Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 299 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Purcari Cabernet Sauvignon


Purcari
na-co-dzien na co dzień
na-impreze na imprezę
na-prezent na prezent
na-randke na randkę
32,99 zł

 X 

w zestawie

Opis

Mołdawskie wino na królewskich stołach

Chateau Purcari był pierwszym producentem wina w Mołdawii, który w roku 1827 zdobył status pierwszej wyspecjalizowanej wytwórni win, potwierdzony dekretem Cara Mikołaja I. Od tamtej pory nieprzerwanie zachwyca świat jakością produkowanych trunków. W roku 1878 wino Purcari zdobyło złoty medal na paryskim World Expo, konkurując z najlepszymi winami z Bordeaux. Dzięki temu marka stała się rozpoznawalna na arenie międzynarodowej, a jej produkty powszechnie pojawiały się na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari znana jest jako najczęściej nagradzana winiarnia w Europie Środkowo-Wschodniej. 

Tradycyjne metody

Wino zostało stworzone z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych winogron i za pomocą tradycyjnych metod winifikacji. Po fermentacji leżakuje przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. 

Czerwone, wytrawne, o smaku wiśni i czekolady

Jest to wino jednoodmianowe, wykonane z międzynarodowego szczepu Cabernet Sauvignon. Ma intensywnie rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Bogaty bukiet zdominowany jest aromatem czarnej wiśni, który uzupełniają nuty egzotycznych przypraw: mięty i zielonej papryki. W ustach intensywnie owocowe, o posmaku wiśni, czekolady, wanilii i rodzynek. Konsystencja wydająca się być „gęstą” i miękkie taniny dodają jeszcze więcej przyjemności z degustacji. Po smakowaniu w ustach pozostaje subtelny posmak dębiny.

Do wołowiny i serów

Najlepiej posmakuje w towarzystwie smażonej polędwicy wołowej w sosie z sera Gorgonzola lub pieczonych żeber wołowych z dodatkiem grillowanych gorzkich papryczek Pimienton. Równie dobrze łączy się z półtwardymi serami typu Cheddar lub Mimolette oraz z serami z mleka owczego, np. hiszpańskimi jak Queso Manchego. Serwować w temperaturze 18⁰C. 

Biało-czarna elegancja

Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie w górnej części, wykonanej z czarnego błyszczącego szkła. Na szyjce obleczono czarny, prosty kaptur, a dolną część butelki udekorowano prostokątną białą etykietą. Na etykiecie widnieje nazwa producenta i logotyp, którym jest rysunek przedstawiający winiarnię Purcari, nazwę serii „1827” oznaczającą rok, w którym firma stała się oficjalnym producentem wina oraz nazwę wina i szczegóły dotyczące trunku. Nieskomplikowany design w kolorze czerni i bieli oddaje elegancję i zdecydowanie, którym charakteryzuje się to wino. 

Opis

Mołdawskie wino na królewskich stołach

Chateau Purcari był pierwszym producentem wina w Mołdawii, który w roku 1827 zdobył status pierwszej wyspecjalizowanej wytwórni win, potwierdzony dekretem Cara Mikołaja I. Od tamtej pory nieprzerwanie zachwyca świat jakością produkowanych trunków. W roku 1878 wino Purcari zdobyło złoty medal na paryskim World Expo, konkurując z najlepszymi winami z Bordeaux. Dzięki temu marka stała się rozpoznawalna na arenie międzynarodowej, a jej produkty powszechnie pojawiały się na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari znana jest jako najczęściej nagradzana winiarnia w Europie Środkowo-Wschodniej. 

Tradycyjne metody

Wino zostało stworzone z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych winogron i za pomocą tradycyjnych metod winifikacji. Po fermentacji leżakuje przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. 

Czerwone, wytrawne, o smaku wiśni i czekolady

Jest to wino jednoodmianowe, wykonane z międzynarodowego szczepu Cabernet Sauvignon. Ma intensywnie rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Bogaty bukiet zdominowany jest aromatem czarnej wiśni, który uzupełniają nuty egzotycznych przypraw: mięty i zielonej papryki. W ustach intensywnie owocowe, o posmaku wiśni, czekolady, wanilii i rodzynek. Konsystencja wydająca się być „gęstą” i miękkie taniny dodają jeszcze więcej przyjemności z degustacji. Po smakowaniu w ustach pozostaje subtelny posmak dębiny.

Do wołowiny i serów

Najlepiej posmakuje w towarzystwie smażonej polędwicy wołowej w sosie z sera Gorgonzola lub pieczonych żeber wołowych z dodatkiem grillowanych gorzkich papryczek Pimienton. Równie dobrze łączy się z półtwardymi serami typu Cheddar lub Mimolette oraz z serami z mleka owczego, np. hiszpańskimi jak Queso Manchego. Serwować w temperaturze 18⁰C. 

Biało-czarna elegancja

Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie w górnej części, wykonanej z czarnego błyszczącego szkła. Na szyjce obleczono czarny, prosty kaptur, a dolną część butelki udekorowano prostokątną białą etykietą. Na etykiecie widnieje nazwa producenta i logotyp, którym jest rysunek przedstawiający winiarnię Purcari, nazwę serii „1827” oznaczającą rok, w którym firma stała się oficjalnym producentem wina oraz nazwę wina i szczegóły dotyczące trunku. Nieskomplikowany design w kolorze czerni i bieli oddaje elegancję i zdecydowanie, którym charakteryzuje się to wino. 

Opakowania

poprzednie
następne