Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Chateau du Cedre Cuvee Grand Cru

Darmowa dostawa

Chateau du Cedre
bestsellery bestsellery
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
najwyzej-oceniane najwyżej oceniane
polecane polecane
459,00 zł

 X 

Dostępność: Ostatnie sztuki

Opis

Winiarnia braci Verhaeghe

Pierwszym członkiem rodziny Verhaegh, który osiedlił się w południowo-zachodniej Francji był Leon, który przybył w to miejsce na początku XX wieku. Kolejny członek rodziny, jego syn Karol rozpoczął przygodę z winoroślami, a tradycję tę kontynuują jego dwaj synowie Jean-Marc i Pascal Verhaeghe. Bracia po długiej enologicznej edukacji przejęli markę i postawili sobie za cel ukazanie dawnej świetności odmiany Malbec ze Starego Świata. Jean-Marc jest odpowiedzialny za winnice, a Pascal za dystrybucję win. Razem tworzą wspaniały projekt o wyjątkowo udanych efektach. 

Najlepsze gleby apelacji

Winogrona, które zostały wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnicy „Cedar”, mieszczącej się na zboczu wzgórza i charakteryzującej się dwoma najlepszymi rodzajami gleb w apleacji AOC Cahors. Gleba to 50 % szyszki wapienne i 50 % krzemionkowe, suche kamyki. Rok 2011 był rokiem mieszanym pod względem klimatycznym – bardzo słoneczna i ciepła wiosna pozwoliła dojrzeć owocom, lecz chłodne lato nieco zwolniło tempo i pozwoliło na intensyfikację aromatów. Zebrane i pokruszone owoce fermentowały w nowych drewnianych beczkach w kontrolowanej temperaturze 28⁰C. Maceracja i fermentacja trwały 40 dni, a fermentacja malolaktyczna, czyli zmieniająca cierpki kwas jabłkowy na delikatny kwas mlekowy odbywała się w drewnie. Gotowe wino leżakowało przez 24 miesiące w tych samych beczkach. Wino zostało zabutelkowane bez uprzedniej filtracji. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie ciemnych owoców, białego pieprzu i fiołków

Wino zostało wyprodukowane w 100 % z owoców szczepu Malbec. Ma purpurową barwę z ciemnymi refleksami. Zaskakujący bukiet łączy ze sobą aromaty o dużej różnorodności: ciemne owoce jeżyn i czarnych wiśni z kamforą, białym pieprzem, palonym dębem, fiołkami i nutami mineralnymi. Na podniebieniu pikantne taniny zamknięte w „gęstej” konsystencji równoważone są mineralną słoną nutą, która nadaje nieoczekiwanej lekkości. Jest to naprawdę imponujący trunek!

Dziczyzna, królik, pasztet lub confit

To wspaniałe wino najlepiej skomponuje się z wyszukanymi daniami kuchni francuskiej na bazie wyrazistego w smaku mięsa. Łączy się z gulaszem z dziczyzny, królikiem pieczonym z suszonymi śliwkami, Foie Gras czy Confitem z kaczki. 

Przechowywane w odpowiednich warunkach może leżakować nawet przez 20 lat, nie musisz więc śpieszyć się z jego degustacją. 

Wymowny minimalizm

Wino zamknięto w butelce o wyjątkowo minimalistycznym designie, jak gdyby tylko sam trunek mógł coś o sobie powiedzieć. Klasyczny kształt butelki wykonanej z zielonego szkła zdobi jedynie bardzo krótki biały kaptur na szyjce oraz prostokątna etykieta w kolorze złotym z wyciętymi literami „GC” i trzema liniami. 

Opis

Winiarnia braci Verhaeghe

Pierwszym członkiem rodziny Verhaegh, który osiedlił się w południowo-zachodniej Francji był Leon, który przybył w to miejsce na początku XX wieku. Kolejny członek rodziny, jego syn Karol rozpoczął przygodę z winoroślami, a tradycję tę kontynuują jego dwaj synowie Jean-Marc i Pascal Verhaeghe. Bracia po długiej enologicznej edukacji przejęli markę i postawili sobie za cel ukazanie dawnej świetności odmiany Malbec ze Starego Świata. Jean-Marc jest odpowiedzialny za winnice, a Pascal za dystrybucję win. Razem tworzą wspaniały projekt o wyjątkowo udanych efektach. 

Najlepsze gleby apelacji

Winogrona, które zostały wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnicy „Cedar”, mieszczącej się na zboczu wzgórza i charakteryzującej się dwoma najlepszymi rodzajami gleb w apleacji AOC Cahors. Gleba to 50 % szyszki wapienne i 50 % krzemionkowe, suche kamyki. Rok 2011 był rokiem mieszanym pod względem klimatycznym – bardzo słoneczna i ciepła wiosna pozwoliła dojrzeć owocom, lecz chłodne lato nieco zwolniło tempo i pozwoliło na intensyfikację aromatów. Zebrane i pokruszone owoce fermentowały w nowych drewnianych beczkach w kontrolowanej temperaturze 28⁰C. Maceracja i fermentacja trwały 40 dni, a fermentacja malolaktyczna, czyli zmieniająca cierpki kwas jabłkowy na delikatny kwas mlekowy odbywała się w drewnie. Gotowe wino leżakowało przez 24 miesiące w tych samych beczkach. Wino zostało zabutelkowane bez uprzedniej filtracji. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie ciemnych owoców, białego pieprzu i fiołków

Wino zostało wyprodukowane w 100 % z owoców szczepu Malbec. Ma purpurową barwę z ciemnymi refleksami. Zaskakujący bukiet łączy ze sobą aromaty o dużej różnorodności: ciemne owoce jeżyn i czarnych wiśni z kamforą, białym pieprzem, palonym dębem, fiołkami i nutami mineralnymi. Na podniebieniu pikantne taniny zamknięte w „gęstej” konsystencji równoważone są mineralną słoną nutą, która nadaje nieoczekiwanej lekkości. Jest to naprawdę imponujący trunek!

Dziczyzna, królik, pasztet lub confit

To wspaniałe wino najlepiej skomponuje się z wyszukanymi daniami kuchni francuskiej na bazie wyrazistego w smaku mięsa. Łączy się z gulaszem z dziczyzny, królikiem pieczonym z suszonymi śliwkami, Foie Gras czy Confitem z kaczki. 

Przechowywane w odpowiednich warunkach może leżakować nawet przez 20 lat, nie musisz więc śpieszyć się z jego degustacją. 

Wymowny minimalizm

Wino zamknięto w butelce o wyjątkowo minimalistycznym designie, jak gdyby tylko sam trunek mógł coś o sobie powiedzieć. Klasyczny kształt butelki wykonanej z zielonego szkła zdobi jedynie bardzo krótki biały kaptur na szyjce oraz prostokątna etykieta w kolorze złotym z wyciętymi literami „GC” i trzema liniami. 

Opakowania

poprzednie
następne