Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Zinfandel

Zinfandel to „tajemnicza winorośl”, która jest uważana za ten sam szczep co chorwacki Crljenak i włoski Primitivo. Wina z tego szczepu produkowane są głównie w U.S.A., gdzie Zinfandel uznawany jest za część dziedzictwa narodowego.

Zinfandel to „tajemnicza winorośl”, która jest uważana za ten sam szczep co chorwacki Crljenak i włoski Primitivo. Wina z tego szczepu produkowane są głównie w U.S.A., gdzie Zinfandel uznawany jest za część dziedzictwa narodowego

Historia

Szczep był popularny wśród producentów w czasie prohibicji ze względu na grubą skórkę owoców, która pomagała transportować grona drogą morską bez najmniejszego uszczerbku. Dziś wciąż jest to popularny i istotny szczep w Kalifornii, na którym zbudowało swoją potęgę wielu producentów wina.

Badania DNA przeprowadzone w latach 90. XX wieku wykazały, że Zinfandel jest genetycznym bliźniakiem włoskiego szczepu Primitivo z Apulii. Kalifornijscy producenci nie byli zadowoleni z tego rozwiązania, zwłaszcza, że od czasu tego badania włoscy winiarze zaczęli sprzedawać niskiej jakości Primitivo pod nazwą Zinfandel. Było to co najmniej krzywdzące dla kalifornijskich win, które odzwierciedlają nie tylko charakterystykę owoców lecz także klimat uprawy.

Kolejne badania w roku 2002 doprowadziły do rozpoznania chorwackiego szczepu Crljenak, z którego wywodzi się zarówno Zinfandel jak i Primitivo. Najprawdopodobniej więc winorośle przewędrowały pierw z chorwackiej Dalmacji do U.S.A, a następnie do Włoch. Z powodu tej zagmatwanej, niejasnej drogi geograficznej często Zinfandel określany jest jako „tajemnicza winorośl”.

Zindafel przybył do U.S.A. w roku 1820, natomiast do swojej dzisiejszej ojczyzny - Kalifornii dotarł w roku 1850. Pierwsze nasadzenia szczepu w Kalifornii miały miejsce w Sierra Foothills i to właśnie w tym miejscu do dziś znajdują się najstarsze winnice. Następnie szczep wyemigrował do Napa Valley i Sonomy.

Kalifornijski Zinfandel zawdzięcza wiele Gorączce Złota, kiedy to w 1849 roku, wielu poszukiwaczy przekierowało swój cel na bardziej przewidywalne przedsięwzięcie, czyli uprawę winorośli i produkcję wina, które dobrze się sprzedawało wśród licznie napływającej ludności. Zainteresowanie uprawą szczepu Zinfandel wzrosło z kilku powodów. Po pierwsze, z powodu Gorączki Złota brakowało wówczas drewna i drutu (wykorzystywanego przez poszukiwaczy), a właśnie krzaki tego szczepu nie wymagały sadzenia ze specjalnymi umocnieniami i mogły być cięte „na głowę” na różnej wysokości, co uzależnione było od wzrostu winiarza, który ciął krzaki na wysokości swojego biodra. Jest to technika, która przetrwała do dziś, jeśli więc odwiedzając Kalifornię natkniecie się na stare winnice z krzakami bez drutów, bądźcie pewni, że podziwiacie uprawę Zinfandel. Po drugie, Zinfandel był bardzo wydajną odmianą, a spożycie wina było wówczas na naprawdę wysokim poziomie.

W związku z tym uznaje się bezsprzecznie, że nazwa i szczep Zinfandel wywodzi się z Ameryki. Po raz pierwszy taka nazwa została użyta w U.S.A. w 1832r, kiedy to w Bostonie (stan Massachusetts) zaczęto sprzedawać wina stołowe pod nazwą „Zinfendal”. I jak twierdzą Amerykanie, to była ta chwila, o której mówić można, jako o początku pojawienia się niezależności szczepu Zinfandel jako amerykańskiej odmiany o charakterystycznych dla siebie cechach.

Produkcja

Charakterystyczne dla tej odmiany jest to, że jej owoce dojrzewają nierównomiernie. Podczas gdy część z nich jest jeszcze niedojrzała, na kiści znajdują się także przejrzałe grona. Z jednej strony jest to utrudnienie dla winiarza, aby dobrać odpowiedni moment zbioru, z drugiej, szansa na doskonałą równowagę wina – o dobrej kwasowości i wysokiej ekstraktywności. Zinfandel to wszechstronna odmiana, z której produkuje się wina czerwone, różowe oraz wzmacniane typu porto. Różowe wino Zinfandel odniosło ogromny sukces w Ameryce, sprawiając, że konsumenci niemal zapomnieli o czerwonym winie tego szczepu. 

Smak i aromat

Wina tworzone ze szczepu Zindafel są umiarkowanie taniczne, owocowe, przypominające dżem z aromatem leśnych owoców: malin, jeżyn, borówek, śliwek jak również wiśni. Do tego oddaje nieco nut przypraw i ziół a także aromaty dzikiej róży, lukrecji, goździków, cynamonu i pieprzu. Zasadniczo wina te są najlepsze gdy są młode (3 – 5 lat od roku zbiorów), po dłuższym czasie mogą stracić swoje charakterystyczne owocowe aromaty, strukturę i równowagę.

Szczep nie razi ani zbyt wysoką kwasowością ani intensywnymi garbnikami. Oddaje wina o wysokiej zawartości alkoholu i wysokiej zawartości cukru resztkowego. Wina Zinfandel są dobrymi winami codziennymi oraz bezpiecznym wyborem na prezent lub na kolację, gdy nie znamy gustu gości.

Jedzenie

Aromaty szczepu Zinfandel warto degustować bez dodatków. Jeśli jednak pragniesz zaserwować je jako towarzysza kolacji, sprawdzi się w połączeniu z pizzą, burgerami, makaronem w słodkim sosie pomidorowym i pieczonym drobiem. Paruje się także z grillowanym mięsem, a zwłaszcza wołowiną. 

Sprawdź naszą ofertę win

  • Robert Mondavi Twin Oaks Zinfandel
    63,00 zł

    Robert Mondavi Twin Oaks Zinfandel


    Zobacz
  • Robert Mondavi Woodbridge Zinfandel
    54,90 zł

    Robert Mondavi Woodbridge Zinfandel


    Zobacz
  • Ravenswood Vitners Blend Zinfandel
    55,00 zł

    Ravenswood Vitners Blend Zinfandel


    Zobacz
  • Robert Mondavi Private Selection Zinfandel
    99,00 zł

    Robert Mondavi Private Selection Zinfandel


    Zobacz