Free shipping Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Bouchard Chablis 1er Cru Vaillons


Bouchard Aine & Fils
dla-koneserow dla koneserów
na-prezent na prezent
polecane polecane
229,00 zł

 X 

w zestawie

Opis

Od handlu do własnej produkcji

Historia marki Bouchard Aine & Fils rozpoczyna się od Michela Boucharda, który postanowił osiąść wraz z rodziną w miasteczku Beaune, w samym sercu Burgundii. Początki firmy, w której pracował Michel wraz ze swoim najstarszym synem, niewiele mają wspólnego z produkcją wina, a tylko jego sprzedażą. Mimo tego ambitnym handlowcom udało się nawiązać bliskie i serdeczne kontakty nie tylko z lokalnymi producentami, lecz także plantatorami winorośli i bednarzami, dzięki czemu już wkrótce mogli rozpocząć własną przygodę z produkcją trunków. Od samego początku stawiali na najwyższą jakość, autentyczność stylu i doskonałość, dzięki czemu dziś – po ponad 250 latach od rozpoczęcia – marka BAF uznawana jest za jedną z najlepszych w Burgundii

Wyjątkowa apelacja

Wino przejęło swoją nazwę po nazwie miejscowości, a zarazem apelacji, z której pochodzą winogrona, wykorzystane do jego produkcji. Apelacja Chablis ma najwyższą kategorię AOC i obejmuje uprawy na wyznaczonych obszarach 17 wiosek, tj. ponad 2675 hektarów winnic, co czyni ją największą apelacją w Burgundii. Spośród tego 17 działek rozciągających się na ponad 750 hektarów sklasyfikowanych jest jako Premier Crus, a w tym „Vaillons” – skąd czerpano owoce do produkcji Bouchard Chablis 1er Cru Vaillons. Winifikacja przebiegała w zbiornikach ze stali nierdzewnej i w kontrolowanej temperaturze. 

Białe, wytrawne, o posmaku żółtych owoców i miodu

Wino stworzono w 100 % z owoców szczepu Chardonnay. Ma bardzo przejrzystą złotą barwę z zielonkawymi refleksami. W nosie energetyczne aromaty owoców egzotycznych i brzoskwiń łączą się z nutami wanilii i minerałów. Na podniebieniu przyjemny owocowy posmak żółtych owoców, moreli i azjatyckiej gruszki, owinięty jest w miodowe nuty. Mięsista konsystencja przynosi odrobinę orzeźwienia dzięki wyraźnej mineralności, która na długo pozostaje w ustach. 

Ryby, skorupiaki i owoce morza

Najlepiej skomponuje się z daniami na bazie ryb lub owoców morza – doradą w sosie śmietanowym lub szczupakiem w marynacie ze skórką cytryny. Równie dobrze sprawdzi się w połączeniu z homarem i langustami, czy grillowanymi krewetkami z sosem mango. Serwuj schłodzone do temperatury 12-14⁰C. 

W odpowiednich warunkach wino może być przechowywane nawet do 10 lat, dzięki czemu możesz cieszyć się nim krótko po zakupie lub zachować w domowej piwniczce. 

Rozpoznawalna butelka

Wino zamknięto w charakterystycznej butelce, dzięki której nie sposób nie rozpoznać marki BAF. Smukły kształt i zielone szkło zostało skomponowane z granatowym kapturem na szyjce oraz białą wąską etykietą u dołu butelki, a pomiędzy nimi wąskim granatowym paskiem z logotypem w ramce w kształcie rombu po środku. Dół kaptura zdobi rysunek przedstawiający posiadłość winiarni, a w całej okazałości można go zobaczyć także na etykiecie. Nad rysunkiem znajduje się nazwa producenta, a pod nim nazwa trunku. 

Opis

Od handlu do własnej produkcji

Historia marki Bouchard Aine & Fils rozpoczyna się od Michela Boucharda, który postanowił osiąść wraz z rodziną w miasteczku Beaune, w samym sercu Burgundii. Początki firmy, w której pracował Michel wraz ze swoim najstarszym synem, niewiele mają wspólnego z produkcją wina, a tylko jego sprzedażą. Mimo tego ambitnym handlowcom udało się nawiązać bliskie i serdeczne kontakty nie tylko z lokalnymi producentami, lecz także plantatorami winorośli i bednarzami, dzięki czemu już wkrótce mogli rozpocząć własną przygodę z produkcją trunków. Od samego początku stawiali na najwyższą jakość, autentyczność stylu i doskonałość, dzięki czemu dziś – po ponad 250 latach od rozpoczęcia – marka BAF uznawana jest za jedną z najlepszych w Burgundii

Wyjątkowa apelacja

Wino przejęło swoją nazwę po nazwie miejscowości, a zarazem apelacji, z której pochodzą winogrona, wykorzystane do jego produkcji. Apelacja Chablis ma najwyższą kategorię AOC i obejmuje uprawy na wyznaczonych obszarach 17 wiosek, tj. ponad 2675 hektarów winnic, co czyni ją największą apelacją w Burgundii. Spośród tego 17 działek rozciągających się na ponad 750 hektarów sklasyfikowanych jest jako Premier Crus, a w tym „Vaillons” – skąd czerpano owoce do produkcji Bouchard Chablis 1er Cru Vaillons. Winifikacja przebiegała w zbiornikach ze stali nierdzewnej i w kontrolowanej temperaturze. 

Białe, wytrawne, o posmaku żółtych owoców i miodu

Wino stworzono w 100 % z owoców szczepu Chardonnay. Ma bardzo przejrzystą złotą barwę z zielonkawymi refleksami. W nosie energetyczne aromaty owoców egzotycznych i brzoskwiń łączą się z nutami wanilii i minerałów. Na podniebieniu przyjemny owocowy posmak żółtych owoców, moreli i azjatyckiej gruszki, owinięty jest w miodowe nuty. Mięsista konsystencja przynosi odrobinę orzeźwienia dzięki wyraźnej mineralności, która na długo pozostaje w ustach. 

Ryby, skorupiaki i owoce morza

Najlepiej skomponuje się z daniami na bazie ryb lub owoców morza – doradą w sosie śmietanowym lub szczupakiem w marynacie ze skórką cytryny. Równie dobrze sprawdzi się w połączeniu z homarem i langustami, czy grillowanymi krewetkami z sosem mango. Serwuj schłodzone do temperatury 12-14⁰C. 

W odpowiednich warunkach wino może być przechowywane nawet do 10 lat, dzięki czemu możesz cieszyć się nim krótko po zakupie lub zachować w domowej piwniczce. 

Rozpoznawalna butelka

Wino zamknięto w charakterystycznej butelce, dzięki której nie sposób nie rozpoznać marki BAF. Smukły kształt i zielone szkło zostało skomponowane z granatowym kapturem na szyjce oraz białą wąską etykietą u dołu butelki, a pomiędzy nimi wąskim granatowym paskiem z logotypem w ramce w kształcie rombu po środku. Dół kaptura zdobi rysunek przedstawiający posiadłość winiarni, a w całej okazałości można go zobaczyć także na etykiecie. Nad rysunkiem znajduje się nazwa producenta, a pod nim nazwa trunku. 

Opakowania

poprzednie
następne