Do darmowej dostawy brakuje: 250 zł *
Call Us Zadzwoń:   42 295 02 10   695 14 00 15   696 088 990

Transatlantyk 2019

,,Wybitne światowe kino i muzyka. Legendarni i młodzi twórcy, przedstawiciele wszelkich zawodów filmowych i muzycznych, setki pokazów, a także liczne wydarzenia muzyczne.’’



,,Transatlantyk Festival w Łodzi to artystyczna platforma, która poprzez muzykę i film tworzy silniejsze związki między społeczeństwem, sztuką i środowiskiem, inspiruje dyskusje na aktualne tematy społeczne. Jest uznanym międzynarodowym festiwalem nowej generacji, który buduje swą tożsamość łącząc wyrafinowaną, skierowaną do branży filmowej ofertę z szeroko dostępnym programem edukacji i aktywizacji społecznej”. 

W tym roku mamy zaszczyt być oficjalnym partnerem tego fantastycznego, kulturalnego wydarzenia i odbywającego się przy nim Kina Kulinarnego!

To wyjątkowa okazja aby spotkać się przy wspólnym stole z wieloma znakomitościami kulinarnego świata, spróbować niepowtarzalnych potraw i zdegustować wyjątkowe wina.




,,Podstawowymi składnikami Kina Kulinarnego są: miłość do zdrowego jedzenia oraz uwielbienie dla niespiesznej i towarzyskiej atmosfery spożywania pyszności. Ta wyjątkowa sekcja łączy pokazy wysmakowanych filmów o tematyce kulinarnej z niepowtarzalnymi kolacjami, przygotowywanymi przez najwybitniejszych szefów kuchni.”

Cykl rozpoczniemy dokumentem „Bóg w każdym ziarnku” w reż. Miguela Ángela Jiméneza – opowieścią o rodzinnej, hiszpańskiej restauracji L’Escaleta, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Po pokazie odbędzie się kolacja przygotowana przez Anne Anklewicz. Kolejny film, „Nasze miejsce na ziemi” w reż. Johna Chestera, zabierze widzów w podróż po położonej w malowniczej Kalifornii, ekologicznej i funkcjonującej w zgodzie z prawami natury farmie. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotują Patryk Dziamski i Robert Skubisz. Trzeciego wieczoru pokażemy film „Soufra” w reż. Thomasa A. Morgana – historię Mariam Shaar, uchodźczyni, która przy pomocy foodtruckowej kuchni ulicznej przekonuje, że gotowanie może przyczynić się do zmiany społecznej. Kolację inspirowaną tym obrazem przygotuje Ernest Jagodziński. Czwarty wieczór rozpocznie film „Ogień: kuchenne (r)ewolucje” w reż. Mayi Gallus. Odwiedzimy w nim kulinarne salony, w których siedem niezwykłych szefowych kuchni udowodni, że kierowanie restauracją nie jest wyłącznie męską domeną. Po pokazie kolację przygotuje Tomek Jakubiak. Ostatniego wieczoru zobaczymy kulinarną klasykę – ciepłą i apetyczną komedię „Wielkie otwarcie” („Big Night”) Campbella Scotta i Stanleya Tucciego, opowieść o włoskich emigrantach, którzy w latach 50. otworzyli restaurację w New Jersey. Kolację po seansie przygotuje Przemysław Wieloch.

Nie mogło nas tam zabraknąć. Jako partnerzy, mamy zaszczyt być odpowiedzialni za selekcję win podawanych do festiwalowych kolacji oraz na uroczystych galach otwarcia i zamknięcia Festiwalu. Nie zabraknie schłodzonych ‘bąbli’, ani ciekawych win spokojnych.

Listę win festiwalowych znajdziecie poniżej:

Casa Pecunia Insight



https://www.dobrewino.pl/casa-pecunia-insight-prosecco.html

Ozzi Chardonnay



https://www.dobrewino.pl/ozzi-chardonnay.html

Ozzi Shiraz



https://www.dobrewino.pl/ozzi-shiraz.html


Casa Pecunia Pinot Grigio



https://www.dobrewino.pl/casa-pecunia-pinot-grigio.html

Casa Pecunia Primitivo




https://www.dobrewino.pl/casa-pecunia-primitivo.html

Już dziś zapraszamy do kupna biletu. Koszt wieczoru z Kinem Kulinarnym wynosi 200 zł. Pakiet obejmuje pokaz filmu (projekcje zaczynają się o godz. 19:00), kolację oraz transport autobusem z Cinema City Manufaktura do EC1 Łódź.


Więcej informacji znajdziecie na stronie:
www.transatlantyk.org
oraz w mediach społecznościowych:
www.facebook.com/transatlantyk