Winnica Vicente Gandia
Bo Bobal Uniquo jest wynikiem wielu lat eksperymentów winiarzy ze szczepem Bobal. Po kilku, niewystarczająco zadowalających próbach, winnica Vicente Gandia znalazła recepturę na najlepsze wino tego szczepu. Kluczem do idealnego wina okazało się wybieranie do produkcji najstarszych winorośli i dokładna selekcja najlepszych owoców. Sekret polegał na wyborze jedynie najlepszych winorośli z najlepszymi owocami, by w zamian móc otrzymać wino idealne.
Uczczenie działalności
To unikalne, jak sama nazwa wskazuje, wino to esencja pasji i zaangażowania rodziny Gandia w tworzeniu wina. Bo Bobal Uniquo zostało stworzone z okazji 125-lecia działalności winnicy na hiszpańskiej ziemi, oddając to co w Vicente Gandia najlepsze: pasję, doświadczenie i zaangażowanie.
Precyzyjna produkcja
Wino fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej pod ścisłą kontrolą temperatury 26⁰C a następnie przez 15 dni poddawane jest maceracji ze skórkami winogron. Na koniec wino dojrzewa przez 9 miesięcy w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach z dębu Allier.
Czerwone, wytrawne, niezwykle owocowe
Tworzone w 100 % ze szczepu Bobal. Ma intensywnie wiśniową barwę. W bukiecie dominują wiśnie, śliwki, porzeczki oraz tost, zaczerpnięty podczas leżakowania w beczce. W smaku wyraźne wyczuwalne taniny mieszają się z posmakiem świeżych owoców wiśni i jagód. Wino ma doskonale zrównoważoną kwasowość, która pozostawia w ustach orzeźwienie.
Do pieczeni wieprzowej i gęstych, aromatycznych sosów
Najlepiej smakuje z mięsną lasagne, pieczenią wieprzową w sosie z liściem laurowym, pieczonymi w ziołach ziemniakami i żeberkami z grilla. Podawać w temperaturze 15 – 16⁰C.
Nagrody
Bo Bobal Uniqou to wielokrotnie nagradzane wino, zdobyło m.in. złoty medal w konkursach w Czechach (Pardubice Wine Competition), Niemczech (Berliner Wein Trophy) i Korei Południowej (Asia Wine Trophy), a także srebrne medale w USA, Austrii i Chinach.