- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Przepisy kulinarne
- W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
Nastał w końcu ten dzień, dokładnie trzeci czwartek listopada, kiedy pierwsze wino z rocznika 2020, czyli Beaujolais Nouveau zostało udostępnione na rynku. Setki tysięcy francuskich, i nie tylko, miłośników Młodego Wina mogą rozkoszować się jego unikalnym smakiem i aromatem. Pytanie jednak brzmi, w jaki sposób je serwować, z czym łączyć i w jakiej kompozycji będzie smakować najlepiej?
Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś Beaujolais Nouveau, to przede wszystkim warto żebyś zapoznał się z samym trunkiem. Młode francuskie wino powstaje w Burgundii z czerwonej odmiany winorośli Gamay. Jest to wino bardzo młode, wydane na rynek już po 6 tygodniach od zbiorów, dzięki czemu charakteryzuje się wyraźnie zaznaczoną kwasowością. W bukiecie dominują aromaty owocowe: jagody ciemne i czerwone, wiśnie, czasem banany, a niektórzy smakosze twierdzą wręcz, że wino to smakuje jak guma balonowa. Beaujolais Nouveau pija się wyłącznie młode i jest to reguła, która nie zna wyjątków! Najlepiej do pół roku od zabutelkowania, a najdłużej do roku. Po tym czasie wino można zwyczajnie wylać do zlewu. Trunki te sprzedaje się jedynie do 15 grudnia bieżącego roku, natomiast butelki, które do tego czasu nie znajdą nabywcy są otwierane, ponownie zlewane do jednej kadzi i poddawane kolejnej, typowej dla wina czerwonego fermentacji.
Podstawową zasadą serwowania Młodego Wina jest jego schłodzenie – najlepiej smakuje bowiem w temperaturze około 12-16⁰C. W takiej temperaturze wydobywa się jego oryginalny, rześki charakter i uwodzące aromaty. Jeśli wino będzie za ciepłe, prym wieść będą wszelkie niedoskonałości, z drugiej zaś strony, jeśli będzie schłodzone za bardzo, straci zarówno smak jak i zapach. Umieść je w lodówce na około 30 minut przed degustacją, w tym czasie powinno dojść do odpowiedniej temperatury.
Najlepiej będzie degustować je w dużym kieliszku o czaszy w kształcie tulipana – czyli takiej, która delikatnie zwęża się ku górze, wykonanym z gładkiego i jasnego szkła. Taki kieliszek pozwoli skumulować się wspaniałym aromatom wina u brzegu szkła, dzięki czemu łatwiej będzie się nim cieszyć, a przezroczyste szkło pozwoli cieszyć się jego intrygującym, ciemnym czasem wręcz fioletowym odcieniem.
Beaujolais Nouveau degustuje się w wersji saute lub w towarzystwie lekkich i niezbyt wyszukanych przystawek. Pod względem parowania z jedzeniem to francuskie wino jest zupełnym przeciwieństwem wielkich win z Burgundii czy Bordeaux. Łączy się je z serami, pasztetami, wędlinami, świeżym pieczywem i wszelkimi przekąskami, które nie wymagają użycia sztućców.
Najdoskonalszym towarzyszem Beaujolais Nouveau jest pszenna bagietka, kremowy ser Camebert i dżem wiśniowy. Czy czujecie już, jak pracują Wasze kubki smakowe? Jak to zorganizować:
- Bagietkę pokrój na dość grube plastry najlepiej pod skosem, wtedy zwiększy się powierzchnia, na której będzie można układać dodatki.
- Naturalny Camembert, bez zbędnych dodatków w postaci ziół, pokrój w miarę cienkie plastry i ułóż na bagietce.
- Na wierzchu bagietki rozsmaruj hojną ilość dżemu wiśniowego, najlepiej takiego z dużymi kawałkami owoców.
- Zajadaj popijając Beaujolais Nouveau i zachwycając się tym doskonałym trunkiem i jeszcze doskonalszym połączeniem.
A jeśli jeszcze nie posiadasz własnej butelki Młodego Wina, to czym prędzej ją zamów, bo chociaż jest to francuski trunek i francuskie święto w Polsce również schodzi jak świeże bułeczki!
Wszystkiego najsmaczniejszego z okazji Beaujolais Nouveau!
Sprawdź naszą ofertę win
-
49,50 zł
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
- Jakie wino pić podczas zimowych przymrozków?
- Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- Jak powstaje wino?
- 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- Świąteczne zwyczaje na świecie
- Puszysty sernik z białym winem
- 10 najlepszych win na świąteczny stół
- O koszernych trunkach słów kilka
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
- - Wybór najlepszych win na piknik
- - Croft Pink Port
- - Najlepsze wina na grilla
- - Smaczna oferta matrymonialna, czyli o parowaniu wina z jedzeniem
- - Nagrody w świecie winiarskim
- - Dlaczego Polacy kochają Prosecco
- - Winne panaceum na jesienną słotę dla każdego
- - Rozkoszne bąbelki, czyli o winach musujących
- - Zwyczaje na Wszystkich Świętych z krajów winiarskich świata
- - Co się kryje za ceną wina?
- - 10 win poniżej 30 zł, które przypadną Ci do gustu
- - Beaujolais Nouveau, czyli najmłodsze wino świata
- - Czy jest coś lepszego od Prosecco? Tak! Różowe Prosecco!
- - Jak serwować wino?
- - Pomysł na prezent na Święta, czyli najlepsze wina do 100 zł
- - Najlepsze wina na prezent dla kobiety
- - Najlepsze wina na prezent dla mężczyzny
- - O koszernych trunkach słów kilka
- - 10 najlepszych win na świąteczny stół
- - Świąteczne zwyczaje na świecie
- - Przegląd najlepszych win musujących na Sylwestra
- - Zwyczaje sylwestrowe na świecie
- - 5 najciekawszych trunków na winiarskim rynku
- - Jak powstaje wino?
- - Selekcja najlepszych prezentów dla ukochanej Babci i wspaniałego Dziadka
- - Jakie wino pić podczas zimowych przymrozków?
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
- - Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń
- - Cavino
- - Cignomoro
- - St Hallet
- - Petaluma
- - Mud House
- - Charles Smith
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
- - Pizza ze szparagami i fetą
- - Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami
- - Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką
- - Pizza w kształcie serca
- - Fetuccini w sosie z czterech serów
- - Rustykalna pizza z szynką Serrano
- - Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami
- - Jak łączyć wina z kurczakiem
- - Paella z kurczakiem i owocami morza
- - Przepis na idealny stek
- - Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
- - Gorąca czekolada z czerwonym winem
- - Najlepsze drinki z winem na Halloween
- - Gruzińskie chinkali z wołowiną i kolendrą
- - Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas
- - Prawdziwie amerykański Hamburger
- - W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
- - Tradycyjna ormiańska Dolma
- - Risotto z grzybami leśnymi
- - Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie
- - Puszysty sernik z białym winem
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
- - Nowa Zelandia
- - Waszyngton
- - Armenia
- - Bułgaria
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiliner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera