Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Brusco dei Barbi


Fattoria dei Barbi
na-co-dzien na co dzień
na-piknik na piknik
63,00 zł

Dostępność: Brak w magazynie

Produkt chwilowo niedostępny. Jeśli chcesz dostać wiadomość, gdy będzie dostępny, podaj swój adres mailowy.

Opis

Rodzina Colombini

Pierwsi właściciele Frattoria dei Barbi, rodzina Colombini, prowadzili na terenach Toskanii działalność rolniczą już od XIV wieku. Na początku XIX wieku rozpoczęli produkcję wina stając się pionierami winiarskich Włoch. Jako pierwsi eksportowali swoje wina za granicę kraju, pierwsi wyprodukowali wino Supertoskan, a także jako pierwsi wprowadzili w winnicach ekologiczną uprawę. Dziś winiarnia Barbi tworzy wina z szacunkiem do winiarskich tradycji i przy użyciu najnowszych technologii. 

Tak zwany Super Toskan

Wina zwane Supertoskanami zaczęły swoją karierę w latach 60. XX wieku, a były wynikiem zmęczonych ścisłymi regułami produkcji włoskich producentów wina. Pragnąc zmiany postanowili, z rodziną Colombini na czele, tworzyć wina, które nie mogły uzyskać prestiżowych apelacji ze względu na różnice w produkcji, ale wciąż zachwycały wspaniałymi aromatami i smakami. Takim winem jest właśnie Brusco dei Barbi. 

Brusco dei Barbi

Wino jest wynikiem długich badań głównego winiarza Barbi, Giovanniego Colombiniego w latach 60. i 70. na temat fermentacji winogron w regionie Montalcino. Trunek jest bardzo wszechstronny, idealny, aby towarzyszyć kolacji każdego dnia i podwajać radość z biesiadowania z przyjaciółmi. 

Zimna maceracja

Po zbiorach owoce są miażdżone, pozbawiane łodyg i poddane zimnej maceracji w temperaturze 16⁰C. Pozwala to na większą ekstrakcję koloru oraz polifenoli w winie. Następnie moszcz winnicy fermentuje przez około 10-12 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Na koniec wino leżakuje w kadziach z wysokiej jakości stali nierdzewnej. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie świeżych kwiatów

Wino produkowane jest w 100 % z ręcznie zbieranych owoców szczepu Sangiovese. Ma intensywny, żywy odcień rubinu. W bukiecie dominują aromaty owocowe, dojrzałych malin i truskawek z nutami świeżych płatków kwiatów. Na podniebieniu bardzo przyjemne, intensywnie owocowe o świeżych nutach i aksamitnej konsystencji. 

Idealne do kuchni codziennej

Brusco dei Barbi to wspaniały trunek, który komponuje się z domowymi daniami kuchni włoskiej, makaronami w pomidorowych sosach, przystawkami z półtwardymi serami z mleka owczego, pizzą, włoskimi wędlinami, jak szynka Prosciutto czy salami z orzechami. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 18⁰C.

Oryginalna etykieta

Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona jest oryginalną etykietą, zaprojektowaną przez twórcę wina Giovanniego Colombiniego, która towarzyszy winu aż od 1969 roku. Przedstawia ona nazwę wina zajmującą znaczną powierzchnię naklejki w dużej, grubej czcionce w kolorze czerwonym ze złotymi detalami. Pod nazwą znajdują się informacje dotyczące wina oraz podpis twórcy. 

Opis

Rodzina Colombini

Pierwsi właściciele Frattoria dei Barbi, rodzina Colombini, prowadzili na terenach Toskanii działalność rolniczą już od XIV wieku. Na początku XIX wieku rozpoczęli produkcję wina stając się pionierami winiarskich Włoch. Jako pierwsi eksportowali swoje wina za granicę kraju, pierwsi wyprodukowali wino Supertoskan, a także jako pierwsi wprowadzili w winnicach ekologiczną uprawę. Dziś winiarnia Barbi tworzy wina z szacunkiem do winiarskich tradycji i przy użyciu najnowszych technologii. 

Tak zwany Super Toskan

Wina zwane Supertoskanami zaczęły swoją karierę w latach 60. XX wieku, a były wynikiem zmęczonych ścisłymi regułami produkcji włoskich producentów wina. Pragnąc zmiany postanowili, z rodziną Colombini na czele, tworzyć wina, które nie mogły uzyskać prestiżowych apelacji ze względu na różnice w produkcji, ale wciąż zachwycały wspaniałymi aromatami i smakami. Takim winem jest właśnie Brusco dei Barbi. 

Brusco dei Barbi

Wino jest wynikiem długich badań głównego winiarza Barbi, Giovanniego Colombiniego w latach 60. i 70. na temat fermentacji winogron w regionie Montalcino. Trunek jest bardzo wszechstronny, idealny, aby towarzyszyć kolacji każdego dnia i podwajać radość z biesiadowania z przyjaciółmi. 

Zimna maceracja

Po zbiorach owoce są miażdżone, pozbawiane łodyg i poddane zimnej maceracji w temperaturze 16⁰C. Pozwala to na większą ekstrakcję koloru oraz polifenoli w winie. Następnie moszcz winnicy fermentuje przez około 10-12 dni w kontrolowanej temperaturze 27-28⁰C. Na koniec wino leżakuje w kadziach z wysokiej jakości stali nierdzewnej. 

Czerwone, wytrawne, o aromacie świeżych kwiatów

Wino produkowane jest w 100 % z ręcznie zbieranych owoców szczepu Sangiovese. Ma intensywny, żywy odcień rubinu. W bukiecie dominują aromaty owocowe, dojrzałych malin i truskawek z nutami świeżych płatków kwiatów. Na podniebieniu bardzo przyjemne, intensywnie owocowe o świeżych nutach i aksamitnej konsystencji. 

Idealne do kuchni codziennej

Brusco dei Barbi to wspaniały trunek, który komponuje się z domowymi daniami kuchni włoskiej, makaronami w pomidorowych sosach, przystawkami z półtwardymi serami z mleka owczego, pizzą, włoskimi wędlinami, jak szynka Prosciutto czy salami z orzechami. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 18⁰C.

Oryginalna etykieta

Klasyczna butelka z ciemnego szkła ozdobiona jest oryginalną etykietą, zaprojektowaną przez twórcę wina Giovanniego Colombiniego, która towarzyszy winu aż od 1969 roku. Przedstawia ona nazwę wina zajmującą znaczną powierzchnię naklejki w dużej, grubej czcionce w kolorze czerwonym ze złotymi detalami. Pod nazwą znajdują się informacje dotyczące wina oraz podpis twórcy. 

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować