Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Domaine Wardy Cabernet Sauvignon 2018

Nowość

dla-koneserow dla koneserów
nagrodzone nagrodzone
polecane polecane
89,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Winiarze z długą historią

Domaine Wardy została założona w 1881 roku przez spółkę rodzin: Wardy oraz Cortases, które sąsiadowały ze sobą w Libanie, w regionie Zahle. Obecnie winiarnią zarządza 4 pokolenie (licząc od powstania winnicy) rodziny Wardych. Początek ich winiarskiej przygody miał miejsce jednak dużo wcześniej, w czasach gdy w Libanie produkcja wina była powszechna. Przygodę rozpoczęła Wardy Rose Mousallem, której mąż-bojownik o wolność zginął z rąk armii osmańskiej. Wardy została sama z gospodarstwem – sadami owocowymi i winnicą oraz z trójką dzieci. Postanowiła więc sama zająć się pracą w gospodarstwie. Szło jej tak dobrze, że w niedługim czasie okoliczni mieszkańcy zaczęli nazywać jej winnicę „winnicą Wardy” – jej imię stało się ważniejsze od nazwiska męża. W ten sposób dała początek długiej winiarskiej kulturze rodziny Wardych.

Winiarski renesans

W Libanie kultura uprawy winorośli i produkcji wina zaczęła się już w starożytności. Pomimo niezwykle długiej historii nigdy jednak nie udało jej się wybić na arenę międzynarodową, a przez pewien czas branża winiarska była wręcz zapomniana. W latach 90. XX wieku na terenie Libanu działało 10 oficjalnych producentów, a dziś jest ich już ponad 30. Renesans libańskiego winiarstwa widoczny jest nie tylko we wzroście liczby producentów, lecz także w ich głębokim dążeniu do wyzbycia się francuskich wpływów i sięgnięcia do tradycji.

Czerwone, wytrawne, starzone w beczkach

Wino wyprodukowano w 100% z owoców odmiany Cabernet Sauvignon. Leżakowało przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wyróżnia się ciemno-czerwoną szatą i wyrazistym zapachem. Bukiet składa się z aromatów jeżyn, czereśni, zielonego pieprzu, lawendy i nut ziemistych. W ustach intensywna owocowość i doskonały balans, które przynoszą ogrom przyjemności z degustacji.

Do mięsa, serów i czekolady

Najlepiej parować je z dobrze wysmażonymi stekami z argentyńskiej wołowiny lub grillowanymi żebrami w miodowo-czosnkowej glazurze. Skomponuje się również z grillowanymi warzywami, np. cykorią i papryczkami padron oraz twardymi serami typu Parmezan. Miłośnicy słodkości ucieszą się, ponieważ wino to wspaniale łączy się z gorzką czekoladą. Podawaj w temperaturze pokojowej 18-19°C.

W libańskim stylu

Wino zamknięto w klasycznej okrągłej butelce ozdobionej bardzo ciekawą etykietą. Na etykiecie widnieje mozaika w libańskim stylu w kolorach inspirowanych aromatami odmiany Cabernet Sauvignon. Struktura przypominająca drewno nawiązuje do leżakowania wina w dębowych beczkach. Etykieta została zaprojektowana przez libańskiego artystę Tarka Atrissiego.

Nagrodzone

W 2020 wino zdobyło złoty medal i ocenę 90/100 w Concours International Gilbert & Gaillard, we Francji.

Opis

Winiarze z długą historią

Domaine Wardy została założona w 1881 roku przez spółkę rodzin: Wardy oraz Cortases, które sąsiadowały ze sobą w Libanie, w regionie Zahle. Obecnie winiarnią zarządza 4 pokolenie (licząc od powstania winnicy) rodziny Wardych. Początek ich winiarskiej przygody miał miejsce jednak dużo wcześniej, w czasach gdy w Libanie produkcja wina była powszechna. Przygodę rozpoczęła Wardy Rose Mousallem, której mąż-bojownik o wolność zginął z rąk armii osmańskiej. Wardy została sama z gospodarstwem – sadami owocowymi i winnicą oraz z trójką dzieci. Postanowiła więc sama zająć się pracą w gospodarstwie. Szło jej tak dobrze, że w niedługim czasie okoliczni mieszkańcy zaczęli nazywać jej winnicę „winnicą Wardy” – jej imię stało się ważniejsze od nazwiska męża. W ten sposób dała początek długiej winiarskiej kulturze rodziny Wardych.

Winiarski renesans

W Libanie kultura uprawy winorośli i produkcji wina zaczęła się już w starożytności. Pomimo niezwykle długiej historii nigdy jednak nie udało jej się wybić na arenę międzynarodową, a przez pewien czas branża winiarska była wręcz zapomniana. W latach 90. XX wieku na terenie Libanu działało 10 oficjalnych producentów, a dziś jest ich już ponad 30. Renesans libańskiego winiarstwa widoczny jest nie tylko we wzroście liczby producentów, lecz także w ich głębokim dążeniu do wyzbycia się francuskich wpływów i sięgnięcia do tradycji.

Czerwone, wytrawne, starzone w beczkach

Wino wyprodukowano w 100% z owoców odmiany Cabernet Sauvignon. Leżakowało przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wyróżnia się ciemno-czerwoną szatą i wyrazistym zapachem. Bukiet składa się z aromatów jeżyn, czereśni, zielonego pieprzu, lawendy i nut ziemistych. W ustach intensywna owocowość i doskonały balans, które przynoszą ogrom przyjemności z degustacji.

Do mięsa, serów i czekolady

Najlepiej parować je z dobrze wysmażonymi stekami z argentyńskiej wołowiny lub grillowanymi żebrami w miodowo-czosnkowej glazurze. Skomponuje się również z grillowanymi warzywami, np. cykorią i papryczkami padron oraz twardymi serami typu Parmezan. Miłośnicy słodkości ucieszą się, ponieważ wino to wspaniale łączy się z gorzką czekoladą. Podawaj w temperaturze pokojowej 18-19°C.

W libańskim stylu

Wino zamknięto w klasycznej okrągłej butelce ozdobionej bardzo ciekawą etykietą. Na etykiecie widnieje mozaika w libańskim stylu w kolorach inspirowanych aromatami odmiany Cabernet Sauvignon. Struktura przypominająca drewno nawiązuje do leżakowania wina w dębowych beczkach. Etykieta została zaprojektowana przez libańskiego artystę Tarka Atrissiego.

Nagrodzone

W 2020 wino zdobyło złoty medal i ocenę 90/100 w Concours International Gilbert & Gaillard, we Francji.

Opakowania

poprzednie
następne