Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Viura

Viura inaczej nazywany Macabeo to najbardziej rozpowszechniony w Hiszpanii biały szczep winorośli. Jest to jeden z podstawowych szczepów, wykorzystywanych do produkcji wina musującego Cava oraz białych win z regionu La Rioja.

Szczep ten jest niezwykle tolerancyjny względem różnorodnych warunków klimatycznych uprawy. Jest to odmiana bardzo odporna na choroby i grzyby atakujące winorośle, jak żaden inny szczep w Hiszpanii znosi przymrozki i jest wyjątkowo plenny. Nie sprawia trudności w uprawie, a wina z niego produkowane są łatwe i przyjemne w degustacji.

Historia

Badacze twierdzą, że Viura jest autochtonicznym szczepem dla rejonów ujścia rzeki Ebro. Wzmiankowany był w dokumentach z Katalonii już w roku 1617. Stamtąd szczep trafił przez Pireneje do Francji, gdzie był wysoko ceniony. Nie posiadamy jeszcze potwierdzonych wyników badań nad pochodzeniem szczepu, ze względu na ograniczoną ilość markerów DNA. Wstępne badania wykazały, że jest to krzyżówka rzadkich odmian Haben oraz Brustiano Faux, lecz wymagają one dodatkowego sprawdzenia. 

Uprawy

W Hiszpanii uprawy Macabeo można spotkać w całym kraju, nawet w tych regionach, gdzie panują ekstremalnie wysokie temperatury powietrza (Andaluzja) lub ponadprzeciętna wilgotność (Wybrzeże Morza Kantabryjskiego). Przy dobrym systemie nawadniania winnic szczep jest w stanie dobrze się rozwinąć także w suchym klimacie Murcji. Najlepsze warunki uprawy i wegetacji dla Macabeo znajdują się w Walencji, Katalonii i w regionie La Rioja.

Viura stanowi podstawową, białą odmianę winorośli w Hiszpani w apelacjach Calatayud, Conca de Barbera, Costers del Segre, Navarra, Penedes, La Rioja, Somontano, Tarragona oraz Terra Alta.

Popularny jest także we Francji, a dokładniej w Dolinie Rodanu i w Langwedocji-Roussillon, jednak arsenał winnic obsadzonych Macabeo zmniejsza się tam z roku na rok.

Smak i aromat

Łatwość w uprawianiu winorośli zwykle nie idzie w parze z jakością wytwarzanych z jej winogron win. W przypadku tej odmiany są one jednak z reguły więcej niż przyzwoite, łatwe w degustacji, a przy tym eleganckie.

Odmianowe, młode wino ze szczepu Viura najlepiej smakuje krótko po tym jak opuści mury winnicy. Jest wtedy bardzo świeże, ma subtelny aromat (owocowo-kwiatowy) oraz blady kolor. Bez aromatycznych fajerwerków, jakie fundują Albariño lub Verdejo, za to z dużą subtelnością, wzorcowo zrównoważoną kwasowością oraz znacznym ciałem. Wina odmianowe Macabeo zwykle posiadają niską zawartość alkoholu.

Viura świetnie komponuje się także w mieszankach - np. w regionie Rueda dodawany jest do szczepu Verdejo w celu jego złagodzenia.

Jedzenie

Wina ze szczepu Viura komponują się z owocami morza, rybami, risotto, sałatkami warzywnymi, np. Sałatką Cezar i miękkimi serami typu brie czy camembert. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone, do około 10⁰C, podane w kieliszku o wysokiej nóżce i z czaszą w kształcie tulipana, która koncentruje wspaniały aromat na jej brzegu. 

Sprawdź naszą ofertę win

  • Vina Oria Macabeo
    29,00 zł

    Vina Oria Macabeo


    Zobacz
  • El Coto Blanco
    36,00 zł

    El Coto Blanco


    Zobacz
  • Sandara Wine Mojito
    27,00 zł

    Sandara Wine Mojito


    Zobacz
  • Vicente Gandia Marques Del Turia White
    29,90 zł

    Vicente Gandia Marques Del Turia White


    Zobacz
  • Coto Mayor Blanco
    49,00 zł

    Coto Mayor Blanco


    Zobacz
  • Zestaw biało-różowa Rioja

    294,00 zł

    249,90 zł

    Zestaw biało-różowa Rioja


    Zobacz