- Powrót
- Strona główna
- Blog
- Przepisy kulinarne
- Transatlantyk 2019
Transatlantyk 2019
,,Transatlantyk Festival w Łodzi to artystyczna platforma, która poprzez muzykę i film tworzy silniejsze związki między społeczeństwem, sztuką i środowiskiem, inspiruje dyskusje na aktualne tematy społeczne. Jest uznanym międzynarodowym festiwalem nowej generacji, który buduje swą tożsamość łącząc wyrafinowaną, skierowaną do branży filmowej ofertę z szeroko dostępnym programem edukacji i aktywizacji społecznej”.
W tym roku mamy zaszczyt być oficjalnym partnerem tego fantastycznego, kulturalnego wydarzenia i odbywającego się przy nim Kina Kulinarnego!
To wyjątkowa okazja aby spotkać się przy wspólnym stole z wieloma znakomitościami kulinarnego świata, spróbować niepowtarzalnych potraw i zdegustować wyjątkowe wina.
,,Podstawowymi składnikami Kina Kulinarnego są: miłość do zdrowego jedzenia oraz uwielbienie dla niespiesznej i towarzyskiej atmosfery spożywania pyszności. Ta wyjątkowa sekcja łączy pokazy wysmakowanych filmów o tematyce kulinarnej z niepowtarzalnymi kolacjami, przygotowywanymi przez najwybitniejszych szefów kuchni.”
Cykl rozpoczniemy dokumentem „Bóg w każdym ziarnku” w reż. Miguela Ángela Jiméneza – opowieścią o rodzinnej, hiszpańskiej restauracji L’Escaleta, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Po pokazie odbędzie się kolacja przygotowana przez Anne Anklewicz. Kolejny film, „Nasze miejsce na ziemi” w reż. Johna Chestera, zabierze widzów w podróż po położonej w malowniczej Kalifornii, ekologicznej i funkcjonującej w zgodzie z prawami natury farmie. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotują Patryk Dziamski i Robert Skubisz. Trzeciego wieczoru pokażemy film „Soufra” w reż. Thomasa A. Morgana – historię Mariam Shaar, uchodźczyni, która przy pomocy foodtruckowej kuchni ulicznej przekonuje, że gotowanie może przyczynić się do zmiany społecznej. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotuje Ernest Jagodziński. Czwarty wieczór rozpocznie film „Ogień: kuchenne (r)ewolucje” w reż. Mayi Gallus. Odwiedzimy w nim kulinarne salony, w których siedem niezwykłych szefowych kuchni udowodni, że kierowanie restauracją nie jest wyłącznie męską domeną. Po pokazie kolację przygotuje Tomek Jakubiak. Ostatniego wieczoru zobaczymy kulinarną klasykę – ciepłą i apetyczną komedię „Wielkie otwarcie” („Big Night”) Campbella Scotta i Stanleya Tucciego, opowieść o włoskich emigrantach, którzy w latach 50. otworzyli restaurację w New Jersey. Kolację po seansie przygotuje Przemysław Wieloch.
Nie mogło nas tam zabraknąć. Jako partnerzy, mamy zaszczyt być odpowiedzialni za selekcję win podawanych do festiwalowych kolacji oraz na uroczystych galach otwarcia i zamknięcia Festiwalu. Nie zabraknie schłodzonych ‘bąbli’, ani ciekawych win spokojnych.
Listę win festiwalowych znajdziecie poniżej:
Casa Pecunia Insight
https://www.dobrewino.pl/casa-pecunia-insight-prosecco.html
Ozzi Chardonnay
https://www.dobrewino.pl/ozzi-chardonnay.html
Ozzi Shiraz
https://www.dobrewino.pl/ozzi-shiraz.html
Casa Pecunia Pinot Grigio
https://www.dobrewino.pl/casa-pecunia-pinot-grigio.html
Casa Pecunia Primitivo
https://www.dobrewino.pl/casa-pecunia-primitivo.html
Już dziś zapraszamy do kupna biletu. Koszt wieczoru z Kinem Kulinarnym wynosi 200 zł. Pakiet obejmuje pokaz filmu (projekcje zaczynają się o godz. 19:00), kolację oraz transport autobusem z Cinema City Manufaktura do EC1 Łódź.
Więcej informacji znajdziecie na stronie:
www.transatlantyk.org
oraz w mediach społecznościowych:
www.facebook.com/transatlantyk
Powered by Magento 2 Extensions by Mageplaza
-
O winie
- - O winie
- - Jak degustować wino
- - Przechowywanie wina...
- - Popularne bąbelki czyli Prosecco!
- - SO2 czyli tlenek siarki w winie
- - Dojrzewanie hiszpańskich win w beczce
- - Akademia wina
-
Producenci
- - Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero
- - Ruffino - Wielki powrót króla Toskanii!
- - Santa Helena
- - Bernard Magrez
- - Mud House Pinot Noir 2012
- - Quinta da Alorna
- - Familia Zuccardi - Ikona win argentyńskich
- - Château Le Cedre - Cahors Le Cèdre 2011
- - Flagstone - radość zawarta w butelce
- - El Coto De Rioja
- - Viña Maipo - laureat wielu prestiżowych nagród
- - La Stoppa
- - Banrock Station - Z dobrej ziemi dobre wina
- - Bouchard - Historia i tradycja
- - Ferro 13
- - Domane Wachau - wina z charakterem
- - Robert Mondavi - Legenda win kalifornijskich
- - Santa Sofia - Klasyka z Veneto
- - Purcari - Mołdawia w kieliszku
- - Allendorf - Rodzinna tradycja
- - Srebrna Góra – Winnice Ojców Kamedułów
- - Croft pionier Porto.
- - Davidoff - ‘Zest for life’, życie z pasją !
- - Jacquart - Siła Szampanii!
- - Ferrari - włoski prestiż
- - Armenia Wine - Kolebka wina
-
Przepisy kulinarne
- - Szaszłyki z krewetek z szalotką i paprykowym vinaigrette
- - Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami
- - Makaron z grzybami leśnymi
- - Nadziewana pierś z indyka w sosie z Porto
- - Risotto z grzybami
- - Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami
- - Pieczona polędwica wieprzowa z czekoladą
- - Paella
- - Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym
- - Pierś z kaczki wraz z czerwoną kapustą
- - Tuńczyk w orientalnym dressingu
- - Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami.
- - Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
- - Fajitas z kurczaka
- - Ravioli z ricottą i szpinakiem
- - Transatlantyk 2019
-
Kraje winiarskie
- - Argentyna
- - Australia
- - Chile
- - Francja Alzacja
- - Francja Bordeaux
- - Francja Burgundia
- - Francja Dolina Rodanu
- - Francja Szampania
- - Grecja
- - Kalifornia
- - Meksyk
- - Portugalia
- - RPA
- - Włochy
- - Węgry
- - Hiszpania
- - Gruzja
- - Mołdawia
-
Szczepy
- - Tinta Negra
- - Grillo
- - Catarratto
- - Inzolia
- - Rara Neagra
- - Graciano
- - Tannat
- - Canaiolo
- - Touriga Nacional
- - Tinta Barroca
- - Regent
- - Acolon
- - Agiorgitiko
- - Colorino
- - Touriga Franca
- - Mencia
- - Blauer Zweigelt
- - Gamza
- - Blauburgunder
- - Alicante Bouschet
- - Dolcetto
- - Gamay
- - Mourvedre
- - Saperavi
- - Kadarka
- - Baga
- - Lambrusco
- - Melnik
- - Pamid
- - Ruby Cabernet
- - Malvasia nera
- - Petite Sirah
- - Concord
- - Muscadelle
- - Colombard
- - Trebbiano/Ugni Blanc
- - Auxerrois
- - Fernao Pires
- - Hibernal
- - Harslevelu
- - Cinsault
- - Carignan
- - Montepulciano
- - Barbera
- - Bonarda
- - Bobal
- - Monastrell
- - Petit Verdot
- - Pinot Meunier
- - Tinta Roriz
- - Cabernet Franc
- - Pinot Noir
- - Primitivo
- - Grenache
- - Syrah / Shiraz
- - Merlot
- - Pinot Noir
- - Gewürztraminer / Traminer
- - Riesling
- - Sauvignon Blanc
- - Chardonnay
- - Cabernet Sauvignon
- - Viognier
- - Malbec
- - Negroamaro
- - Nero d'Avola
- - Rondinella
- - Molinara
- - Garnacha
- - Corvina Veronese
- - Mataro
- - Muscat
- - Muller Thurgau
- - Fiano
- - Pinot Grigio
- - Pinot Bianco
- - Sylvaner
- - Semillon
- - Grecanico
- - Xarel-lo
- - Gruner Veltiner
- - Parellada
- - Torrontes
- - Muscat-Ottonel
- - Furmint
- - Aglianico
- - Verdejo
- - Macabeo
- - Viura
- - Zinfandel
- - Tempranillo
- - Sangiovese
- - Nebbiolo
- - Carmenere
- - Pinotage
- - Pinot Gris
- - Chenin Blanc
- - Prosecco / Glera
- Porady sommeliera