podaje datę powstania wina oraz szczepy, z jakich jest zrobione, a dolna, najmniejsza etykieta o czarnym tle przedstawia nazwę producenta. 

Opakowania

poprzednie
następne