Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Chateau Villa Bell-Air White


Michel Lynch
dla-koneserow dla koneserów
nagrodzone nagrodzone
polecane polecane
126,00 zł

 X 

w zestawie

Opinia eksperta

Klasyczny Graves, rasowy, zbudowany ze szczepów Sauvignon Blanc i Semillon. Krzemienność i finezja Sauvignon Blanc w połączeniu z miękkim słodkim Semillon dała efekt eleganckiego białego wina podkreślając charakterystykę regionu z którego pochodzi. Aromatyczne nuty tropikalnych owoców i krystaliczna świeżość – bezbłędnie dobrane proporcje pomiędzy krzemowym chłodem pochodzącym z Sauvignon Blanc i ciepłym, słodkim semillon.

Dariusz Jażdżyk Wicemistrz Mistrzostw Polski Sommelierów. Wieloletni członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i sędzia Mistrzostw Polski Sommelierów.

Opis

Apelacja Pauillac, Bordeaux

Chateau Lynch-Bages to winnica mieszcząca się w apelacji Pauillac w regionie Bordeaux we Francji, która powstała w 1749 roku. Do winiarskiej rodziny Cazes należy od 1943 roku, odkąd przeszła w ręce Jeana-Charlesa Cazes. Następnie w roku 1972 majątkiem zaczął zarządzać jego wnuk Jean-Michel Cazes. Winnica obsadzona jest głównie czerwonymi odmianami winorośli, takimi jak Cabernet Sauvignon, Merlot czy Cabernet Franc, jednak znajdują się wśród nich także białe szczepy – Semillon czy Sauvignon Blanc. 

Konwencjonalne uprawy

Winnice Chateau Villa Bel-Air znajdują się na glebach żwirowych i piaszczystych. Gdy stare działki wymagające rekonstrukcji zostały ponownie obsadzone, winna została wyposażona w nowy system odwadniania. Plantatorzy winnicy wykorzystują konwencjonalne metody uprawy, a zbiory odbywają się w optymalnym dla winogron momencie dojrzewania. Owoce są delikatnie odszypułkowane i wyciskane, a powstały moszcz winny fermentuje na zimno ze specjalnie wybranym rodzajem drożdży. Po winifikacji dojrzewa w beczkach na naturalnym osadzie w beczkach z dębu francuskiego przez 9 miesięcy. 30 % beczek jest nowych, a  pozostała część jest używana. 

Białe, wytrawne, o aromacie owoców tropikalnych, masła i wanilii

Wino jest kupażem dwóch szczepów: Sauvignon Blanc (65%) oraz Semillon (35%). Ma jasno-żółtą barwę z zielonkawymi refleksami. W delikatnym bukiecie splatają się ze sobą aromaty owoców tropikalnych, liczi i grejpfruta z nutami wanilii, masła i cytrusów. Na podniebieniu wykazuje idealną równowagę między owocowością z posmakiem kwiatu pomarańczy, a orzeźwiającą kwasowością. Konsystencja wydaje się być oleistą i nieco kremową, która pozostawia w ustach posmak na długo po skończonej degustacji. Chateau Villa Bel-Air Blanc doskonale ilustruje delikatność i złożoność białych win Bordeaux.

Do warzyw, ryb, sałatek i drobiu

Najlepiej skomponuje się z białymi rybami, np. doradą pieczoną z dodatkiem pieprzu cytrynowego lub grillowanymi warzywami z palonym masłem. Łączy się także z owocami morza i sałatkami z mięsem drobiowym, jak sałatka Cezar z grzankami i sosem jogurtowym. Serwować w temperaturze 9-12⁰C. 

Tradycyjna francuska posiadłość

Klasyczna butelka z zielonkawego szkła ozdobiona jest srebrnym kapturem w prostym stylu, obleczonym na szyjce oraz wąską białą etykietą. Na etykiecie widnieje rysunek przedstawiający posiadłość Chateau Villa Bell-Air, a pod nią nazwa trunku w eleganckiej czcionce i informacje na jego temat. Elegancja i prostota stylu oddaje charakterystyczny styl białych win z Bordeaux. 

Opis

Apelacja Pauillac, Bordeaux

Chateau Lynch-Bages to winnica mieszcząca się w apelacji Pauillac w regionie Bordeaux we Francji, która powstała w 1749 roku. Do winiarskiej rodziny Cazes należy od 1943 roku, odkąd przeszła w ręce Jeana-Charlesa Cazes. Następnie w roku 1972 majątkiem zaczął zarządzać jego wnuk Jean-Michel Cazes. Winnica obsadzona jest głównie czerwonymi odmianami winorośli, takimi jak Cabernet Sauvignon, Merlot czy Cabernet Franc, jednak znajdują się wśród nich także białe szczepy – Semillon czy Sauvignon Blanc. 

Konwencjonalne uprawy

Winnice Chateau Villa Bel-Air znajdują się na glebach żwirowych i piaszczystych. Gdy stare działki wymagające rekonstrukcji zostały ponownie obsadzone, winna została wyposażona w nowy system odwadniania. Plantatorzy winnicy wykorzystują konwencjonalne metody uprawy, a zbiory odbywają się w optymalnym dla winogron momencie dojrzewania. Owoce są delikatnie odszypułkowane i wyciskane, a powstały moszcz winny fermentuje na zimno ze specjalnie wybranym rodzajem drożdży. Po winifikacji dojrzewa w beczkach na naturalnym osadzie w beczkach z dębu francuskiego przez 9 miesięcy. 30 % beczek jest nowych, a  pozostała część jest używana. 

Białe, wytrawne, o aromacie owoców tropikalnych, masła i wanilii

Wino jest kupażem dwóch szczepów: Sauvignon Blanc (65%) oraz Semillon (35%). Ma jasno-żółtą barwę z zielonkawymi refleksami. W delikatnym bukiecie splatają się ze sobą aromaty owoców tropikalnych, liczi i grejpfruta z nutami wanilii, masła i cytrusów. Na podniebieniu wykazuje idealną równowagę między owocowością z posmakiem kwiatu pomarańczy, a orzeźwiającą kwasowością. Konsystencja wydaje się być oleistą i nieco kremową, która pozostawia w ustach posmak na długo po skończonej degustacji. Chateau Villa Bel-Air Blanc doskonale ilustruje delikatność i złożoność białych win Bordeaux.

Do warzyw, ryb, sałatek i drobiu

Najlepiej skomponuje się z białymi rybami, np. doradą pieczoną z dodatkiem pieprzu cytrynowego lub grillowanymi warzywami z palonym masłem. Łączy się także z owocami morza i sałatkami z mięsem drobiowym, jak sałatka Cezar z grzankami i sosem jogurtowym. Serwować w temperaturze 9-12⁰C. 

Tradycyjna francuska posiadłość

Klasyczna butelka z zielonkawego szkła ozdobiona jest srebrnym kapturem w prostym stylu, obleczonym na szyjce oraz wąską białą etykietą. Na etykiecie widnieje rysunek przedstawiający posiadłość Chateau Villa Bell-Air, a pod nią nazwa trunku w eleganckiej czcionce i informacje na jego temat. Elegancja i prostota stylu oddaje charakterystyczny styl białych win z Bordeaux. 

Opakowania

poprzednie
następne