Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Cedrus le Blanc Chateau du Cedre


Chateau du Cedre
na-co-dzien na co dzień
34,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Ceniona winnica z południa Francji

Rodzina Verhaegh rozpoczęła swoją historię w południowo-zachodniej Francji dzięki Leo Verhaeghenowi, który postanowił opuścić swój rodzinny kraj i właśnie w tym miejscu osiedlić się na stałe na początku XX wieku. Jego syn Karol rozpoczął natomiast długą tradycję winiarską rozpoczynając pracę w winnicy. Jego pasję przejęli reprezentacji 3-ego pokolenia, Jean-Marc i Pascal Verhaeghe, którzy przejęli rodzinną winiarnię po wieloletniej enologicznej edukacji. Obecnie marka prowadzona jest przez obu braci, z czego Jean Marc odpowiada za winnice, a Pascal za dystrybucję win. Razem tworzą jedną z najbardziej cenionych posiadłości w tej części Europy.

Delikatny proces winifikacji

Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnicy w Gers, wyróżniającej się dwoma typami gleby: gliniasto-wapiennej i gliniasto-krzemionkowej. Po starannym zebraniu owoce zostały poddane 24 godzinnej maceracji na skórkach, a następnie prasowaniu w prasie pneumatycznej. Po tym procesie moszcz winny pozostawiono na 48 godzin, by cząstki stałe naturalnie opadły na dno. Moszcz fermentował w niskich temperaturach, a później leżakował przez 9 miesięcy na drobnym osadzie.

Przed zabutelkowaniem wino zostało lekko filtrowane.

Białe, wytrawne, o aromacie mango i białych kwiatów Wino jest kupażem dwóch szczepów: Colombard (60%) i Ugni Blanc (40%). Wyróżnia się klarowną szatą o złotej barwie z zielonkawymi refleksami. W nosie łączą się ze sobą aromaty białych kwiatów i owoców tropikalnych z dominacją nuty mango. W ustach świeże i lekkie, niezwykle łatwe w degustacji. Uwodzi harmonijnym smakiem owoców egzotycznych.

Aperitif, owoce morza, sałatki i sery

Sprawdzi się jako aperitif przed kolacją i towarzysz przystawek, takich jak koreczki z awokado i krewetkami lub smażone rzodkiewki ze świeżą kolendrą. Skomponuje się również z daniem głównym, jak grillowana ryba, sałatka Cezar z kurczakiem i grzankami oraz deską miękkich serów typu Brie.

Nowoczesność i minimalizm

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, zamykaną srebrną zakrętką. Szyjka butelki otoczona jest srebrnym kapturem komponującym się z zakrętką. Zielone szkło komponuje się natomiast z etykietą w minimalistycznym stylu, na której widnieje nazwa wina w ciekawej konfiguracji z zielonym akcentem. Zamknięcie zakrętką sprawia, że Cedrus le Blanc to doskonałe wino na piknik lub duże przyjęcie, gdzie korzystanie z otwieracza jest niemożliwe lub niekomfortowe.

Opis

Ceniona winnica z południa Francji

Rodzina Verhaegh rozpoczęła swoją historię w południowo-zachodniej Francji dzięki Leo Verhaeghenowi, który postanowił opuścić swój rodzinny kraj i właśnie w tym miejscu osiedlić się na stałe na początku XX wieku. Jego syn Karol rozpoczął natomiast długą tradycję winiarską rozpoczynając pracę w winnicy. Jego pasję przejęli reprezentacji 3-ego pokolenia, Jean-Marc i Pascal Verhaeghe, którzy przejęli rodzinną winiarnię po wieloletniej enologicznej edukacji. Obecnie marka prowadzona jest przez obu braci, z czego Jean Marc odpowiada za winnice, a Pascal za dystrybucję win. Razem tworzą jedną z najbardziej cenionych posiadłości w tej części Europy.

Delikatny proces winifikacji

Owoce wykorzystane do produkcji wina pochodzą z winnicy w Gers, wyróżniającej się dwoma typami gleby: gliniasto-wapiennej i gliniasto-krzemionkowej. Po starannym zebraniu owoce zostały poddane 24 godzinnej maceracji na skórkach, a następnie prasowaniu w prasie pneumatycznej. Po tym procesie moszcz winny pozostawiono na 48 godzin, by cząstki stałe naturalnie opadły na dno. Moszcz fermentował w niskich temperaturach, a później leżakował przez 9 miesięcy na drobnym osadzie.

Przed zabutelkowaniem wino zostało lekko filtrowane.

Białe, wytrawne, o aromacie mango i białych kwiatów Wino jest kupażem dwóch szczepów: Colombard (60%) i Ugni Blanc (40%). Wyróżnia się klarowną szatą o złotej barwie z zielonkawymi refleksami. W nosie łączą się ze sobą aromaty białych kwiatów i owoców tropikalnych z dominacją nuty mango. W ustach świeże i lekkie, niezwykle łatwe w degustacji. Uwodzi harmonijnym smakiem owoców egzotycznych.

Aperitif, owoce morza, sałatki i sery

Sprawdzi się jako aperitif przed kolacją i towarzysz przystawek, takich jak koreczki z awokado i krewetkami lub smażone rzodkiewki ze świeżą kolendrą. Skomponuje się również z daniem głównym, jak grillowana ryba, sałatka Cezar z kurczakiem i grzankami oraz deską miękkich serów typu Brie.

Nowoczesność i minimalizm

Wino zamknięto w butelce o klasycznym kształcie, zamykaną srebrną zakrętką. Szyjka butelki otoczona jest srebrnym kapturem komponującym się z zakrętką. Zielone szkło komponuje się natomiast z etykietą w minimalistycznym stylu, na której widnieje nazwa wina w ciekawej konfiguracji z zielonym akcentem. Zamknięcie zakrętką sprawia, że Cedrus le Blanc to doskonałe wino na piknik lub duże przyjęcie, gdzie korzystanie z otwieracza jest niemożliwe lub niekomfortowe.

Opakowania

poprzednie
następne