Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Waszyngton


Do 1970 roku w Waszyngtonie znajdowało się zaledwie 10 winnic, a dziś jest to drugi stan pod względem wielkości upraw w Stanach Zjednoczonych. Ostatnie 50 lat upłynęło plantatorom z Waszyngtonu na przekształcaniu upraw pszenicy i sadów jabłkowych na uprawę winorośli i tworzenie winnic. Największy rozwój winiarskiej branży w Waszyngtonie przypada jednak na ostatnie lata. Liczy się, że przez ostatnie 10 lat liczba winnic w stanie wzrosła o 400%! Winiarnie Waszyngtonu nie są jednak tylko miejscem uprawy winorośli, ale także główną atrakcją turystyczną, z powodu której do stanu przyjeżdża rocznie aż 2 miliony turystów. 



Niedokończona historia

Pierwszą winorośl Waszyngtonu zasadzono w roku 1825. W tamtych czasach produkcją wina w Waszyngtonie zajmowali się imigranci Niemiec, Włoch i Francji. Rozwój winiarskiej branży był dość wolny, ale stabilny aż do początku XX wieku kiedy zaczął gwałtownie rosnąć. Kiedy wejście prohibicji w roku 1920 utrudniło masową produkcję win, jednocześnie nakłoniło ludzi do domowego przetwórstwa. Rozwój jakościowego wina rozpoczął się wraz z utworzeniem pierwszej apelacji Yakima Valley AVA w 1983 roku. Pod koniec prohibicji otwarto tam pierwszą wytwórnię wina, a w roku 1939 działały już 42 winnice. 

Jeszcze nie cały potencjał Waszyngtonu został jednak wykorzystany. Obszary, które dziś zajmują winnice są jedynie kroplą w morzu waszyngtońskich możliwości, gdyż tylko niewielka część wolnej ziemi jest obecnie wykorzystana pod uprawę winorośli. Przewiduje się, że jeśli wysoka jakość produkowanych tam win i wspaniałe warunki klimatyczne do uprawy winorośli utrzymają się na swojej pozycji, Waszyngton już wkrótce będzie poważnym konkurentem dla amerykańskiego pioniera winiarskiego – Kalifornii. 



Wspaniałe wulkaniczne gleby

Waszyngton leży na tej samej szerokości geograficznej, co francuska Burgundia. W stanie można wyróżnić dwa podstawowe regiony geograficzne – wschód i zachód, których naturalną linią graniczną są Góry Kaskadowe z dwoma, czynnymi wulkanami, Mount Rainer i Mount St. Helens. Wschodnia część stanowi około 98% wszystkich upraw winorośli Waszyngtonu, a to za sprawą nieporównywalnie lepszego klimatu względem części zachodniej.

Po wschodniej stronie gór gleby nacechowane są licznymi wybuchami wulkanów, wyciekami lawy i gigantycznymi powodziami po ostatniej epoce lodowcowej. W ten sposób wzbogacona gleba stała się idealnym podłożem pod uprawę winorośli. Niewielkie opady deszczu i wysokie temperatury latem równoważone są doskonałym systemem nawadniającym opartym na rzece Columbia. 

W porównaniu, zachodnia część Waszyngtonu jest pod silnym wpływem pobliskiego Oceanu i znana jest głównie z okropnie deszczowej aury. Z tego powodu tylko nieliczni winiarze decydują się na produkcję win w tej części stanu. 

Columbia Valley

W stanie Waszyngton istnieje 13 niewielkich apelacji AVA. Znaczna większość z nich powstała po roku 2000 i wciąż się rozwija. Największym i najbardziej znanym regionem winiarskim w Waszyngtonie jest Columbia Valley, który rozciąga się na dwa stany – Waszyngton oraz Oregon.  Powstał on w roku 1984 i od tamtej pory pozostaje największym producentem wina w stanie, tworząc aż 95% wszystkich waszyngtońskich win. 

Najważniejsze szczepy Waszyngtonu

W przeszłości w winnicach Waszyngtonu dominowały czerwone odmiany winorośli. Dziś szala przechyla się pomału w drugą stronę, w kierunku białych szczepów. Szczepem numer 1, z którego Waszyngton znany jest na całym świecie jest Riesling. Drugą cenioną odmianą jest Chardonnay, z której owoców tworzone w Waszyngtonie wina uznawane są przez wielu krytyków za najlepsze w całym kraju. Spośród białych winogron w winnicach znajdują miejsce także Gewurztraminer, Muscat Canelli oraz Muscat Ottonel, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc i Viognier.

Wśród szczepów czerwonych dominuje Syrah, który zdobył zaszczytne 1 miejsce dopiero około roku 2000. Prócz niego uprawiane są tam także winogrona odmian Malbec, Merlot, Sangiovese, Zinfandel i Grenache. W Waszyngtońskich winnicach swoje miejsce odnajdują także nowoczesne krzyżówki, takie jak Leon Millot, Lemberger, Marechal Foch czy Siegerrebe. 

Wina białe ze stanu Waszyngton charakteryzują świeżość i dość wysoka kwasowość, a czerwone – wyraźnie zaznaczone taniny. Jest to wyjątkowy obszar w Stanach Zjednoczonych, gdzie rezygnuje się raczej z lekkich win owocowych na rzecz mocno wytrawnych i „ciężkich” trunków. Jak widać nie jest to złe posunięcie, ponieważ coraz częściej waszyngtońskie wina pojawiają się w rankingach stu najlepszych win świata, tworzonych przez takie prestiżowe magazyny jak Wine Spectator czy Wine Enthusiast. 

Sprawdź naszą ofertę win

  • Charles Smith Wines
    119,00 zł

    Charles Smith Wines "Boom Boom" Syrah


    Zobacz
  • Charles Smith Wines
    129,00 zł

    Charles Smith Wines "Chateau Smith" Cabernet Sauvignon


    Zobacz
  • Charles Smith Wines
    89,00 zł

    Charles Smith Wines "Eve" Chardonnay


    Zobacz
  • Charles Smith Wines
    89,00 zł

    Charles Smith Wines "Kung Fu Girl" Riesling


    Zobacz
  • Charles Smith Wines
    89,00 zł

    Charles Smith Wines "The Velvet Devil" Merlot


    Zobacz