Najbardziej prestiżowa winiarnia Alzacji
Rodzina Dopff może poszczycić się długą historią winiarsko-bednarską, sięgającą XVI wieku. Dwa wieki pracy, zaangażowania i doświadczenia pozwoliły jej otworzyć własną winiarnię pod nazwą Dopff-au-Moulin. Sławę i uznanie marka zdobyła dzięki odwadze i innowacyjności – to właśnie Dopff-au-Moulin jest twórcą słynnego wina musującego Cremants d’Alsace, które po 40 latach od debiutu na rynku zajęło ponad 50 % wszystkich win Cremants. To dzięki winiarni powstała apelacja AOC Cremant d’Alsace, a także nietuzinkowy wygląd alzackich win.
Piękna okolica o wyjątkowym terroir
Winiarnia powstała w niewielkiej miejscowości zwanej Riquewihr. Uznana jest ona za jedno z najpiękniejszych miejsc we Francji, lecz oprócz malowniczych pejzaży charakteryzują ją także doskonałe warunki do uprawy winorośli. Miasteczko leży 300 metrów n.p.m. u podnóża wysokich gór, które ochraniają winnice przed deszczem i silnymi podmuchami wiatru. Wyjątkowa jakość gleby, odpowiednie nasłonecznienie i sprzyjający mikroklimat pozwalają na uprawę wielu odmian winorośli.
Ukłon w stronę Azji
Dopff Maru Shushi to nowy trunek w portfolio marki. Wino przeznaczone jest szczególnie do komponowania z kuchnią japońską, a głównie z sushi. W języku japońskim słowo „maru” oznacza „okrąg” - a okrąg to figura doskonała o niezaprzeczalnej równowadze i balansie - tak jak to wino. Winogrona wykorzystane do produkcji Maru pochodzą ze specjalnie wyselekcjonowanych pól w sercu Alzacji. Wybór winogron z pól o różnym typie gleby daje możliwość stworzenia harmonijnej i zrównoważonej mieszanki.
Białe, wytrawne, świeże o owocowym aromacie z nutą kwiatów
Wino jest kupażem szczepów Riesling, Muscat, Gewurztraminer i Sylvaner. Charakter każdej z odmian odzwierciedla się w trunku: świeżość Sylvanera, mineralność Rieslinga, kwiatowe aromaty Gewurztraminera i owocowość Muscatu. Wino ma jasno-żółtą połyskliwą barwę i przyjemny bukiet złożony z aromatów owoców egzotycznych, cytrusów i białych kwiatów z delikatną nutą mineralną. W ustach doskonale zbalansowane między orzeźwiającą kwasowością, a cukrem resztkowym. Mimo iż wino jest wytrawne, pozostawia owocowy i świeży posmak z nutą owoców tropikalnych.
Stworzone do łączenia z sushi
Dopff Maru Sushi zostało specjalnie stworzone do łączenia z kuchnią japońską – sushi, sashimi, maki, tempurą i teppan-yaki. Doskonale sprawdzi się także w połączeniu z innymi potrawami kuchni azjatyckiej, jak świeże spring rolls, czy ryż podsmażany ze szczypiorkiem i krewetkami. Może być podawany również jako orzeźwiający aperitif przed kolacją, najlepiej schłodzony do temperatury 10-12⁰C.
Tradycja połączona z nowoczesnością
Wino zamknięto w tradycyjnej butelce dedykowanej wszystkim alzackim winom, której kształt został zaprojektowany i zaprezentowany przez markę Dopff w 1913 roku. Butelka z jaskrawo-zielonego szkła prezentuje jednak nowoczesny design. Szyjka obleczona jest srebrnym kapturem z logotypem, a dolna część butelki ozdobiona jest etykietą w kształcie rombu w kolorach srebra i soczystego arbuza. Na etykiecie widnieje nazwa producenta i wina, logotyp oraz rysunek przedstawiający rolki sushi i japońskie pałeczki.