Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   44 649 47 37   696 088 990

Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką

Przepis na Tureckie pide z mięsem mielonym i papryką




Składniki:


Rozczyn

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki


Ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 150 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy


Farsz

  • 500 g mięsa wieprzowego (mielonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub oregano
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 150 g sera mozzarella lub Cheddar


Przygotowanie:


Ciasto

  1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki.
  2. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
  3. Do większej miski dodajemy rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto.
  4. Wyrabiamy ciasto
  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu.


Farsz


  1. Mięso mielone smażymy na małej ilości oleju. Posypujemy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, oregano, paprykę słodką i ostrą.
  3. Farsz powinien być wyrazisty w smaku oraz gęsty. Odstawiamy do przestygnięcia.



Finish



  1. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. Dzielimy je na 8-10 równych kulek. 
  2. Każdą rozwałkowujemy w cienki placek o kształcie prostokąta (u mnie o wymiarach mniej więcej 10 x 25 cm). 
  3. Na środek każdego nakładamy ok. 2 łyżki farszu. 
  4. Brzegi zwijamy lekko do środka, a końce skręcamy tworząc łódeczkę.
  5. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem.
  6. Pieczemy przez ok. 13 minut w temp. 200-220 stopni, do momentu zarumienienia się ciasta.




źródłko: portal poprostupycha.com.pl



Poniżej wina, które rekomendujemy do tej potrawy:

Sprawdź naszą ofertę win

  • Vina Maipo Vitral Syrah Reserva
    44,00 zł

    Vina Maipo Vitral Syrah Reserva


    Zobacz
  • Hacienda Zorita Criado En Barrica
    59,00 zł

    Hacienda Zorita Criado En Barrica


    Zobacz
  • Mega Spileo III Cuvee Red
    74,00 zł

    Mega Spileo III Cuvee Red


    Zobacz
  • Flagstone Dragon Tree
    78,00 zł

    Flagstone Dragon Tree


    Zobacz
  • Maycas Del Limari Sumaq Syrah Reserva
    59,00 zł

    Maycas Del Limari Sumaq Syrah Reserva


    Zobacz
  • Anakena Tama Carmenere Vineyard Selection
    49,00 zł

    Anakena Tama Carmenere Vineyard Selection


    Zobacz
  • Pietra Susumaniello
    76,00 zł

    Pietra Susumaniello


    Zobacz
  • Pago Casa Benasal Elegant Organic
    59,90 zł

    Pago Casa Benasal Elegant Organic


    Zobacz
  • Kvint Cabernet Sauvignon Kosher

    Normalna cena: 33,00 zł

    Promocja 29,70 zł

    Kvint Cabernet Sauvignon Kosher


    Zobacz