Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Purcari Cabernet Sauvignon


Purcari
na-co-dzien na co dzień
na-impreze na imprezę
na-prezent na prezent
na-randke na randkę
31,99 zł

 X 

w zestawie

Opis

Mołdawskie wino na królewskich stołach

Chateau Purcari był pierwszym producentem wina w Mołdawii, który w roku 1827 zdobył status pierwszej wyspecjalizowanej wytwórni win, potwierdzony dekretem Cara Mikołaja I. Od tamtej pory nieprzerwanie zachwyca świat jakością produkowanych trunków. W roku 1878 wino Purcari zdobyło złoty medal na paryskim World Expo, konkurując z najlepszymi winami z Bordeaux. Dzięki temu marka stała się rozpoznawalna na arenie międzynarodowej, a jej produkty powszechnie pojawiały się na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari znana jest jako najczęściej nagradzana winiarnia w Europie Środkowo-Wschodniej. 

Tradycyjne metody

Wino zostało stworzone z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych winogron i za pomocą tradycyjnych metod winifikacji. Po fermentacji leżakuje przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. 

Czerwone, wytrawne, o smaku wiśni i czekolady

Jest to wino jednoodmianowe, wykonane z międzynarodowego szczepu Cabernet Sauvignon. Ma intensywnie rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Bogaty bukiet zdominowany jest aromatem czarnej wiśni, który uzupełniają nuty egzotycznych przypraw: mięty i zielonej papryki. W ustach intensywnie owocowe, o posmaku wiśni, czekolady, wanilii i rodzynek. Konsystencja wydająca się być „gęstą” i miękkie taniny dodają jeszcze więcej przyjemności z degustacji. Po smakowaniu w ustach pozostaje subtelny posmak dębiny.

Do wołowiny i serów

Najlepiej posmakuje w towarzystwie smażonej polędwicy wołowej w sosie z sera Gorgonzola lub pieczonych żeber wołowych z dodatkiem grillowanych gorzkich papryczek Pimienton. Równie dobrze łączy się z półtwardymi serami typu Cheddar lub Mimolette oraz z serami z mleka owczego, np. hiszpańskimi jak Queso Manchego. Serwować w temperaturze 18⁰C. 

Biało-czarna elegancja

Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie w górnej części, wykonanej z czarnego błyszczącego szkła. Na szyjce obleczono czarny, prosty kaptur, a dolną część butelki udekorowano prostokątną białą etykietą. Na etykiecie widnieje nazwa producenta i logotyp, którym jest rysunek przedstawiający winiarnię Purcari, nazwę serii „1827” oznaczającą rok, w którym firma stała się oficjalnym producentem wina oraz nazwę wina i szczegóły dotyczące trunku. Nieskomplikowany design w kolorze czerni i bieli oddaje elegancję i zdecydowanie, którym charakteryzuje się to wino. 

Opis

Mołdawskie wino na królewskich stołach

Chateau Purcari był pierwszym producentem wina w Mołdawii, który w roku 1827 zdobył status pierwszej wyspecjalizowanej wytwórni win, potwierdzony dekretem Cara Mikołaja I. Od tamtej pory nieprzerwanie zachwyca świat jakością produkowanych trunków. W roku 1878 wino Purcari zdobyło złoty medal na paryskim World Expo, konkurując z najlepszymi winami z Bordeaux. Dzięki temu marka stała się rozpoznawalna na arenie międzynarodowej, a jej produkty powszechnie pojawiały się na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari znana jest jako najczęściej nagradzana winiarnia w Europie Środkowo-Wschodniej. 

Tradycyjne metody

Wino zostało stworzone z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych winogron i za pomocą tradycyjnych metod winifikacji. Po fermentacji leżakuje przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. 

Czerwone, wytrawne, o smaku wiśni i czekolady

Jest to wino jednoodmianowe, wykonane z międzynarodowego szczepu Cabernet Sauvignon. Ma intensywnie rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Bogaty bukiet zdominowany jest aromatem czarnej wiśni, który uzupełniają nuty egzotycznych przypraw: mięty i zielonej papryki. W ustach intensywnie owocowe, o posmaku wiśni, czekolady, wanilii i rodzynek. Konsystencja wydająca się być „gęstą” i miękkie taniny dodają jeszcze więcej przyjemności z degustacji. Po smakowaniu w ustach pozostaje subtelny posmak dębiny.

Do wołowiny i serów

Najlepiej posmakuje w towarzystwie smażonej polędwicy wołowej w sosie z sera Gorgonzola lub pieczonych żeber wołowych z dodatkiem grillowanych gorzkich papryczek Pimienton. Równie dobrze łączy się z półtwardymi serami typu Cheddar lub Mimolette oraz z serami z mleka owczego, np. hiszpańskimi jak Queso Manchego. Serwować w temperaturze 18⁰C. 

Biało-czarna elegancja

Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie w górnej części, wykonanej z czarnego błyszczącego szkła. Na szyjce obleczono czarny, prosty kaptur, a dolną część butelki udekorowano prostokątną białą etykietą. Na etykiecie widnieje nazwa producenta i logotyp, którym jest rysunek przedstawiający winiarnię Purcari, nazwę serii „1827” oznaczającą rok, w którym firma stała się oficjalnym producentem wina oraz nazwę wina i szczegóły dotyczące trunku. Nieskomplikowany design w kolorze czerni i bieli oddaje elegancję i zdecydowanie, którym charakteryzuje się to wino. 

Opinie

Wino trzymające dobry poziom.
Opinia od Ireneusz

Kolejny zakup tego samego wina,porządne dobre wino. (Dodano 31.12.2019)
Wspaniały Cabernet Sauvignon
Opinia od Ireneusz

Wino perfekcyjne ,doskonale wyważone godne polecenia. (Dodano 20.11.2019)
Dobre
Opinia od Mirek

Szybka solidna obsluga, bez problemow
Absolutnie polecam (Dodano 13.08.2019)

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować