Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Degani Amarone Della Valpolicella Classico DOC

Promocja
-45%

Degani
dla-koneserow dla koneserów

Normalna cena: 179,00 zł

Promocja 99,00 zł


 X 

Opis

Praca winiarni w rodzinnych rękach

Agricola F.lli Degani to rodzinna firma założona w 1900 roku. Przez pierwsze 70 lat marka zajmowała się jedynie uprawą winorośli, które następnie sprzedawała producentom wina. Po tym czasie rodzina Degani postanowiła rozpocząć własną produkcję. Od zbioru owoców aż po końcowe etapy sprzedaży, wszystkie elementy pracy w firmie wykonywane są przez członków rodziny założyciela marki. Jest więc to prawdziwie rodzinny biznes, w którym konsekwentnie podnoszona jest jakość win, dzięki której produkty Degani cieszą się uznaniem wśród koneserów z całego świata. 

Winifikacja suszonych winogron

Wino to produkowane jest z najlepszych kiści zbieranych ręcznie, a następnie układanych płasko w specjalnych drewnianych skrzynkach na 4-miesięczny proces suszenia. Dzięki tej metodzie winogrona zwiększają zawartość cukru o 25-30%. Po wysuszeniu winogrona są miażdżone, a następnie poddane fermentacji. Po 15-20 dniach moszcz przenoszony jest do zbiorników ze stali nierdzewnej. Po zakończeniu kolejnej fermentacji, tzw. jabłkowo-mlekowej, podczas której cierpki kwas jabłkowy przechodzi w delikatny kwas mlekowy, wino dojrzewa w małych dębowych beczkach przez 18-24 miesiące przed butelkowaniem.

Czerwone, wytrawne, o aromacie konfitury śliwkowej

Wino jest kupażem szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (25%) oraz lokalnych odmian (5%). Charakteryzuje się intensywnie czerwoną barwą z granatowymi refleksami. Świeży i czysty bukiet zdominowany jest aromatami konfitury śliwkowej z dodatkiem czereśni i jagód z nutami wanilii oraz czekolady. Na podniebieniu rozlewa się aksamitną konsystencją i głębokim, trwałym posmakiem dojrzałych wiśni. Dobrze zbalansowane między kwasowością, a słodyczą, przynosi przyjemność z degustacji. 

Czerwone mięso, dziczyzna, gulasze i sery

Doskonale skomponuje się z grillowanym żebrem wołowym w marynacie z whisky lub długo gotowanym gulaszem z dzika w czerwonym winie z dodatkiem ziemniaczanych kluseczek. W roli przystawki najlepiej łączyć z deską długo dojrzewających serów typu Pecorino lub Gorgonzola. 

Elegancja w najlepszym wydaniu

Wino zamknięto w butelce z czarnego szkła o subtelnie smukłej budowie, którą zdobi czarny kaptur obleczony na szyjce oraz prostokątna etykieta o czarnym tle. Jedynymi, wyróżniającymi się elementami są napisy na etykiecie: nazwa marki oraz wina a także informacja o przynależności do apelacji. U dołu etykiety umieszczono ozdobną część w stylu zdobień, które można spotkać w pałacowych wnętrzach. Całość jest wyjątkowo elegancka i gustowna. 

Opis

Praca winiarni w rodzinnych rękach

Agricola F.lli Degani to rodzinna firma założona w 1900 roku. Przez pierwsze 70 lat marka zajmowała się jedynie uprawą winorośli, które następnie sprzedawała producentom wina. Po tym czasie rodzina Degani postanowiła rozpocząć własną produkcję. Od zbioru owoców aż po końcowe etapy sprzedaży, wszystkie elementy pracy w firmie wykonywane są przez członków rodziny założyciela marki. Jest więc to prawdziwie rodzinny biznes, w którym konsekwentnie podnoszona jest jakość win, dzięki której produkty Degani cieszą się uznaniem wśród koneserów z całego świata. 

Winifikacja suszonych winogron

Wino to produkowane jest z najlepszych kiści zbieranych ręcznie, a następnie układanych płasko w specjalnych drewnianych skrzynkach na 4-miesięczny proces suszenia. Dzięki tej metodzie winogrona zwiększają zawartość cukru o 25-30%. Po wysuszeniu winogrona są miażdżone, a następnie poddane fermentacji. Po 15-20 dniach moszcz przenoszony jest do zbiorników ze stali nierdzewnej. Po zakończeniu kolejnej fermentacji, tzw. jabłkowo-mlekowej, podczas której cierpki kwas jabłkowy przechodzi w delikatny kwas mlekowy, wino dojrzewa w małych dębowych beczkach przez 18-24 miesiące przed butelkowaniem.

Czerwone, wytrawne, o aromacie konfitury śliwkowej

Wino jest kupażem szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (25%) oraz lokalnych odmian (5%). Charakteryzuje się intensywnie czerwoną barwą z granatowymi refleksami. Świeży i czysty bukiet zdominowany jest aromatami konfitury śliwkowej z dodatkiem czereśni i jagód z nutami wanilii oraz czekolady. Na podniebieniu rozlewa się aksamitną konsystencją i głębokim, trwałym posmakiem dojrzałych wiśni. Dobrze zbalansowane między kwasowością, a słodyczą, przynosi przyjemność z degustacji. 

Czerwone mięso, dziczyzna, gulasze i sery

Doskonale skomponuje się z grillowanym żebrem wołowym w marynacie z whisky lub długo gotowanym gulaszem z dzika w czerwonym winie z dodatkiem ziemniaczanych kluseczek. W roli przystawki najlepiej łączyć z deską długo dojrzewających serów typu Pecorino lub Gorgonzola. 

Elegancja w najlepszym wydaniu

Wino zamknięto w butelce z czarnego szkła o subtelnie smukłej budowie, którą zdobi czarny kaptur obleczony na szyjce oraz prostokątna etykieta o czarnym tle. Jedynymi, wyróżniającymi się elementami są napisy na etykiecie: nazwa marki oraz wina a także informacja o przynależności do apelacji. U dołu etykiety umieszczono ozdobną część w stylu zdobień, które można spotkać w pałacowych wnętrzach. Całość jest wyjątkowo elegancka i gustowna. 

Opakowania

poprzednie
następne