Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Brondello Maturo Pinot Grigio


na-co-dzien na co dzień
na-impreze na imprezę
na-slub-i-wesele na ślub i wesele
38,90 zł

 X 

w zestawie

Opis

Sycylijskie winiarstwo

Sycylia to największa wyspa Morza Śródziemnego, na której tak samo jak na stałym lądzie od wieków rozwija się winiarska kultura. Tradycja produkcji wina na Sycylii sięga nawet 2,5 tysiąca lat wstecz! Winna latorośl ma tam wspaniałe warunki do rozwijania się i dojrzewania: wysokie temperatury powietrza, schładzane morską bryzą i żyzne gleby wulkaniczne bogate w minerały. Winnice rozpościerają się głównie po zachodniej części wyspy oraz na stokach wulkanu Etna.

Sławne Pinot Grigio

Odmiana winorośli Pinot Grigio znana jest również pod nazwami Pinot Gris, Pinot Sivi czy Grauburgunder. Jej nazwa oznacza dokładnie „szara szyszka” i odnosi się do kształtu grona, które przypomina szyszkę oraz niebieskawo-szarego zabarwienia jagód. Szczep ten pochodzi z Francji i jeszcze do niedawna uprawiany był wyłącznie w krajach o chłodniejszych klimatach, jak Niemcy. Okazało się jednak, że jest to odmiana, która równie dobrze odnajduje się w wyższych temperaturach, dzięki czemu zdobyła ogromną popularność pojawiając się w winnicach Włoch czy Stanów Zjednoczonych.

Białe, aromatyczne i orzeźwiające

Winogrona Pinot Grigio oddają wina o przyjemnej słomkowej barwie i intensywnym aromacie. W nosie wyczuwalne są jabłka, cytrusy, miód, migdały a także nuty przypraw korzennych. W smaku są orzeźwiające dzięki wyraźnie zaznaczonej kwasowości lecz dobrze zrównoważone naturalną słodyczą winogron dojrzewających w ciepłym klimacie.

Aperitif, sałatki, sery i ryby

Włoskie Pinot Grigio to wino o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Doskonale łączy się twardymi serami typu Parmezan czy Pecorino, z rybami surowymi np. sushi, jak i smażonymi w panierce, a także tradycyjnym mediolańskim sznyclem. Równie dobrze sprawdzi się w roli aperitifu, który podany przed kolacją pomoże rozbudzić apetyt. Serwuj schłodzone do temperatury około 12-15⁰C.

W kolorze morza

Wino zamknięte jest w butelce o klasycznym kształcie wykonanej z jasnego szkła. Szyjkę oblega połyskujący, złoty kaptur, a dolną część butelki zdobi szeroka etykieta o kolorze intensywnego turkusu. Na etykiecie widnieją złote napisy komponujące się kolorystycznie z kapturem. Od góry jest to miejsce i rok produkcji wina, jego nazwa oraz informacje na temat trunku. Dookoła napisów umieszczono bogato zdobioną ramkę o finezyjnych kształtach, która dodaje eleganckiego charakteru.

Opis

Sycylijskie winiarstwo

Sycylia to największa wyspa Morza Śródziemnego, na której tak samo jak na stałym lądzie od wieków rozwija się winiarska kultura. Tradycja produkcji wina na Sycylii sięga nawet 2,5 tysiąca lat wstecz! Winna latorośl ma tam wspaniałe warunki do rozwijania się i dojrzewania: wysokie temperatury powietrza, schładzane morską bryzą i żyzne gleby wulkaniczne bogate w minerały. Winnice rozpościerają się głównie po zachodniej części wyspy oraz na stokach wulkanu Etna.

Sławne Pinot Grigio

Odmiana winorośli Pinot Grigio znana jest również pod nazwami Pinot Gris, Pinot Sivi czy Grauburgunder. Jej nazwa oznacza dokładnie „szara szyszka” i odnosi się do kształtu grona, które przypomina szyszkę oraz niebieskawo-szarego zabarwienia jagód. Szczep ten pochodzi z Francji i jeszcze do niedawna uprawiany był wyłącznie w krajach o chłodniejszych klimatach, jak Niemcy. Okazało się jednak, że jest to odmiana, która równie dobrze odnajduje się w wyższych temperaturach, dzięki czemu zdobyła ogromną popularność pojawiając się w winnicach Włoch czy Stanów Zjednoczonych.

Białe, aromatyczne i orzeźwiające

Winogrona Pinot Grigio oddają wina o przyjemnej słomkowej barwie i intensywnym aromacie. W nosie wyczuwalne są jabłka, cytrusy, miód, migdały a także nuty przypraw korzennych. W smaku są orzeźwiające dzięki wyraźnie zaznaczonej kwasowości lecz dobrze zrównoważone naturalną słodyczą winogron dojrzewających w ciepłym klimacie.

Aperitif, sałatki, sery i ryby

Włoskie Pinot Grigio to wino o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Doskonale łączy się twardymi serami typu Parmezan czy Pecorino, z rybami surowymi np. sushi, jak i smażonymi w panierce, a także tradycyjnym mediolańskim sznyclem. Równie dobrze sprawdzi się w roli aperitifu, który podany przed kolacją pomoże rozbudzić apetyt. Serwuj schłodzone do temperatury około 12-15⁰C.

W kolorze morza

Wino zamknięte jest w butelce o klasycznym kształcie wykonanej z jasnego szkła. Szyjkę oblega połyskujący, złoty kaptur, a dolną część butelki zdobi szeroka etykieta o kolorze intensywnego turkusu. Na etykiecie widnieją złote napisy komponujące się kolorystycznie z kapturem. Od góry jest to miejsce i rok produkcji wina, jego nazwa oraz informacje na temat trunku. Dookoła napisów umieszczono bogato zdobioną ramkę o finezyjnych kształtach, która dodaje eleganckiego charakteru.

Napisz własną opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować