Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Da Luca Prosecco DOC


Da Luca Winery
bestsellery bestsellery
na-impreze na imprezę
na-lato na lato
na-piknik na piknik
na-plaze na plażę
na-randke na randkę
na-sylwestra na sylwestra
na-slub-i-wesele na ślub i wesele
na-wieczor-panienski na wieczór panieński
51,90 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Winiarnia Da Luca

Rodzina Sperone, założyciele winiarni Da Luca, ma wieloletnie doświadczenie w produkcji alkoholu. Przygodę z tworzeniem win rozpoczął Antonio Sperone Sr., który w roku 1911 rozpoczął swoją historię z produkcją alkoholu od win wzmacnianych i wermutów. Jego wnuk – Giacomo Sperone, w roku 1960 założył najnowocześniejszą na tamte czasy fabrykę niedaleko Mediolanu i w ten sposób rodzinna firma powiększyła asortyment o gamę win musujących, w tym Prosecco.

Charakterystyczna etykieta Da Luca

Butelki wychodzące z winnicy Da Luca ozdabiane są charakterystycznymi etykietami inspirowanymi tradycyjną, sycylijską grą karcianą o nazwie Scopa. Ciekawe symbole pokrywają zarówno etykietę jak i kapturek. Butelka utrzymana w eleganckich kolorach złota i czerni sprawdzi się jako prezent dla entuzjastów klasycznego stylu i włoskich akcentów.

Produkcja Prosecco

Podczas gdy większość win z bąbelkami produkowanych jest metodą szampańską, nazywaną inaczej klasyczną lub tradycyjną, Prosecco tworzone jest za pomocą metody Charmata. W praktyce oznacza to, że Prosecco nie przechodzi procesu fermentacji w butelkach, lecz w dużych, hermetycznie zamkniętych kadziach. Fermentują one pod ciśnieniem i pod ścisłą kontrolą temperatury. Ten proces umożliwia wytworzenie się w winie naturalnych bąbelków, dzięki którym wino staje się musujące. Dopiero po tym procesie wino przelewane jest pod ciśnieniem do butelek. Nazwa Prosecco jest chroniona i zarezerwowana została dla win produkowanych w regionach Wenecji Euganejskiej oraz Wenecji Julijskiej.

Białe, lekkie i orzeźwiające

Da Luca Prosecco DOC produkowane jest w 100% ze szczepu Glera, tradycyjnie nazywanym szczepem Prosecco, dedykowanemu wyłącznie produkcji tego typu wina. Jest to wino o limonkowo – zielonej barwie i niezwykle orzeźwiającym smaku. Bukiet jest elegancki i delikatny, o aromacie dojrzałych jabłek, gruszek i soczystych cytryn z ziołowym zakończeniem. W smaku dobrze wyczuwalna słodycz, wyrazista cierpkość i nasycenie bąbelków daje cudowny efekt orzeźwienia. Delikatne, naturalnie powstałe bąbelki przelane do kieliszka ulatniają się powoli i charyzmatycznie, dodają winu lekkości i niezobowiązującego charakteru.

Smak włoskich wakacji

Prosecco najlepiej komponuje się z letnimi, włoskimi przysmakami: owocami morza, słodkimi tartami, wypełnionymi kremem z mascarpone i dojrzałymi malinami lub melonem owiniętym szynką parmeńską. Dopełnia smaku nie tylko włoskich dań i warto je łączyć także z sushi, sałatką owocową lub podsmażanymi przegrzebkami. Prosecco wspaniale oczyszcza kubki smakowe, co pozwala przygotować podniebienie do dalszych smakowych doznań. 

Opis

Winiarnia Da Luca

Rodzina Sperone, założyciele winiarni Da Luca, ma wieloletnie doświadczenie w produkcji alkoholu. Przygodę z tworzeniem win rozpoczął Antonio Sperone Sr., który w roku 1911 rozpoczął swoją historię z produkcją alkoholu od win wzmacnianych i wermutów. Jego wnuk – Giacomo Sperone, w roku 1960 założył najnowocześniejszą na tamte czasy fabrykę niedaleko Mediolanu i w ten sposób rodzinna firma powiększyła asortyment o gamę win musujących, w tym Prosecco.

Charakterystyczna etykieta Da Luca

Butelki wychodzące z winnicy Da Luca ozdabiane są charakterystycznymi etykietami inspirowanymi tradycyjną, sycylijską grą karcianą o nazwie Scopa. Ciekawe symbole pokrywają zarówno etykietę jak i kapturek. Butelka utrzymana w eleganckich kolorach złota i czerni sprawdzi się jako prezent dla entuzjastów klasycznego stylu i włoskich akcentów.

Produkcja Prosecco

Podczas gdy większość win z bąbelkami produkowanych jest metodą szampańską, nazywaną inaczej klasyczną lub tradycyjną, Prosecco tworzone jest za pomocą metody Charmata. W praktyce oznacza to, że Prosecco nie przechodzi procesu fermentacji w butelkach, lecz w dużych, hermetycznie zamkniętych kadziach. Fermentują one pod ciśnieniem i pod ścisłą kontrolą temperatury. Ten proces umożliwia wytworzenie się w winie naturalnych bąbelków, dzięki którym wino staje się musujące. Dopiero po tym procesie wino przelewane jest pod ciśnieniem do butelek. Nazwa Prosecco jest chroniona i zarezerwowana została dla win produkowanych w regionach Wenecji Euganejskiej oraz Wenecji Julijskiej.

Białe, lekkie i orzeźwiające

Da Luca Prosecco DOC produkowane jest w 100% ze szczepu Glera, tradycyjnie nazywanym szczepem Prosecco, dedykowanemu wyłącznie produkcji tego typu wina. Jest to wino o limonkowo – zielonej barwie i niezwykle orzeźwiającym smaku. Bukiet jest elegancki i delikatny, o aromacie dojrzałych jabłek, gruszek i soczystych cytryn z ziołowym zakończeniem. W smaku dobrze wyczuwalna słodycz, wyrazista cierpkość i nasycenie bąbelków daje cudowny efekt orzeźwienia. Delikatne, naturalnie powstałe bąbelki przelane do kieliszka ulatniają się powoli i charyzmatycznie, dodają winu lekkości i niezobowiązującego charakteru.

Smak włoskich wakacji

Prosecco najlepiej komponuje się z letnimi, włoskimi przysmakami: owocami morza, słodkimi tartami, wypełnionymi kremem z mascarpone i dojrzałymi malinami lub melonem owiniętym szynką parmeńską. Dopełnia smaku nie tylko włoskich dań i warto je łączyć także z sushi, sałatką owocową lub podsmażanymi przegrzebkami. Prosecco wspaniale oczyszcza kubki smakowe, co pozwala przygotować podniebienie do dalszych smakowych doznań. 

Opakowania

poprzednie
następne