Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Domaine Wardy BEQAA Valley White Dry 2018

Nowość

dla-koneserow dla koneserów
nagrodzone nagrodzone
polecane polecane
69,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Długa winiarska historia Wardych

Ponoć osobą, od której rozpoczęła się cała historia winiarskiej rodziny Wardych była bardzo ambitna i dzielna kobieta – Wardy Rose Mousallem. Była ona wdową po bojowniku o wolność, która pozostała z ogromnym gospodarstwem z sadami owocowymi i winnicą oraz trójką dzieci zupełnie sama. Zamiast się poddać, zaczęła sama zajmować się gospodarstwem, a zapał z jakim to robiła i wspaniałe efekty, jakie jej praca przyniosła poskutkowały wielkim podziwem wśród lokalnej ludności. Okoliczni mieszkańcy podziwiali Wardy tak bardzo, że zarówno jej dzieci, dom, jak i winnicę zaczęli nazywać „winnicą Wardy”. Nazwisko męża stało się mniej ważne od jej imienia, a rodzina naturalnie przyjęła je w następnym pokoleniu jako swoje nazwisko. Dziś rodzina Wardych zarządza otwartą w 1881 winiarnią, która powraca do libańskich tradycji winiarskich zarówno w stylu produkowanych win, jak i designie butelek.

Liban to winiarski kraj!

W Libanie uprawa winorośli i produkcja wina znana była już w czasach starożytności. Niestety aż do lat 90. XX wieku branża winiarska pozostawała na poziomie lokalnym. Dziś zaobserwować można duży wzrost popularności zarówno winiarstwa w Libanie, jak i wina libańskiego na arenie międzynarodowej. Najważniejszym regionem winiarskim kraju jest dolina Bekaa – chroniona wysokimi górami przed zimnymi wpływami od strony morza i gorącymi od strony lądu. To tam znajduje się najwięcej winnic i winiarni w całym Libanie.

Białe, wytrawne, o aromacie róży, gujawy i ananasa

Wino jest kupażem trzech szczepów: Viognier (44%), Sauvignon Blanc (30%) i Obeidi (26%). Wyróżnia się słomkową szatą i prawdziwie wyjątkowym bukietem. Wyczuwalne są w nim aromaty zielonego jabłka, pigwy, ananasa, gujawy, białej róży oraz białego pieprzu. Za piękny zapach odpowiada głównie odmiana Viognier, natomiast Sauvignon Blanc za świeże, lekkie usta, a Obeidi za miękki, delikatnie miodowy posmak.

Do sałatek, delikatnego drobiu i serów

Najlepszym towarzystwem do wina będą sałatki ze świeżych warzyw i owoców, np. ze szpinakiem, gruszką i serem Camembert. Sprawdzą się także dania z delikatnym drobiem – gotowane sous vide polędwiczki z kurczaka w śmietanowym sosie z różowym pieprzem oraz miękkie sery, jak Brie. Serwuj schłodzone do temperatury około 10-12°C.

Nagradzany projekt

Klasyczna butelka przykuwa uwagę ciekawym wzorem na etykiecie. Jest to wielokrotnie nagradzany projekt artysty Tarka Atrissiego, dla którego inspiracją były pnącza winorośli oraz arabska kaligrafia, a dokładnie wzór, jaki tworzy w niej słowo „Wardy”.

Nagrody dla wina

W 2019  wino zdobyło złoty medal w konkursie Concours International Gilbert & Gaillard oraz srebrny medal w konkursie AWC Vienna International Wine Challenge. W 2020 roku udało mu się zdobyć srebrny medal w konkursie Sommeliers Choice Awards, San Francisco, USA oraz brązowy medal w konkursie International Wine & Spirit Competition (IWSC).

Opis

Długa winiarska historia Wardych

Ponoć osobą, od której rozpoczęła się cała historia winiarskiej rodziny Wardych była bardzo ambitna i dzielna kobieta – Wardy Rose Mousallem. Była ona wdową po bojowniku o wolność, która pozostała z ogromnym gospodarstwem z sadami owocowymi i winnicą oraz trójką dzieci zupełnie sama. Zamiast się poddać, zaczęła sama zajmować się gospodarstwem, a zapał z jakim to robiła i wspaniałe efekty, jakie jej praca przyniosła poskutkowały wielkim podziwem wśród lokalnej ludności. Okoliczni mieszkańcy podziwiali Wardy tak bardzo, że zarówno jej dzieci, dom, jak i winnicę zaczęli nazywać „winnicą Wardy”. Nazwisko męża stało się mniej ważne od jej imienia, a rodzina naturalnie przyjęła je w następnym pokoleniu jako swoje nazwisko. Dziś rodzina Wardych zarządza otwartą w 1881 winiarnią, która powraca do libańskich tradycji winiarskich zarówno w stylu produkowanych win, jak i designie butelek.

Liban to winiarski kraj!

W Libanie uprawa winorośli i produkcja wina znana była już w czasach starożytności. Niestety aż do lat 90. XX wieku branża winiarska pozostawała na poziomie lokalnym. Dziś zaobserwować można duży wzrost popularności zarówno winiarstwa w Libanie, jak i wina libańskiego na arenie międzynarodowej. Najważniejszym regionem winiarskim kraju jest dolina Bekaa – chroniona wysokimi górami przed zimnymi wpływami od strony morza i gorącymi od strony lądu. To tam znajduje się najwięcej winnic i winiarni w całym Libanie.

Białe, wytrawne, o aromacie róży, gujawy i ananasa

Wino jest kupażem trzech szczepów: Viognier (44%), Sauvignon Blanc (30%) i Obeidi (26%). Wyróżnia się słomkową szatą i prawdziwie wyjątkowym bukietem. Wyczuwalne są w nim aromaty zielonego jabłka, pigwy, ananasa, gujawy, białej róży oraz białego pieprzu. Za piękny zapach odpowiada głównie odmiana Viognier, natomiast Sauvignon Blanc za świeże, lekkie usta, a Obeidi za miękki, delikatnie miodowy posmak.

Do sałatek, delikatnego drobiu i serów

Najlepszym towarzystwem do wina będą sałatki ze świeżych warzyw i owoców, np. ze szpinakiem, gruszką i serem Camembert. Sprawdzą się także dania z delikatnym drobiem – gotowane sous vide polędwiczki z kurczaka w śmietanowym sosie z różowym pieprzem oraz miękkie sery, jak Brie. Serwuj schłodzone do temperatury około 10-12°C.

Nagradzany projekt

Klasyczna butelka przykuwa uwagę ciekawym wzorem na etykiecie. Jest to wielokrotnie nagradzany projekt artysty Tarka Atrissiego, dla którego inspiracją były pnącza winorośli oraz arabska kaligrafia, a dokładnie wzór, jaki tworzy w niej słowo „Wardy”.

Nagrody dla wina

W 2019  wino zdobyło złoty medal w konkursie Concours International Gilbert & Gaillard oraz srebrny medal w konkursie AWC Vienna International Wine Challenge. W 2020 roku udało mu się zdobyć srebrny medal w konkursie Sommeliers Choice Awards, San Francisco, USA oraz brązowy medal w konkursie International Wine & Spirit Competition (IWSC).

Opakowania

poprzednie
następne