Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Da Luca Nero D'Avola

Promocja
-15%

Da Luca Winery

Normalna cena: 44,90 zł

Promocja 38,17 zł


 X 

w zestawie

Czas realizacji zamówienia: 3-5 dni

Opis

Osobliwe sycylijskie wina

Wino, jakie dziś produkowane jest na Sycylii, to wynik wieloletnich wpływów różnych kultur i narodowości, w tym Etrusków, Greków i Rzymian, które od czasów starożytnych osiedlając się na wyspie przywoziły ze sobą nieznane dotąd szczepy winorośli i nowe techniki winiarstwa. Smak sycylijskich win wyróżnia się na tle innych także za sprawą zamiłowania sycylijskich winiarzy do lokalnych szczepów i żyznej gleby, na której, u stóp góry wulkanicznej Etny, rosną i dojrzewają winogrona.

Winiarnia Da Luca

Da Luca została założona przez Antonio Sperone Sr. w roku 1991 niedaleko Turynu. Na samym początku produkowano w niej wina wzmacniane i wermuty, by wraz z czasem i zdobywanym doświadczeniem przekształcić firmę w prosperującą winiarnię. Winiarze domu Da Luca są kreatywni i odważni w tworzeniu, a wina przez nich produkowane są idealnym przykładem sycylijskich trunków, zaskakujących i zapadających w pamięć.

Włoska etykieta


Butelka Da Luca Nero d’Avola ozdobiona jest białą etykietą z kolorowym symbolem, który pochodzi z tradycyjnej sycylijskiej gry karcianej o nazwie Scopa. Wszystkie etykiety win winiarni Da Luca dekorowane są symbolami z kart Scopy, co nadaje firmowym produktom niepowtarzalny i rozpoznawalny na całym świecie wizerunek.

Czerwone, wytrawne, średnio lekkie

Da Luca Nero d’Avola wytwarzana jest w 100 % ze szczepu Nero d’Avola, w samym sercu Sycylii na niezwykle urodzajnej, wulkanicznej glebie. Wino ma piękną, ciemno-czerwoną barwę. Bukiet otwiera się intensywnymi aromatami świeżych owoców wiśni i jeżyn. W smaku pierwsze skrzypce bierze mieszanka czerwonych owoców: truskawek, porzeczek i śliwek. Wyczuwalne są też delikatnie nuty lukrecji i wanilii. Charakteryzuje się delikatnymi taninami i optymalnym ciałem. Mineralność ziemi, na której rosną winogrona wpłynęła na charakterystyczne, mineralne zakończenie osadzające się na podniebieniu. Wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 2 lata. 

Przyjemne, orzeźwiające w odbiorze

Smak wina nie jest ciężki, ale dokładnie wypełnia usta. Dobrze komponuje się z grillowanymi mięsami, stekami z polędwicy wołowej i grillowanymi pieczarkami portobello. Sprawdzi się podczas wspólnego grillowania z przyjaciółmi, gdzie podkreśli nieformalną, radosną atmosferę. Owocowość i niska kwasowość wina zachęca do łączenia wina z deską serów i traktowania go także jako aperitif. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować