Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Chablis Grand Cru "Valmur"

Darmowa dostawa

Bouchard Aine & Fils
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
polecane polecane
299,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Jeden z najlepszych producentów w Burgundii

Michel Bouchard przeprowadził się wraz z rodziną do miasteczka Beaune, w samym sercu regionu Burgundii w roku 1731 i rozpoczął pracę jako pośrednik winiarski. Serdeczne kontakty z lokalnymi producentami, plantatorami i bednarzami pozwoliły mu w 1750 roku pierw przyjąć do firmy swojego najstarszego syna, a następnie samodzielnie zająć się tworzeniem trunków. Od samego początku najważniejsze było dla nich uzyskanie najwyższej jakości i autentyczności stylu, do czego dążą nieprzerwanie od 250 lat. Dzięki temu dziś firma Bouchard Aine & Fils znana jest jako synonim najlepszych win z Burgundii, a także zajmuje coraz więcej działek winiarskich poza regionem, np. w Dolinie Rodanu. 

Perła w koronie winnicy

Najlepsze, pierwsze wino winnicy, która jest z niego niezwykle dumna. Powstaje z owoców uprawianych w apelacji Chablis Grand Cru – pośród siedmiu prestiżowych działek położonych w gminie Chablis, nieco ponad 11 hektarów zajmuje „Valmur” rozciągająca się w dolinie rzeki Serein w sercu apelacji, niedaleko Vaudesir, Grenouilles i Les Clos. Jest to wyjątkowa lokalizacja z powodu wapienno-gliniastych gleb o zastrzeżonej nazwie Kimeryd. Ta unikalna ziemia w połączeniu z doskonałą ekspozycją na różnych wysokościach i ciepłymi prądami wietrznymi pozwala na kreowanie bardziej różnorodnych i niejednoznacznych win niż w innych winnicach. Owoce przechodzą winifikację w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dojrzewa przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. 

Białe, wytrawne, o posmaku cytrusów i kremu waniliowego

Wino jest stworzone w 100 % z owoców szczepu Chardonnay. W kieliszku prezentuje jasno-złotą barwę z zielonkawymi refleksami. Świeży bukiet zdominowany jest aromatem skórek cytrusów i cytrynowej werbeny z wyraźnymi nutami mięty i minerałów. W tle ujawniają się niuanse masła, miodu i wanilii. W ustach energetyczne i świeże o posmaku cytrusów i waniliowego kremu z delikatną dymną nutą. 

Drób, owoce morza i ryby

Sprawdzi się zarówno do dań wyższej jakości: homarów czy ostryg, jak i do bardziej codziennych, np. piersi kaczki w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową lub pieczonego łososia z sosem holenderskim. Posmakuje także wegetarianom w kompozycji ze smażonymi przegrzebkami. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 12-14⁰C. 

Możesz cieszyć się nim krótko po zakupie lub wzbogacić nim swoją piwniczkę, gdyż potencjał starzenia wynosi nawet do 10 lat. 

Granat, biel i złoto

Butelka i etykieta utrzymane są w charakterystycznej dla marki kolorystyce i unikalnym stylu. Smukły kształt i zielonkawe szkło zdobi granatowy kaptur na szyjce oraz wąska biała etykieta w dolnej części. Pomiędzy nimi rozciąga się wąska granatowa linia, po środku której znajduje się logotyp producenta w ramce o kształcie rombu. Na etykiecie widnieje nazwa winiarni, rysunek przedstawiający posiadłość BAF oraz nazwa trunku. Ten sam rysunek powtarza się również w dolnej części kaptura. 

Nagrody 

Wino zostało wielokrotnie nagrodzone w prestiżowych międzynarodowych konkursach i rankingach. Zdobyło m.in. 88 punktów w Wine Advocate, 90 punktów od Stephen Tanzer’s International Wine Cellar i 92 punkty od points Burghound.com. 

Opis

Jeden z najlepszych producentów w Burgundii

Michel Bouchard przeprowadził się wraz z rodziną do miasteczka Beaune, w samym sercu regionu Burgundii w roku 1731 i rozpoczął pracę jako pośrednik winiarski. Serdeczne kontakty z lokalnymi producentami, plantatorami i bednarzami pozwoliły mu w 1750 roku pierw przyjąć do firmy swojego najstarszego syna, a następnie samodzielnie zająć się tworzeniem trunków. Od samego początku najważniejsze było dla nich uzyskanie najwyższej jakości i autentyczności stylu, do czego dążą nieprzerwanie od 250 lat. Dzięki temu dziś firma Bouchard Aine & Fils znana jest jako synonim najlepszych win z Burgundii, a także zajmuje coraz więcej działek winiarskich poza regionem, np. w Dolinie Rodanu. 

Perła w koronie winnicy

Najlepsze, pierwsze wino winnicy, która jest z niego niezwykle dumna. Powstaje z owoców uprawianych w apelacji Chablis Grand Cru – pośród siedmiu prestiżowych działek położonych w gminie Chablis, nieco ponad 11 hektarów zajmuje „Valmur” rozciągająca się w dolinie rzeki Serein w sercu apelacji, niedaleko Vaudesir, Grenouilles i Les Clos. Jest to wyjątkowa lokalizacja z powodu wapienno-gliniastych gleb o zastrzeżonej nazwie Kimeryd. Ta unikalna ziemia w połączeniu z doskonałą ekspozycją na różnych wysokościach i ciepłymi prądami wietrznymi pozwala na kreowanie bardziej różnorodnych i niejednoznacznych win niż w innych winnicach. Owoce przechodzą winifikację w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dojrzewa przez 18 miesięcy w dębowych beczkach. 

Białe, wytrawne, o posmaku cytrusów i kremu waniliowego

Wino jest stworzone w 100 % z owoców szczepu Chardonnay. W kieliszku prezentuje jasno-złotą barwę z zielonkawymi refleksami. Świeży bukiet zdominowany jest aromatem skórek cytrusów i cytrynowej werbeny z wyraźnymi nutami mięty i minerałów. W tle ujawniają się niuanse masła, miodu i wanilii. W ustach energetyczne i świeże o posmaku cytrusów i waniliowego kremu z delikatną dymną nutą. 

Drób, owoce morza i ryby

Sprawdzi się zarówno do dań wyższej jakości: homarów czy ostryg, jak i do bardziej codziennych, np. piersi kaczki w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową lub pieczonego łososia z sosem holenderskim. Posmakuje także wegetarianom w kompozycji ze smażonymi przegrzebkami. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 12-14⁰C. 

Możesz cieszyć się nim krótko po zakupie lub wzbogacić nim swoją piwniczkę, gdyż potencjał starzenia wynosi nawet do 10 lat. 

Granat, biel i złoto

Butelka i etykieta utrzymane są w charakterystycznej dla marki kolorystyce i unikalnym stylu. Smukły kształt i zielonkawe szkło zdobi granatowy kaptur na szyjce oraz wąska biała etykieta w dolnej części. Pomiędzy nimi rozciąga się wąska granatowa linia, po środku której znajduje się logotyp producenta w ramce o kształcie rombu. Na etykiecie widnieje nazwa winiarni, rysunek przedstawiający posiadłość BAF oraz nazwa trunku. Ten sam rysunek powtarza się również w dolnej części kaptura. 

Nagrody 

Wino zostało wielokrotnie nagrodzone w prestiżowych międzynarodowych konkursach i rankingach. Zdobyło m.in. 88 punktów w Wine Advocate, 90 punktów od Stephen Tanzer’s International Wine Cellar i 92 punkty od points Burghound.com. 

Opakowania

poprzednie
następne